Blogg

Första advent – Med hjärta, hjärna & jävlaranamma gör vi skillnad!

Vi gick in i 2020 med en donation till en så kallad brickmaskin till de jordbävningsdrabbade Nepal. Brickmaskinen skulle hjälpa familjer runt om i olika byar i Nepal att, inte bara återuppbygga, utan bygga stadigare hus än någonsin innan jordbävningen tog deras hem. En blandning av lokalt hämtad jord, sand och cement pressas samman till stora block som sedan sätts ihop till stadiga hus som beräknas kunna överleva framtida jordbävningar betydligt mycket bättre än de gamla. Processen är i full gång, mycket jobb återstår men många familjer har redan återfått sina hem. Nästan 600 mil bort är vi med och skapar platser att längta till!

Bild lånad av Build up Nepal

Maskinen drivs av en jäkla handkraft, materialet finns lokalt och de som bor i byn har ett jävlaranamma att tillsammans bygga upp byn igen. Miljövänligt och hållbart byggs otroligt stabila hus upp med nästan inga medel alls, men med ett enormt driv och en stark vilja!

I byn Bans Baari har 23 familjer återfått sina hem med hjälp av brickmaskinen, nu har vår maskin flyttats vidare till nästa by Satbote som behöver återuppbygga trygga hem att längta till.

Trots motstånd av Coronapandemin och monsunen har hela 6 familjer återfått sina hem sedan september i Satbote, 4 hus håller på att byggas just nu och produktionen har hittills sparat in 34 ton CO2 i jämfört med samma byggnation av tegelstenar.

Bild lånad av Build up Nepal

Alla familjer i byn delas in i team som tillsammans hjälps åt att bygga upp hela byn igen. 22 stycken har utbildats i byn för att tryggt kunna hantera maskinen och bygga upp hus med brickorna. Under hela processen får dom den stöttning dom behöver för att säkerställa att bygget sker säkert.

Genom vår satsning med att återuppbygga byarna i Nepal bidrar vi till FN´s mål 10 och 11. Det är viktigt för oss att kunna vara med och bidra med det vi kan. Vi är jäkligt skickliga på att lägga i en till växel när det behövs, att se svordomarna och förstå vad som behöver göras. Men att hjälpa utsatta i världen har vi själva inte tillräcklig många växlar för oavsett hur mycket jävlaranamma vi lägger till… Var med och bidra ni också!

Ni finner all information på www.buildupnepal.se

Bild lånad av Build up Nepal

Read More

Artikel: Vi möts i fastigheten digitalt!

Rådande omständigheter har tvingat många företag att tänka om, och speciellt företag inom byggbranschen som ligger efter i digitaliseringen jämfört med andra branscher. Men Planör var väl förberedda när vågen kom över oss som Corona satt i rull och är snabbtänkta med nya lösningar.
Byggprocesser borde gå att driva digitalt, eller? 

Det digitala steget.

Punktmolnet: Alla punkter som kan besökas i 3D vy.

Digitaliseringen av branschen och att ständigt utveckla den är inget nytt steg för oss. Vi hoppas att fler vågar öppna upp och ta emot det digitala arbetssättet nu när alla inom branschen tvingas gå i samma fotspår. Många är bekväma med det som alltid funkat men det är dags för nästa steg och upptäcka att det digitala arbetssättet är ett mycket effektivare sätt att driva projekt. Corona eller ej, men digitaliseringen är ett faktum även om en del nu blir något tvingade och påskyndade in i processen.

Vad krävs för att driva ett byggprojekt digitalt?

Det absolut viktigaste är att alla parter kommunicerar i samma digitala kanal så att inget faller mellan stolarna. Vi jobbar i plattformen Microsoft Teams för kommunikation och dokumenthantering. All information och kommunikation för varje projekt ligger samlat på samma ställe i så kallade Team som alla involverade parter har tillgång till. Väl inarbetade i detta arbetssätt är det idag ett naturligt sätt att strukturera oss på.

3D vy: Du rör dig runt i fastigheten genom att gå mellan punkterna. Vyn är roterbar 360 grader från golv till tak.

Och det praktiska utförandet?

Med drönare och scanner som dokumenterar projektets framfart med bild och filmunderlag krävs det att endast 1 människa åker till platsen och skannar av de moment som är av intresse. Digitalt kan vi gå runt på byggplatsen i en 3D värld, vi ser allt som en verklig kopia med mätbara ytor. Genom 3D världen kan vi se framfarten och göra mm noggranna mätningar direkt på skärmen. Möten och beslut som tidigare krävt att flera människor besöker byggplatsen har nu helt digitaliserats och alla kan från varsitt håll besöka platsen digitalt.

Även om detta idag är ett sätt att Coronasäkra så är skanning och Teams en metod som kan ha kommit för att stanna och användas framöver, det bidrar till miljön med minskade resor och avstånden mellan involverade och byggplats blir inte ett bekymmer.

Hur följs projekten upp?

Möten sker digitalt via t ex Microsoft Teams där vi kan dela skärm för att tillsamman gå runt digitalt på byggplatsen vid diskussioner.

Tidigare möten och beslut som är tidskrävande sker nu effektivare

Att fatta beslut kräver möten vilket tar tid i ett projekt. Alla ska kunna ta sig till en och samma plats, alla ska avsätta tid för resa dit och tillbaka. Massor av olika dokument skall plockas fram och förberedas. Men inte längre.

Digitala möten är smidigare att få till då de sker där du är, de är inte lika tidskrävande att få till och där av är det ofta lättare att finna tider då alla kan relativt snabbt.
Alla dokument samlar vi i en kanal så alla lätt når rätt information.

3D vy: Alla ytor är mätbara direkt i 3D vyn.

Read More

Vi tar ett steg till och ger hela byggbranschen förutsättningarna att driva projekt hemifrån.

Snabba puckar och höga växlar är något vi gillar i de allra flesta fall. Men när det gäller den där med stort C, den mest kända och det mest uttalade namnet 2020, Corona, som inkräktar på vårt territorium så säger vi STOPP! Där måste vi vara med och dra i handbromsen. Smittspridningen ska tas på allvar och vi har ett stort ansvar till att bidra till en minskad sådan.

MEN! Den där inkräktaren ska inte få ta över, den ska inte får göra oss svagare och få oss att växlar ned.

Vi vaknar upp till Region Skånes meddelande om skärpta regler vad gäller smittspridningen. Vi läser bland annat om att undvika trängsel, undvika att umgås med andra än de man regelbundet träffar och avstå resor. De uppmanar arbetsgivare till att ge förutsättningar för att jobba hemifrån. Och där tänder jävlaranammat till i oss. Vi hittar möjligheter och tar det steget längre till att även ge våra kunder och beställare förutsättningar att driva projekten hemifrån utan personlig kontakt och resor.

Vi har bestämt oss för att ta ett järngrepp om digitaliseringen, att inte bara följa med utan att leda den framåt inom vår bransch. Även innan denna onåd hade vi tagit ett kliv ut från den box byggbranschen satt paketerad i. Vi valde att sluta rulla med och börja lyssna på vår innovativa ådra.

Så nu sitter vi här idag, ogillande över det allmänna läget men förberedda. Att jobba digitalt, från olika håll och samtidigt skapa stordåd, det hjulet springer vi redan i intern och tar det nu vidare!

Och fler vill vi nu ha med på tåget. Vad tror ni om dethär?

Med scanner och drönare följer vi upp projektets framfart  för att fånga de ny moment som skett.
Alla berörda får enkelt tillgång till materialet som underlag för beslut och möten.
Utan att besöka sin fastighet har man här full insyn i projektets framfart i bild, film och dessutom en 3D värld.
Man kan utifrån scannerns jobb gå runt i sin fastighet digitalt.

Mer konkret:

 • Alla möten och all planering sker via digitala möten, t ex Team.
 • Hämta hem all information om din fastighet vid 1 tillfälle med hjälp av 3D laserscannern.
 • Vi rapporterar projektets framgång genom drönarflygning som levererar filmer och foton.
 • Scannern scannar de delar av fastigheten där nya moment skett.
 • Vi tar fram viktigt material för att kunna fatta beslut med drönaren och scannern som underlagt till möten.

Summan av kalaset – Inget resande, mindre personkontakt

Vi tutar och kör!
Möts vi i digitala byggprocesser?

 

Read More

Vi slår hål på fördomarna, en skräddarsydd BIM process skapar optimala processer, stora som små!

Fördomar vi ofta hör när vi pratar om BIM processen är:

“Oj det låter stort”
“Det låter övermäktigt”
“Det låter dyrt”
“Vårt projekt är för litet” 

Vi håller inte med! Men vi kan förstå att ens första tanke och intryck kan kännas stort och dyrt. Vår förmåga att anpassa oss kommer slå hål på alla dessa fördomar, så nu kör vi!

Varje fastighet och projekt är unikt, det finns inget facit eller en mall på det vinnande konceptet. Det går inte att spela en v75 rad och hoppas på jackpott. Här krävs känsla och förståelse för fastigheten och projektet. Man måste förstå kundens affär! 

BIM processen innehåller många steg men detta betyder inte att alla steg måste inkluderas när man planerar byggprocessen. BIM kan anpassas till både små och stora projekt men kärnan är alltid detsamma – 3D modellen! Och för att ta fram den optimala modellen har vi svårt att tala bort 3D-laserscanning i tidigt skede som vår BIM-process ofta består av. Det är vårt säkraste verktyg för att skapa en korrekt modell genom hela processen. Här har vi steget som sparar pengar i projektet, att lägga krut på det tidiga skedet för att skapa en korrekt 3D modell är hemligheten bakom framgångsrika processer. Vi pratar inte om småkronor, vi pratar miljonbelopp och rejäla tidsrevideringar som vi kan undvika. 

Genom en korrekt 3D modell så kommer många steg i processen att automatiseras. Kollisionskontroller, kalkyler och tidplaner kan tas fram och uppdateras med några enstaka knapptryck. Utifrån ett korrekt underlag från 3D scanningen kommer dessa kontroller i modellen vara korrekta och revideringarna på vägen blir mikroskopiska. 

Hur sammanfattar vi en BIMprocess för att slå hål på fördomarna? 

 • Skräddarsys efter ert projekt, oavsett litet eller stort.
 • En 3D modell underlättar och samlar all information som gör projektet lättare att få översikt över, dela och jobba utifrån.
 • Mindre revideringar som gör projektet mindre kostsamt och mer tidseffektivt.

Så ställ er frågan: 

 • Vilka svordomar kan ni identifiera som pengabovar i era projekt?
 • Vilka svordomar kan ni identifiera som skäl tiden i era projekt? 
 • Har ni korrekta underlag från tidigt skede?
 • Hur mycket tid går åt revideringar och manuella uträkningar/kontroller? 

 Om vi ställer frågan nu, ”kan BIM med 3Dscanning vara aktuellt för er”, vad blir ert svar då? 

Read More

Arkitektens sätt att effektivisera via 3D modellen

Budget och tidplaner, finns det några ord som är mer flytande än dessa. Hur många gånger tror man på att detta stämmer i början av ett projekt? Vi vågar svara sällan! Men vi har bestämt oss för att inte fortsätta jobba på så osäkra grunder. Vi ska inte heller glömma vår viktigaste vän jorden för vår överlevnad, vi pratar såklart om miljön som alldeles för ofta hamnar i skymundan av pengamolnen. När vi hittar sätt att jobba på där vi sparar pengar, tid och tar till vara på miljön känns det för bra för att vara sant. Men vi ljuger inte, vi är pålitliga och i detta fall är det helt sant.

Redan i detta skedet märker vi av de stora fördelarna av scannerns jobb ute i fält, av det punktmoln som skapats och med all information det innehåller.

De flesta av oss i branschen vet hur arkitektens klassiska arbete utan scannerns förberedande jobb går till. Mätningarna sker av en person där vi har en mänsklig faktor för felmätningar. Alla mätningar görs en och en och med sig hem får man bara det man måttat på plats. Väl vid skrivbordet när modellen ska tas fram jobbar man utifrån de mått man hämtat hem. För att inte bli långrandig i text, ni vet ju hur detta går till så kan vi lite snabbt sätta upp ett par punkter:

 • Fel mätning på plats skapar fel mått i modellen vilket leder till flera revideringar längre fram, en så kallad dominoeffekt är svår att undvika här.
 • När man saknar ett mått kräver detta en resa till fastigheten för en extra mätning, resor tar både på miljön och tiden, tid är pengar. Ja ni förstår hur kostsamt detta steg är för alla faktorer.

& Nu 

Med punktmolnet som underlag underlättas arbetet för projektören som skapar 3D modellen. Punktmolnet innehåller all information och befintlig installation, utifrån det bildmaterial som finns i punktmolnet blir 3D modellen korrekt och fulländad. Här finns all synlig information från fastigheten, mått, ytskikt, kulörer, fast inredning och fasta installationer. Du har all information du kan tänkas behöva, och det viktigaste av allt, korrekt underlag. I sin tur behöver finns allt underlag i 3D modellen som arkitekten behöver för sina ritningar.

 • Genom scannerns exakthet undviker vi den mänskliga faktorn i felmätningar. Domino är kul som sällskapspel men dominoeffekten av revideringar är vi inte intresserade av här.
 • Vi jobbar miljösmart genom att ha all information i punktmolnet, vi behöver inte göra några extra resor till fastigheten. Win, Win på miljön, tid, pengar och miltalet för bilen.
 • Något vi tros sakna, kanske ett mått, finns i modellen, vi kan enkelt mäta mått och vinklar från där vi sitter. Kom ihåg promenaden på lunchen!

Vi blir mer och mer övertygade av scannerns jobb i tidigt skede, blir ni?

Read More

Det unika vapnet är hemligheten bakom effektiva och framgångsrika projekt – lika självklart att använda som att björnarna skiter i skogen

BIM processen innehåller klassiskt fem steg men det vanliga har aldrig tilltalat oss, kan man göra något lite annorlunda så är vi de första att tacka ja. När vi fick möjligheten att jobba med detta digitala verktyg och veva in det som en del i processen öppnades en ny dörr vi inte kommer att vända och gå ut ifrån.

Det borde finnas en grundsten till i BIM processen, ett digitalt verktyg som borde vara lika självklart att använda som att björnarna skiter i skogen. Vi pratar om vår agent 3D-laserscanningen som inte missar en mm av fastigheten när den är ute på uppdrag. Den kommer att se och avslöja allt den berör. Väggar, tak, konturer, fasta installationer, radiatorer, belysningsarmaturer m.m. Allt som korsar ens väg.

Den mänskliga faktorn finns alltid där. Att mäta och dokumentera för hand kommer med stor sannolikhet att leda till flera revideringar på vägen, det är kostsamt i både tid och pengar. Att ta tillvara på allas kompetenser i projektet är ett vinnande koncept, och vi tycker att scannerns kompetens alltid skall tas tillvara på vad gäller detta. Genom att överlämna jobbet med inmätning till 3D-laserscannern gör att de marginella fel mänskliga faktorn gör undviks.

Scannern är fantastisk men den kräver sitt team för att ta fram det bästa resultatet. Med det menar vi att den som placerar ut och styr scannerns avläsningsområden är väldigt viktig i detta steg. Här krävs det praktisk kunskap och en känsla för fastigheten. Hur ska vi placera scannern och vad vill fastigheten tala om för oss för att vi ska få rätt underlag? Även om scannern gör jobbet måste den som placerar ut den förstå vilket jobb som skall göras.

När scannern läst av fastigheten i 360 grader från olika punkter både inomhus och utomhus skapas ett punktmoln. Detta punktmoln innehåller alla bilder scannern tagit och programmet kan visa upp en 3D modell med VR funktion. Utifrån punktmolnet skapar vi en 3D modell som kommer att vara nyckeln i en framgångsrik process. Den 3D modellen har vi inte pratat färdigt om på långa vägar.

Scannerns jobb i det tidiga skedet är starten på en livslång modell som kan följa med genom hela processen ända in i förvaltningen. Scannerns jobb i tidigt skede är helt enkelt användbart hela fastighetens livslängd.

Det är en livstidsinvestering!

 

Read More

Inget kan stoppa detta projekt!

Den brickmaskin vi har varit med och köpt in till uppbyggnaden av hus efter jordbävningen i Nepal visar verkligen sin glans! Brickmaskinen har gjort sitt uppdrag i byn Bansbaari och kommer att flyttas över till en ny by som behöver detta guldkorn för att bygga upp sina hus.

I byarna Chandane och Majhigaun har totalt 9 familjer återuppbyggt sina hem på bara 2 månader med hjälp av en likadana brickmaskin som vi varit med och köpt in. Denna maskin gör det omöjliga möjligt. Med minimala resurser och ett jävla anamma driv av byborna gör brickmaskinen det möjligt att bygga stabila ordentliga hus. Ett projekt som i första anblick kan ses som för stort, som omöjligt men som med rätt känsla, förståelse och förutsättningar skapar magi!

En helt klar inspiration till att bara man vill kan man, att med en extra växel kommer man långt och att hjärta, hjärna och jävlaranamma ror i land vilket projekt som helst! 

I vilken by vår brickmaskin landar för sitt nästa uppdrag får vi snart veta. Men något vi säkert vet nu är att jäklar vilket inspirerande projekt detta är att vara delaktig i. Att hjälpa där hjälpen behövs samtidigt som att vi kan hämta kraft och inspiration ifrån dessa viljor av stål!

Build up Nepal

Build up Nepal är den organisation som startat igång projektet att bygga upp nya stabilare hus efter jordbävningen.  Deras vision är att använda sig av lokalt material och av lokal drivkraft.

De köper in brickmaskiner med hjälp av samarbetspartners och utbildar människor till att bygga hus med hjälp av brickmaskinen. Utbildningen är 4-6 dagar lång och sträcker sig från att lära sig om blandning och konsistens av brickmaterialet till en produktion med maximal effekt.

De jobbar effektivt och handlingskraftigt och låter ingen tid gå till spillo!

Imponerande! 

De har med brickmaskinerna…

– Byggt över 4500 hus

–  Skapat 2500 jobb

–  Sparat 20,610 ton CO2

Vi är stolta över att vara med på denna resa, där brickmaskinerna förmodligen blir framtida standard att bygga hus på där det finns tillgång till mindre resurser.

En stor applåd!

Läs mer om projektet här:
https://www.buildupnepal.com/

Read More

BIM ett kort ord med stor framgång, men vad betyder egentligen BIM?

BIM, Byggnadsinformationsmodellering eller om man vill vara lite mer internationell, Building information modeling (eller management). Ett ord för en effektiv byggprocess med en 3D modell som kärnan för processen.

Något vi ofta hör att branschen blandar ihop är just processen och modellen. BIM är en byggprocess där modellen utgör kärnan för allt arbete i projektet. BIM är alltså inte en 3D modell, BIM är en process. Vi ska inte underskatta modellen, tvärtom, den är värd all sin glans. Men om man ska förstå BIM och varför det är så effektivt så måste vi prata om processen.

Varför ska man välja BIM? 

Ordet effektiv hörs ofta, det är ett kraftfullt ord men det är dags att bryta ned ordet och börja specificera varför.

 • Processen bidrar till bättre förståelse för projektets arbetsgång och fastigheten vilket leder till en kostnadsbesparande och tidsbesparande process.

Det här låter bra, tid och kostnad är alltid de man jobbar mot. Vi bryter ned det lite till!

 • Skapar bättre samordning mellan alla parter i projektet.
 • Minskar felen både under projektering och produktion.
 • Minskar revideringarna vilket leder till mindre kostnader och tidsåtgång.
 • Bättre beräkningar av både offerter och tidplan.

Vad konkret bidrar till dessa framgångar? 

BIM består traditionellt sett av 5 delar men viktigt att komma ihåg är att processen är inte huggen i sten och ska skräddarsys efter varje projekt. Varje fastighet är unik, varje projekt är unik, likadant är varje BIM process unik. Det finns inget facit för hur den optimala BIM processen ska gå till. Men dessa delar är de man utgår ifrån och det är modellen som är geniet bakom processen!

Modellering – Kollisionskontroll – Kalkyl och tidplan – Entreprenad – Förvaltning

Vad krävs för en optimal BIM process? 

Förståelse och känsla!
Att förstå kundens affär och vilka svordomar som behöver lösas är den absolut viktigaste byggstenen att börja med.

Read More

Miniserie del 3: Entreprenad – Modellen hjälper till att minska de krokiga slagen och skapar en rakare väg mot målet

Renovering, tillbyggnad eller nyproduktion. Oavsett projekt är inget för litet eller för stort för den digitala byggprocessen. Det vi däremot kan säga är att den är väldigt effektiv i alla olika typer av projekt.

Vilka fördelar medför den digitala modellen under produktionen

För det första är det nu slut på fel mått som ofta leder till längre tidsåtgång och oväntade produktionskostnader. Med hjälp av tekniken och scanningen i det tidigare steget kan vi få fram korrekta mått att bygga modellen med som den mänskliga faktorn har svårt för att mäta. Detta innebär på plats korrekta ritningar då dessa plockas fram ut modellen. Detta innebär också att vi kan skicka korrekta mängdlistor till underleverantörer vid offertförfrågan då vi från början har en modell med korrekta mått. Att modellen syns i både 2D och 3D underlättar förståelsen och kontroller på byggarbetsplatsen, både för entreprenörer och externa parter som skall bli delaktiga i projektet. Sammanfattat minimerar modellen de idag klassiska felsteg som både kostar tid och pengar. 

En portfölj med all information samlad på ett ställe är det nya, pärmar, papper och letande är nu ute ur tiden. Den digitala modellen innehåller all information som behövs på byggarbetsplatsen. Alla har informationen direkt i sin egen enhet och uppdateringar sker i realtid. Med ett knapptryck kommer man åt den information man behöver och då modellen även finns i 3D kan t.ex. vententreprenaden se vart deras kanaler går i förhållande till övriga discipliners komponenter. 

Modellen bjuder även på andra bekvämligheter som AR – Artificiell Reality. Detta används flitigt av de som jobbar på plats för att undvika missförstånd och felkonstruktion. Detta innebär att man håller upp telefonen mot en yta och modellen visar då hur den färdiga installationen ska se ut. Mått, material och annan värdefull information når du med ett knapptryck i 3D modellen.

Med det sagt kan vi förtydliga att detta innebär mindre missförstånd, färre fel på vägen mot målet och en betydligt effektivare produktion. Modellen som har korrekta mått från start stannar inte upp bygget när det väl är igång, tidsplanen är lättare att hålla och plötsliga extra produktionskostnader minskar. 

Read More

Intervju: Med buller och bong blir han en i vårt team, självaste Håkon Hansen blir i Augusti en Planörare! 

Efter ett samtal med Håkon Hansen inför hans kommande uppdrag på Planör glöder det i fingrarna vid tangentbordet. När Håkon svarar i telefon hör jag direkt att detta är en Planörare! Hans energi genom telefon utsöndrar ett rent av jävla anamma som innehåller en jäkla stark vilja som inspirerar en till att “nu kör vi!”.  

Med några, eller nu en hel del år på nacken av chefsroller med olika befattningar inom fastighetsbranschen på HSB, Schindler Hiss AB, Arena Personal AB och nu senast 5 år på Fasticon Kompetens kommer han till oss med en hel släpkärra med mycket sälj i bagaget. Vi pratar inte om ålder, vi pratar om att efter alla dessa år har han en gedigen erfarenhet som kommer bli en perfekt pusselbit i vårt team!   

Som den morgonmänniska han är träffar vi honom förmodligen tidigt på kontoret i höst. Kanske har han redan hunnit med en vända i löpspåret innan jobbet, är det knepet för att få samma energi som Håkon, hmm? På helgerna laddar han gärna upp batterierna igen med en trevlig hemmakväll, god mat och vänner. Han är lite internationell och väljer gärna tacos, även om en tallrik med köttbullar, brunsås och lingonsylt inte är fy skam det heller, mat är gott helt enkelt! Ska du bjuda på något gott att dricka är det ett glas rött vin som faller honom i smaken.  

En inspiratör är han, och här ska även ni få inspireras lite av vårt samtal, luta er tillbaka för här följer en härlig läsning! 


Hur fick du kontakt med planör?
Jag känner Håkan Bäckström (VD) sedan innan, jag har tidigare rekryterat folk till Planör. Jag har följt deras expansion och har alltid tyckt att det har varit spännande att följa då de alltid har legat i framkant. 

Fastighetsbranschen är lite trög, de går lite långsamt i förändringsarbetet. Om man skulle jämföra branschen med en bil brukar jag säga att att de inte hade utvecklat varken säkerhetsbälten eller airbags än.  

Husen finns, förvaltningen finns men arbetssättet måste förändras. Vi måste alltid fråga oss själva, hur kan man göra allt på ett smartare sätt? 

Vad är ditt intryck av Planör?
Ett väldigt innovativt, modigt och nytänkande bolag. 

Dom är lite tvärtom som antingen gör de galen eller modig. Jag tror att man måste vara lite annorlunda för att sticka ut, man måste göra saker på ett annorlunda sätt, det är de duktiga på. 

Vad kommer din roll på Planör att vara?
Den 17 Augusti börjar jag som koncernövergripande säljchef på Planör där jag kommer att jobba med att sälja hela Planörs portfölj.    

Vad brinner du för i ditt arbete?
Jag tycker om kontakt med människor och träffa folk utifrån en säljaktivitet.
Att göra affärer som hjälper kunden att uppnå bättre resultat. 

 

”Konstla inte till det, gör det enkelt.
Se målet, använd vägen. Virra inte ut i terrängen”

 

Om du ska ge ett tips till någon utifrån dina erfarenheter inom säljrollen?
I min säljroll talar jag ofta om transparens och ärlighet, att man står för det man säger. Gentlemen´s agreement så att säga.
Här nere i syd bygger man affärer på relationer, då är det viktigt med en trygghet i att man litar på varandra och man ska ha en förståelse för varandra.
Konstla inte till det, gör det enkelt.
“Se målet, använd vägen. Virra inte ut i terrängen”

Hur tror du att planör kommer att utveckla dig?
Jag kommer att få lära mig nytt utifrån deras produktportfölj.
Och sedan kommer jag att bidra med mina erfarenheter och ser framför mig att ljuv musik uppstår! 

För mig är det viktigt att ha rolig på jobbet, har man kul kommer ofta resultatet med i farten. Jag får en känsla av att det är en för alla alla för alla, laget framför jaget som gäller på Planör. Ett starkt team som är hjälpsamma, och jag ser fram emot att bli en del av det teamet. 

 

5 Snabba: 

Morgonmänniska/kvällsmänniska

Tacos/köttbullar och potatismos med brunsås och lingonsylt 

Hemmamys/utekväll 

Vin/öl

Träna/soffan

Read More

Miniserie del 2: Vi tjatar inte, vi vill bara höras! Vi ”ska” inte, utan vi kommer att vinna mark med vår digitalisering och 3D-modellen gör det så mycket enklare för oss!

Effektivisering, hållbarhet och precision, våra tre ledord som beskriver detta steg som handen i handsken. Och vi behöver inte sticka under stolen med att detta gör oss konkurrenskraftiga!  Med hjälp av bilderna från skannern från första skedet modellerar vi nu en 3D-modell som ligger till grund för bygget. Hur växer modellen fram och vad innehåller den?

Det är nu under detta skede som modellen arbetas fram i detalj. Vi har grunden från första skedet vilket effektiviserar detta steg något enormt. I bilderna och punktmolnet från skannern finns alla konturer och mått över den befintliga byggnaden. 3D-modellen byggs upp utifrån punktmolnet och vi får fram en A-modell i 3D. Modellen fylls sedan på med information utifrån användningsområde. Installationer, ytskikt och fast inredning är några av de delar vi kan komplettera med.

Varför effektiviserar det arbetet?  

Genom att vi har all information framför oss på datorn kan vi göra mätningar och kontroller där vi sitter. Det som krävts många steg förr kräver nu näst intill bara ett knapptryck. Vi behöver inte åka ut till fastigheten för att mäta, kolla, undersöka sådant vi vill ha svar på under modelleringen. Vi öppnar helt enkelt bara punktmolnet från skannern och mäter direkt i datorn. Det innebär att för att färdigställa en 3D-modell behöver vi bara åka ut till fastigheten en gång och det är när skannern läser av platsen.

Vad leder det till för fler effekter?

Det effektiviserar inte bara vår tid och vårt projekt. Det är även mer skonsamt mot miljön, färre mätningar på plats bidrar till minskat utsläpp. Vi sparar även in på material som t ex papper då allt sker digitalt från skanning på plats till modellen där information kan hämtas via en dator eller telefon.

Vem har nytta av den digitala 3D-modellen?

3D-modellen är användbar i alla steg i byggprocessen och för många involverade. En 3D-modell är till nytta så länge fastigheten byggs, förvaltas, renoveras och till dess att den rivs. Vilket innebär att det är en livslång investering. Fram till och med projekteringen används 3D-modellen framförallt av arkitekter, projektörer och beställare. I senare skeden är det entreprenörer och förvaltare som drar stora nyttor av att arbeta vidare med 3D-modellen.

Vad kan vi få ut av modellen?

Låt det digitala göra jobbet! En färdigställd 3D-modell innehåller all information om fastigheten, ritningar, material, värden, och mått kan hämtas ur modellen. Allt samlas på ett ställe och kan nås med ett enkelt knapptryck. Mått som inte är utskrivna går enkelt att mäta med två punkter direkt på skärmen.

I nästa steg kan vi från 3D-modellen få ut mängdlistor, kalkyler och tidplaner.
Stay Tuned! Mer om detta i nästa avsnitt!

 

#planördigitaliserar

Read More

Vi blev inte tvingade till en omställning, vi hade redan gjort den! – Digitala möten som verktyg

Framtiden ställer krav, krav vi alltid ser som möjligheter till att växa. En Planör vill alltid utvecklas, alltid finna de effektivaste sätt att jobba på och alltid utöka sitt utbud. Att ligga i framkant av digitaliseringen ser vi som ett måste för att bryta oss igenom branschlogiken.

Och tacka … för det, nu kom en stor bekräftelse på, att vår förmåga och bestämda inställning att anpassa oss digitalt gör oss starka och motståndskraftiga i full storm. När covid-19 kom till Sverige fortsatte kommunikationen i våra projekt och vårt arbetssätt som vanligt då vi redan var vana att jobba från varsin hörna digitalt. Vi blev inte tvingade till en omställning, vi hade redan gjort den!

 

Vad kan man uträtta via digitala möten?

Ett av våra största verktyg är Teams, vilket är vår digitala kanal för att mötas. Både internt och extern. Gruppmötet, enskilda möten, säljmöten eller bara en fikapaus med en kopp kaffe på varsitt håll. Allt funkar för oss, och vi är vana att jobba såhär sedan en tid tillbaka även fast vi värderat ett personligt möte väldigt högt.

Hur anser Planör att det effektiviserar?

De digitala mötena gör oss motståndskraftiga över hela landet. Ett avstånd hindrar inte oss ifrån att ha det mest kompetenta i landet med i vårt team! Vi och kunden sparar även mycket tid på att inte resa emellan alla möten. De personliga mötena är fortfarande väldigt viktiga för oss men detta underlättar för kunderna att bjuda in kollegor som inte alltid kan närvara på samma plats vid varje tillfälle.

Vad ger mötena för effekt på projekten/produktionen?

Det finns få yttre faktorer som kan stoppa ett digitalt möte. En snöstorm, en karantän eller fel däck på bilen är ingen ursäkt för att inte dyka upp vår bestämda tid. Det ger tidsbesparingar i våra projekt då avstämningar alltid kan genomföras oavsett yttre faktorer. En kam genom håret, mjukisbyxor och kavajen på så är du redo! Inte ens en försovning stoppar en ifrån att komma i tid!

Något specifikt Planör upptäckt som fördel med digitala möten?

Framförallt är det flexibiliteten som ger en större möjlighet att närvara även om man är på annan ort vilket är en stor vinning. En avstämning kan bokas med väldigt kort varsel om båda parter skulle få några minuter över, det tidseffektiviserar.
Och såklart är det miljövänliga arbetssättet viktigt att jobba med när det går.

Read More

Vart finner du ditt jävlaranamma? Se hela situationen och hitta möjligheterna, de finns alltid där bara du tittar!

Hur motiverar du dig när du möter motgångar? Hur hittar du glöden? Även om det känns som att det är omöjligt så kan du alltid bestämma dig för att det är möjligt och vända på det! Det krävs en extra växel och en dos jävlaranamma!

Vår brickmaskin vi har varit med och sponsrat till byn Bansbari i Nepal är i full produktion för att återuppbygga byn som blev förstörd i en jordbävning 2015. Med sin styrka, vilja och jävlaranamma har familjerna i denna by bestämt sig för att göra det omöjliga möjligt. Med få resurser både ekonomiskt och materiellt ska dom bygga upp den by de en gång levde i och få tak över huvudet, dom har bestämt sig för att lyckas.

Självklart vill vi vara med att skapa platser att längta till även på andra sidan jorden där det behövs. Vi är stolta över att bidra till att dessa familjer ska få återuppbygga sina hus, stabilare och säkrare än någonsin!

Om dom kan finna kämpaandan, så kan ni! Här ska ni få lite att finna motivationen i. Oavsett resurser så kan man bara man vill det tillräcklig mycket, det gäller att växla upp när motgångarna kommer.

 

Möt några familjer vår brickmaskin bygger hus åt

 

Bedh Kumari Nepali

Bedh är en äldre ensamstående kvinna som bor tillsammans med henne två barnbarn.
Sedan jordbävningen där deras hus förstördes har de bott i ett tillfälligt skjul.

Hon får ett litet statligt stöd varje månad, ca 20 euro och odlar lite av maten själv.

Trotts ålder och en väldigt liten inkomst är hon fast beslutet att bygga ett hus till sig själv och sina barnbarn!

 

 

 

 Laxmi Nepali

Laxmi lever som ensamstående med hennes svärdotter och tre barnbarn. Tillsammans bor de i ett tillfälligt skjul sedan jordbävningen och lever på ett litet jordbruk som ger de mat för ca 2-3 månader. Lexmis son jobbar som skräddare som de då och då får lite ekonomiskt stöd ifrån.
Familjen är envis och ger inte upp, de ska lyckas med att bygga ett hus barnen är trygga i!

 

 

 

Dil Bahadur, Juna, Sagar och Ganga Magar

Familjen bor tillsammans i ett litet tillfälligt skjul. Dom lever på ca 50-100 euro i månaden vilket innebär att de är väldigt fattiga. Trotts deras fattigdom är deras mål att bygga ett hus till dom. Med deras envishet är det ett mål som de skall lyckas med!

 

Read More

Intervju: Jag hjälper gärna till med att utveckla byggbranschen genom att nyttja digitaliseringens möjligheter

Vi fick äran att intervjua den på Planör man alltid får tips om när man vill prata digitalisering. En vass kniv i lådan inom digitaliseringens utveckling som verkligen brinner för sitt jobb. Elin Viktor!
Som den morgonmänniska hon är tänder hon oftast kontoret på mornarna. Med åren har hon blivit mer och mer rastlös och står idag hellre på ett par skidor än att lata sig i solen på semestern. Vill du bjuda Elin på något gott att dricka är det ett glas rött vin som gäller. Med Elin är det lätt att sätta dealen att hon lagar middagen, bara du tar disken!

Här är hon, Elin Viktor!

Hur började din resa på Planör?

Jag kom direkt från skolan i Augusti 2019 och var nyfiken på effektivisering och produktivitet. Jag har alltid varit intresserad av byggprocessen i sin helhet, från tidigt skede hela vägen till förvaltning. Har tidigare jobbat inom produktionen och även som kalkylingenjör men jag ville som sagt jobba med hela byggprocessen. Jag sökte runt lite och ramlade in på Planör där jag tog en kopp kaffe med distriktschefen. Vi hade ett bra samtal och sen kom jobbet.  Jag var väldigt intresserad av digitalisering och BIM-processen och kom in i BIM-gruppen som utvecklar och driver projekt framåt med hjälp av digitala verktyg.

Vad är din exakta roll på Planör?

Jag är projektledare och mitt uppdrag är att främst driva digitaliseringsuppdragen. Det innebär möten med beställare och kunder, planering, uppföljning och granskning av intern kvalité. Sammanfattningsvis hjälper jag gärna till med att utveckla byggbranschen genom att nyttja digitaliseringens möjligheter.

Vad brinner du för på jobbet?

Ständig utveckling och utmaningar är det jag gillar. Jag gillar när det händer saker vilket det alltid gör här. Att få vara med på en resa och driva processer framåt.

Hur skulle du beskriva dina kollegor?

Det är ett glatt gäng som gör en glad på morgonen när man kommer till jobbet. Alla är väldigt hjälpsamma, vi är som en liten familj. Det jag gillade med Planör första gången jag klev in här var att alla satt och pratade och umgicks med varandra under frukostrasten, det är alltid en härlig känsla här inne på kontoret.

Vad gör dig till en Planörare?

Öppen, nyfiken och envis, jag står på mig. Envishet kommer man långt på!
Sedan är det den sociala biten, jag gillar att möta människor.
Det är såklart viktigt att fokusera på jobbet men att ha roligt tillsammans är också viktigt, det bygger grunden till trivsel och ökar i alla fall min produktivitet.

Hur utvecklar Planör dig?

Genom att ständigt utmana mig, när man kommit in i en sak och kan det är det påbörjar alltid något nytt. Då är det bara att ta sig an det och göra det bästa av saken. Det händer nya saker hela tiden.

Några snabba

Morgonmänniska /kvällsmänniska – Jag är ofta först på plats.

Solsemester/skidsemester  – Om vi backar 10 år hade jag svarat solsemester, nu är jag för rastlös.

Öl/Vin  – alla dagar i veckan, rödvin dessutom.

Laga mat /bli serverad mat – om man slipper disken.

Read More

Miniserie del 1: Ja vi skryter om vår 3D scanner och vi kommer inte att sluta, den effektiviserar vårt arbete något enormt. Fler afterworktimmar åt oss!

Digitaliseringen är inte bara ett faktum, den är helt jäkla fantastisk. Den hjälper oss att spara enormt mycket tid och resurser och vi ska inte tala om den pricksäkerhet som den mänskliga faktorn aldrig kan uppnå 100%.

Vår digitala tjänst är extremt användbar för både fastighetsägare, arkitekter, byggarbetare, ja för hela ledet i byggprocessen. Vår process används hela vägen från idé till drift, det innebär att den digitala produkten aldrig ligger och blir gammal och dammig för fastighetsägaren. Denna teknik använder vi när vi jobbar med allt ifrån nyproduktion och ombyggnation till underhåll och drift.

Men vad är det som är så fantastiskt? Kom till saken! Jo det är våra kära kollegor RTC360 och modelleringsverktyget Revit och ArchiCad! RTC360 är den snabbaste 3D laserscannern på marknaden idag och Revit/ArchiCad ett välutvecklat CAD-verktyg. Och ja vi höjer dem till skyarna och ni kommer nu förstå varför.

Vid ombyggnad och underhåll används scannern i det första skedet på plats för att läsa av ytorna i byggnaden. Scannern som läser av i 360 grader placeras ut på flera ställen för att täcka alla ytor. Alla avläsningspunkter skapar sedan ett så kallat punktmoln, en karta med alla punkter. Varje punkt innehåller GPS koordinater och konturer med exakta mått. Scanningen kan kompletteras med drönare för att få med taket av byggnaderna.

Efter att en byggnad scannats skapar vi utifrån punktmolnet en 3D-modell med hjälp av CAD-programmen, i första skedet är modellen väldigt grundlig vilket innefattar en schematisk design av byggnaden. Nu har vi grunden och byggnadens alla mått, det gör att vi i nästa steg kan lägga in all information digitalt i modellen vilket gör att vi inte behöver åka tillbaka för att kontrollera, mäta osv. I modellen samlar vi all information som är av vikt för projektet, i modellen kan sedan entreprenörer, fastighetsägare, tekniska förvaltare etc. ta reda på allt de behöver för att utföra deras arbeten. Behöver du veta ett specifikt mått? Gå in och mät direkt i modellen och få fram den verkliga siffran.

När vi pratar om nyproduktioner så använder vi såklart inte scannern i första skedet. Men nästkommande steg med att skapa 3D-modeller är detsamma men då är det istället beställarens önskemål som ligger till grund för utformningen.

Det här är bara första skedet, här har vi satt upp en grund men detaljerna och arbetssättet kommer i våra nästa steg. Låter det intressant redan nu? Vänta bara tills ni får höra fortsättningen!

Read More

Planör marscherar raskt framåt och denna gång även uppåt, mot Göteborg och vinna mark!

Vid årsskiftet öppnade Planör sitt hittills fjärde kontor och denna gång ska vi bredda våra vingar över goa Göteborg!

Distriktchef Magnus Brink sätter höga mål från början tillsammans med sina kollegor , här pratar vi bokstavligen om 100%. Vi satsar på att dubbla antalet medarbetare och att rejält öka varumärkeskännedomen i och runt om Göteborg detta år. 2020 är året då Göteborg kommer att lära känna Planör! Det innebär en jäkla massa koppar kaffe i år för våra kollegor som aldrig säger nej till en fika.

Planör har idag fyra kontor i södra Sverige: Malmö, Kristianstad,  Helsingborg och Göteborg. Magnus berättar om kontorens mycket goda samarbete mellan varandra trotts avstånden. Via digitaliseringen har alla kontor tillgång till alla kompetenser som finns inom företaget och kan erbjuda alla kunder samma proffsnivå av alla sina tjänster oavsett lokalisering. Vi är en stor enad familj och avståndet är inget som kan skilja på oss!

”Hela Planör jobbar väldigt nära varandra även om vi sitter på olika kontor med hjälp av våra digitala verktyg. Vi ligger långt fram i digitaliseringen i vår bransch vilket gör oss väldigt starka och i framkant i vårt arbete att arbeta tillsammans med alla kompetenser inom företaget oavsett lokalisering”

Personliga möten är något vi brinner för. Hur gott är det inte att bara ta en kaffe och snacka lite skit? Ah vi gillar´t!
Kanske är det just den koppen kaffe som kommer förändra ert arbete?
Vi kan även ta en digikaffe i samhällets rådande situation om det känns bättre?
Vi är väldigt vana med att mötas digitalt och vi har det otroligt trevligt oavsett en skärm eller inte mellan oss.
Ni hör ju, vi är så redo!

Välkomna att nu besöka oss även i Göteborg!

Vår fantastiskt trevliga distriktschef Magnus når du på telefon eller mejl:
073-901 75 21 eller magnus.brink@planor.se

Planör Göteborg
Östra hamngatan 16
411 09 Göteborg

#planördigitaliserar

Read More

Här krävs det kraft och ett jävlaanamma när byn Bansbari i Nepal byggs upp!

Att detta projekt kräver hjärta, hjärna och jävlaranamma finns det inga tvivel om. Att kunna vara med och bidra till lokala insatser som kommer att göra skillnad var inte ett val, utan en självklarhet för oss.

I julas bestämde vi oss för att donerade 10.000kr till en brickmaskin. Självklart vill vi vara med i projektet att bygga upp Bansbari i Nepal efter jordbävningen 2015 där 23 familjer blev utan hem. Med denna brickmaskin kan byborna producera så kallade Earth Bricks själva i byn och spara otroligt mycket pengar och även på miljön.

Genom att sand, jord och cement pressas i maskinen skapas stenarna som sedan torkas innan de börjar bygga upp hus. Med lokalt material och produktion med en maskin som går på handkraft så byggs ett hus med lägre CO2 utsläpp än ett tegelhus. Med en ny design är dessa byggstenar beräknade att tåla en eventuellt kommande jordbävning. Detta känns så rätt för oss att stötta!

Med hjärta bygger hela byn tillsammans upp huset igen som rasat under jordbävningen.
Det är framförallt kvinnorna som tar en ledande roll i projektet, hanterar brickmaskinen och producerar Earth Bricks som är ett tungt arbete. Byborna kämpar tillsammans med en jäkla styrka, det kallar vi ett jävlaanamma!

Vad har hänt hittills?

 • Januari: Byn samlades för att organisera sig inför projektet.
 • Februari: Earth Bricks började att produceras för fullt.
 • Mars: Första husen skall börja byggas.

Här går det snabbt, det händer saker och det finns ingen tid att spilla.
Vi ser fram emot att följa projektet och se byn växa upp igen!

Mer om projektet finner du här!

Read More

Vi syns och vi hörs, Business Arena Malmö, Here We Come!

Den 4 mars slår dörrarna upp till Business Arena Malmö och självklart är vi på plats för att bidra med vår expertis inom Fastighetsutveckling och projektledning.

Årets monter kommer genomsyra den digitala vinkeln av vårt arbete. På plats tar vi med oss scannern, drönaren, VR och en enorm kunskap om hur vi digitaliserar i branschen. Vi håller inte tillbaka på vår yta vi har , här tar vi i med allt vi kan. Vi kommer erbjuda er att testa scannern och VR på plats. Med dessa verktyg kan vi skapa 3D miljöer där vi med VR kan gå in och runt i miljön.

Vi viker oss sällan men denna gång får vi nöja oss med att titta på drönarutrustningen i stilla läge även om vi helst hade tagit en ordentlig svängom i mässhallen. Men den är ett fantastiskt hjälpmedel i vårt arbete.

Hur använder vi tekniken för att effektivisera?
Träffa oss i monter 35 på onsdag så skall vi visa er våra tankar och ideér!

Nytt år, nytt decennium och vi väljer att jobba mot framtiden.
Tekniken som hjälper oss att effektivisera går snabbt framåt och man kan välja att titta på eller följa med.
Vi väljer att ta för oss, gör det du också!

”Jag tänker aldrig på framtiden. Den anländer alltför snabbt.”  – Albert Einstein

#planördigitaliserar

 

Read More

Något som kanske inte märks är att jag är envis. Jag ger mig aldrig och är väldigt tävlingsinriktad!

Hej Tom!

Hur vill du beskriva dig själv?

Jag är en lagspelare, det är viktigt för mig att alla är med. Att alla i projektgruppen är med och känner sig delaktiga och vara med på banan. Som vargen i flocken som ser till att alla hänger med.

Något som kanske inte märks är att jag är envis. Jag ger mig aldrig och är väldigt tävlingsinriktad.

Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Jag pluggade och så var det en klasskompis som hade praktik på Planör som tipsade mig. Han trodde att jag skulle trivs här. Jag kontaktade Ebbe som är gruppchef. Vi hade möte och på den vägen är det. Jag hade jobb innan jag avslutat min utbildning och nu har jag snart varit här i tre år!

Berätta om ditt uppdrag på Planör?

Dels  är det diverse besiktningsuppdrag men även uppdrag som kontrollansvarig, projektledning av relining i Landskrona, ett överlämnande av ett sprinklerprojekt på sjukhuset i Landskrona och områdesledning på sjukhuset i Malmö. I Malmö ska vi samordna mellan de olika delprojekten. Huvudsyftet är att det ska vara säkert till och från och runt om arbetsområdet samtidigt som verksamheterna är i full drift. Det rör sig väldigt mycket människor där och det ska vara fritt från buller och damm tex. Vi kravställer hur arbetsområdet ska vara utformat för att sedan följa upp det.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Måndagar är det planeringsmöte på sjukhuset, vi som är områdesledare har ett avstämningsmöte. Sedan kollar jag mail. Ser över checklistan så att jag håller koll på vad som ska göras. En del inbokade möten eller att man bokat tid med sig själv för att verkligen ta sig tiden att sitta ner i lugn och ro för att få saker gjort som tex en kontrollplan eller ett förfrågningsunderlag

Har du några tips som du vill dela med dig av?

Som frågan innan, boka tid till dig själv med en att-göra-lista. Annars är det lätt att tiden försvinner, någon ringer och sedan har du glömt det där du skulle göra. Då skjuter man inte fram saker.

Tre saker på din att-göra-lista?

Kontrollplanen, överlämning projekt sprinkler, ett förfrågningsunderlag på sjukhusområdet.

 

Read More

Det kommer nya projekt hela tiden, när ett tar slut är vi redan inne på ett nytt. Man får vässa sina kunskaper och det finns alltid något nytt att lära sig.

Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Jag trivdes inte jättebra på mitt förra jobb. Det var som projektledare i el-branschen. Min utbildning är mer inriktad mot VVS och det är det jag vill jobba med. Därför kände jag att jag var på fel plats. När min projektanställning gick ut valde jag att inte hänga med en runda till. Jag hade väldigt fina arbetskamrater men själva arbetet var inte rätt för mig.

Jag satte mig och googlade, hittade några företag som var intressanta, var Planör var ett av dem. Skickade in mitt CV och sedan fick jag svar. Jag var inte helt 100 på just Planör.

Det var efter första mötet på Planör då Lina och jag tog en kaffe som polletten trillade ner. Jag ville jobba på Planör och när jag sedan fick jobbet var jag överlycklig!

Vad är dina främsta styrkor?

I stressade situationer hittar jag ett lugn, kan prioritera och jobba ganska systematiskt. För mig är det också viktigt att lyfta alla i gruppen. Vi är kollegor men också vänner eller familj, vad man nu vill kalla det. Alla ska med och att visa hänsyn mot de övriga tycker jag är viktigt och jag hoppas att det är en av mina styrkor.

Hur skulle du beskriva dina kollegor?

Otroligt vänliga och hjälpsamma. Behöver man input från något annat håll är det bara att knacka på sin granne inne på kontoret eller ringa en kompis!

Vad är det mest utmanande?

Det kommer nya projekt hela tiden, när ett tar slut är vi redan inne på ett nytt. Man får vässa sina kunskaper och det finns alltid något nytt att lära sig. Jag ä

r ny i min bransch men jag har kollegor som jobbat länge och vet hur vissa saker ska hanteras. Det är utmanade men samtidigt tryggt.

Du är uppvuxen i Tiveden (mitt emellan Stockholm och Göteborg), om du inte fick bo i Sverige, vart skulle du bo då?

Grekland! Älskar maten och människorna. Övärlden är fantastisk och jag brukar åka dit en gång om året. Det blev inte av i år men nästa år blir det garanterat en resa!

 

Read More

Men vi varken spionerar eller lyfter bilar i vardagen, vad har vi hittat för nytta med drönaren?

Det är lite som att spela TV-spel, var en av mina första tankar efter att ha flugit drönare. Det var inte alls så svårt som jag väntat mig.  Den står helt still i luften om man släpper spakarna och kan sättas på autopilot för att fota och filma.
Storlekar kan variera i allt från en mygga i spionsamanhang till storlekar som kan lyfta bilar, berättar Jonathan Bornhager som jobbar med BIM på Planör.
Men vi varken spionerar eller lyfter bilar i vardagen, vad har vi hittat för nytta med drönaren?
Vi har uppdrag som innefattar fasadbesiktningar och takbesiktningar, lokalisera otätheter och fuktskador med värmekamera, samla in punktmoln för att rita upp byggnaden i 3D, detta är bara ett axplock och möjligheterna är obeskrivliga!
För att avsluta är det alltid roligt att se den lilla samlingen publik bildas under flygningen, alla från stora till små är nyfikna och under en flygning har jag till och med belönats med något så roligt som en applåd av ett par turister.

Det är en praktisk och iögonfallande liten manick den där drönaren!

 

Read More

Vi gillar hårda klappar, och då menar vi jäkligt hårda klappar.

Vi på Planör vill inte bara bryta branschlogiken, vi gör det rent konkret. Vi gillar hårda klappar, och då menar vi jäkligt hårda klappar. Vi väljer därför att ge er alla den hårdaste vi kom på. Lennart Berg håller på att samla in pengar för att bidra med två maskiner som gör så kallade ”earthbricks”. Med denna metod kan byborna i Nepal själva producera sitt byggnadsmaterial i byn. De blir självgående entreprenörer och ofta är det kvinnorna som får chansen att starta sitt egna företag. En bättre julklapp än så kan vi inte komma på. Luta er tillbaka, här ska ni få läsa där Lennart berättar om projektet och hur det kom sig att han blev involverad och självklart varför Planör vill vara med.

”Jag och min hustru var uppe i Nepal och vandrade 2013. Då kom vi fram till att Nepal är ett fantastiskt land med fantastiska människor. Sedan kom jordbävningen 2015. När det värsta hade lagt sig saknade lokalbefolkningen sina inkomster från turismnäringen. Turister vågade inte åka dit på grund av risken för jordbävningar. Då startades organisationen ”Hike för Nepal”, där Nepaleserna själva  började vandra med studenter för att visa att det går att vandra här. Då kände jag och min fru att vi ville hjälpa till. Vi startade vi ”Hike for Nepal Sweden”.

Det är 800 000 hus som har rasat, då kan vi inte stå här med en spade, vi måste hitta ett bättre sätt att hjälpa till på. Då hittade Björn Söderberg den här maskinen som gör ”earthbricks” En maskin kostar 35 000 kr. Maskinen skänks till en kvinna i en by där man behöver bygga hus. Hon bildar ett bolag, blir VD för detta och sedan anställer hon en eller två kvinnor till. Det är 400 000 hus som fortfarande inte är byggda.

Om man bor i Nepal och ska bygga ett hus, är det ingen idé att bygga hus som rasar i nästa jordbävning utan vi ska bygga hus som står kvar. För att bygga ett hus idag måste man först köpa kol från Indien, lägga kolet på lastbilar, köra det från Indien till Katmandu. I Katmandu finns det enda stället där man kan göra vanligt tegel och där jobbar det otroligt mycket barn. Teglet bränns i Katmandu och då får man ut hur mycket koldioxid som helst. Sedan läggs det på en lastbil och kör det så långt upp i berget det går, sedan är det bärare eller hästar som får bära teglet vidare till de byar man ska bygga i.

I det här fallet tillverkar man teglet av den jord som finns i Himalaya, lite cement, in i maskinen som är handdriven och så skapar man sandkakor. De ligger ute i solen i 21 dagar och torkar. 

 Jag satt i Almedalen och var värd för ett bord där förra sommaren. Vi var ett antal personer och snackade om att vandra i Nepal. De andra hängde på och jag kände att jag måste skapa en Facebook-sida. Tillslut var vi 14 stycken som ville åka tillsammans och vandra i Nepal. Vi beslutade att vi skulle avsätta 1000 kr var i ett biståndsprojekt, gärna om vi samtidigt kan klimatkompensera för vår flygresa. Björn Söderberg satte snabbt ihop ett projekt till oss och det är där vi är nu och ska se om vi kan börja med att få in 70 000 kr som är vårt mål. Vi ska köpa två stycken maskiner, berättar Lennart.”

Planör tror på mänskligt engagemang, på förbättring och för nytänkande. Vi växlar upp ännu mer när det tar emot och gör det omöjliga möjligt. I allt vi gör använder vi oss av hjärta, hjärna och jävlaranamma. Vi bryter branschlogiken genom att inte skicka den där julklappen du i alla fall inte vill ha. Det gör vi genom att skänka 10 000 kr till ”Hike for Nepal Sweden” . Tycker du att vi är galna? Bra, för det är precis vad vi är.

God Jul!

 

 

 

 

 

P.S Du kan läsa mer om projektet här:

Bricks for Nepal – nu bygger vi i Nepal

 

Read More

Det finns inte en morgon man vaknar och inte är taggad. Ibland måste man nästan lugna ner sig lite men så är det ju när det är förbaskat roligt.

Hej Magnus! Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Jag var nyfiken på lite nya utmaningar. Jag kommer från entreprenadsidan, började som snickare, läste vidare till byggnadsingenjör och sedan startade jag en byggfirma och jobbade som platschef. Efter ett tag tyckte jag att det var dags att göra något annat och då hörde jag mig för. Jag hade inte läst på jättemycket om Planör men kom hit och efter en intervju med Håkan, Planörs VD, så fastnade jag för känslan i bolaget.

Berätta om ditt uppdrag på Planör?

Jag är projektledare och jobbar med affärsutveckling mot kund. Hitta nya kunder och även arbeta med nya distrikt. Jag hjälpte till att dra igång i Kristianstad tills vi hittade en  som nu är överlämnat till en distriktschef och nästa uppdrag är att dra igång i Göteborg. Det är viktigt att vi får med hårdmjuk styrning och vår Planörkänsla.

Får du utlopp för dina ambitioner på Planör?

Ja det kan man lugnt säga! Det finns inte en morgon man vaknar och inte är taggad. Ibland måste man nästan lugna ner sig lite men så är det ju när det är förbaskat roligt.

Har du några tips eller tankar som du vill dela med dig av?

Mitt motto är att behandla andra som du själv vill bli behandlad. Vi är ett bra gäng med olika personligheter där alla gillar alla, oavsett vart vi är och vad vi sysslar med. Utvecklingsmöjligheter finns det verkligen, det händer konstant nya saker. Att ha förståelse för kundens affär är viktig. Vi sätter oss i deras skor och anammar det sedan jobbar vi efter det.

Vad är aktuellt just nu?

Jag håller på att jobba med en nybyggnation av handelsområde i Kristianstad och jag är KA för Petter Stordalens nya hotell projekt i Lund. Där är det 84 lägenheter som ska byggas också. Vi söker nya möjlighet och presenterar oss för nya kunder.

Det vi jobbar väldigt intensivt med  är hela biten med att scanna och modellera. Kunder är väldigt intresserade men det är nytt och det är en rätt så konservativ bransch. Det har tidigare varit dyrt med ny teknik. Vi tänker annorlunda och vill hålla ner kostnaderna. Vi är effektiva och det är vår konkurrensfördel. Pratar vi sedan priser så blir de förvånade.

 

Read More

Men arkitektur avser också allt mänskligt byggande och formande av den fysiska miljön

Affärsområde arkitektur inom Planörfamiljen

Arkitektur och projektering är en del av byggprocessen som i sin tur är en helhetsbild av hur uppförandet av en byggnad/anläggning går till och består av 4 olika skeden. Dessa fyra skeden presenteras nedan.

Affärsområde arkitektur inom Planörfamiljen

Arkitektur och projektering är en del av byggprocessen som i sin tur är en helhetsbild av hur uppförandet av en byggnad/anläggning går till och består av 4 olika skeden. Dessa fyra skeden presenteras nedan.

 • Förstudie (Behovsutredning)
 • Projektering (Produktbestämning)
 • Produktion (Produktframtagning)
 • Förvaltning (Produktanvändning)

Vad är arkitektur?

Arkitektur är byggnader och konstruktioner, gestaltade och uppförda objekt som står/skall stå länge.

Men arkitektur avser också allt mänskligt byggande och formande av den fysiska miljön. Samt att arkitektur är läran om formgivning av i första hand byggnader.

Planör skall styra så att skapande, planerande och ekonomi går hand i hand.

Vi skall marknadsföra oss genom bland annat sociala medier, i det dagliga samtalet med våra uppdragsgivare och vi skall aktivt söka nya kunder så att det alltid ligger några ”coming up” i pipelinen.

Vi skall ta ett ställningstagande kring hur långt vi skall disponera våra resurser i själva projekterandet. Vi har bred kompetens inom kontoren, vi har erforderliga program och fysiska hjälpmedel att genomföra uppdragen. (scanner, drönare m.m.)

Om det krävs skall vi kunna gå ända in i mål, när det gäller projektering. Dvs från skisser, bygglov till arbetshandlingar.

På bordet har vi nu en skola i Eslöv som skall byggas om. Här tar vi , i dagsläget, fram ett FFU för en totalentreprenad.

Vid pennan,

Mikael, Planör AB

0730-75 97 29

 

Read More

Inte en enda dag är den andra lik – framförallt inte på Planör!

 

Hur kom det sig att du hamnade på Planör?
Jag började på Planör 2014, som då var Ebab Syd. Jag jobbade tidigare på Skanska och vid denna tidpunkt stod bostadsmarknaden ganska stilla – vilket inte passade mig som var hungrig och bara ville ut i produktionen. Kanske lite klyschigt men jag ville ha nya utmaningar!

Jag hade jobbat med nyproduktion och tyckte att det var spännande att gå mot ombyggnation, och det kunde Planör erbjuda mig. Att det blev konsultbranschen var egentligen av en tillfällighet. Där och då var det byggledningen som lockade oavsett om det var på entreprenad-, konsult- eller beställarsidan. Idag trivs jag riktigt bra med tempot och variationen som konsult.

Det andra som lockade mig med Planör var att företaget var motsatsen till ett ”storbolag”. Jag ville till ett bolag som var lite mer familjärt styrt, med större flexibilitet och möjlighet att påverka  – där man inte var en rad i ett exceldokument. Det har Planör verkligen levt upp till.

Vad är det bästa med Planör?
Tiden går fort när man har roligt sägs det ju. Det har snart gått sex år sedan jag började på Planör, vilket är smått obegripligt för mig. Det måste ses som ett kvitto på att jag har det riktigt kul på mitt jobb!
Kollegorna är min ”Planör-familj” där vi både hittar glädje och trygghet hos varandra. Sedan har jag förmånen att arbeta med beställare som gör det lätt att hitta motivation i utmanande uppdrag. De senaste åren har jag också fått chansen att bidra mer till Planörs utveckling vilket så klart är en fantastisk möjlighet som har utvecklat mig på andra plan.

Inte en enda dag är den andra lik – framförallt inte på Planör!

Hur arbetar du bäst?
I samarbete med andra, i tempo och på mornarna. Jag är ingen ensamvarg. Jag gillar att jobba och leda projektgrupper där alla drar sitt strå till stacken. Jag brukar också prestera som bäst när jag har precis lite för mycket att göra vilket gör att tiden ofta är pressad och tempot högt. Gränsen brukar dock vara hårfin så det är viktigt att topparna inte är konstanta. Sedan trivs jag bäst direkt på morgonen, när dagen är orörd. Får jag välja lägger jag alltid mina möten så tidigt som möjligt.

Berätta något om dig själv som så många inte vet om?
Mitt lokalsinne är kasst! Kombinationen med att jag tar många av mina telefonsamtal i bilen på väg mellan uppdrag resulterar ofta i att jag ser delar av stan eller (t.o.m. Skåne) som jag inte har planerat. Men jag är också tidspessimist så jag brukar ändå ha marginalen på min sida!

 

Read More

Flexibilitet är viktigare än någonsin

Att rida på vågen och inte simma (arbeta) mot den särskiljer de företag som vill och kan utvecklas parallellt med branschens utmaningar – man kan utveckla, utvecklas med eller göra ingenting.

Ett öppet sinne och ödmjukhet inför ”skarpa svängar” blir egenskaper av vikt, i projekt där begränsningar till åtkomst för åtgärd är – inte bara begränsat – utan även ständigt föränderligt.

Allt ligger i linje med den hänsyn som är ett måste för att beställares tillgänglighet/drift, med kort varsel, inte äventyras.

Att leverera resultat, både smidigt och i tid, ställer höga krav på samordning och tålamod.

I Tetra Paks gedigna arbete för att blidka såväl kunder som anställda gör man årligen stora investeringar – både för att ligga i framkant teknologiskt och samtidigt vara en attraktiv arbetsgivare.

Åtgärder som avropas löpande över årets alla dagar parallellt med höga krav på säkerhet, både gällande driften, personalen och kunderna.

Planör är en av flera aktörer som verkar innanför Tetra Paks väggar. Ett väldigt roligt och utvecklande samarbete där vår roll är att driva investerings- och omkostnadsprojekt.

Syftet med projekten är av blandad varietet, kan vara allt ifrån processer, verktyg, maskiner, installationer, energi, bygg, el, styr, ritningar etc – allt mellan himmel och gjord.

Full fart framåt!

Read More

Kundens affär i fokus!

 

Hej Fredrik, vem är du?

Jag är 34 år och har jobbat på Planör sedan 2013. Innan dess har jag också jobbat i byggbranschen på entreprenadsidan som snickare ett antal år och ett tag som arbetsledare. Sedan började jag plugga en KY-utbildning i Hässleholm till byggnadsingenjör. Vi är ett gäng här som gått den. Under min sista LIA (Lärande i arbete) fick jag kontakt med Planör. Jag kände Morgan som jobbar på kontoret i Helsingborg så på den vägen är det.

Vilka projekt jobbar du med nu?

Jag har precis kommit tillbaka efter föräldraledigheten. Jag har varit det i två olika etapper med täta intervaller. Barnen är nu tre och ett och ett halvt år gamla. Ett av projektet jag arbetar med är en kontorsombyggbad åt ett industriföretag i Malmö. En av utmaningen där blir att hålla verksamheten igång under byggtiden samtidigt. Nu tittar vi på anbud från olika entreprenörer.

Hur arbetar du bäst?

När man får vara med och påverka i de olika skedena som vi arbetar i. Nu efter några år har man lärt sig vad som funkar bäst.  Olika beställare vill olika och man ska ta sig igenom alla stegen. Kundens affär i fokus!

Om du inte fick bo i Sverige, vart skulle du bo då?

Spanien hade jag kunnat tänka mig. Jag gillar klimatet, det är inte superlångt. Men ska man välja något helt annat så kanske Australien.

 

Read More

Vi vill ha nöjda kunder med ”Planör-kvalitet” på allting

På Planör har vi ofta med bostadsrättsföreningar som beställare och i Helsingborg jobbar vi nu åt bostadsrättsföreningen Helsingborgshem där det gäller stambyte i hela fastigheten. Samtidigt byggs det nya badrum i samtliga lägenheter. Arbetet påbörjades i oktober 2019  och vi beräknar att det är klart innan sommaren 2020. Andreas Rosdahl är huvudbesiktningsman från Planör och tittar på bygg-delen. Planör har även uppdragen på VS och sköter projektledningen för hela projektet. Sammanlagt är det fyra ”planörare” involverade.

En stor utmaning när man jobbar åt en bostadsrättsförening är de boende i fastigheten. De är ägare och har ofta synpunkter men som inte alltid är relevanta ur en besiktningssynpunkt. Deras åsikter är självklart viktiga och de ska kännas sig trygga att vi vet vad vi gör och att vi vill göra det bra.

Tidsplaneringen i ett projekt kan vara svårt. Allt ska samordnas, så som rivningsarbete, snickare, kakelsättare och så vidare. I det här fallet ska varje trappuppgång göras klart på fem veckor som det var utlovat till kund. För att lösa detta gick Planör in och stöttade och tog med en platschef för att säkerställa att allt blir korrekt utfört. Vi vill ha nöjda kunder med ”Planör-kvalitet” på allting.

Det är unikt att sitta på bägge stolarna och kunna särskilja uppdragen men det är något som vi gör på Planör. Vi har olika roller samtidigt som vi är kollegor och det är viktigt att vi levererar med ”planörkvalitet”.

I det här fallet är det ett gott samarbete med alla som är involverade i projektet. Vi jobbar mot samma mål och hjälper varandra. ”

 

Read More

Även jag som varit med länge finns det fortfarande mycket jag kan lära mig som dyker upp i projekt

 

Hej Peter!
Beskriv din arbetsroll och hur du arbetar?

Det är ganska omfattande. Från kalkyl till projekterings-, projekt-och byggledning, men också som KA och besiktningsman. Genom åren har jag varit det mesta. Nu är jag egentligen pensionär men det fungerar inte för min del. Då klättrar jag på väggarna, för det finns inte mycket att göra hemma. Jag vill också ha kontaktnätet och hela den sociala biten som man får på sitt jobb. Jag är också lite för nyfiken. Genom åren har jobbet i princip omfattat allt. Nu mer är det mest KA- och besiktningsuppdrag och projektledning. Alla bitarna har sin tjusning. Projektledning ger ett större ansvar och man kan få vara med lite överallt. KA är lite enklare jobb. Men i alla delarna måste man jobba med andra och försöka komma överens om vilken nivå arbetet ska ligga på. Det är alltid lättare när man träffas, att gå igenom vad är viktigt för beställare, myndigheter och vad är viktigt för oss. Vilka argument som finns för att sedan komma överens.

Vad uppskattar du mest med att jobba på Planör?

Det är fritt och det är högt till tak. Det är lätt att komma till tals med folk och vi kan hjälpa varandra, det är helt klart en fördel. Även jag som varit med länge finns det fortfarande mycket jag kan lära mig som dyker upp i projekt. Vi styr oss själva ganska mycket.

Hur skulle du beskriva Planör för någon som inte känner till oss?

Det gör vi här titt som tätt! Vi beskriver vad vi kan och vad vi kan hjälpa till med från tidigt skede till färdigt projekt. Vi håller också koll på ekonomin i ett projekt. Det är många delar.

Tre snabba:

Landet eller stan?- Landet

Hockey eller fotboll– fotboll, har bara hållit på med det i 55 år så det får bli det!

Öl eller vin?- JA! Nä, men bägge delarna. Det beror sig på. Att bara drickas så blir det öl men ska det vara till mat eller ost blir det vin.

 

Read More

Planör samordnar och stöttar när du vill miljöcertifiera en byggnad

Vi på Planör vill vara med att bygga ett mer hållbart samhälle och vill bidra med det vi kan. Det är viktigt för oss att människor vistas i bra miljöer där alla kan leva tryggt och bra. Vi vill skapa platser att längta till.

På Planör har vi siktat in oss på att kunna samordna och stötta i processen i att certifiera byggnader i Miljöbyggnad. Det är ett svenskt miljöcertifieringssystem för befintliga byggnader och nybyggnation. Miljöcertifiering av en byggnad innebär att miljöarbetet och byggnadens miljöprestanda granskas av tredje part. En byggnad som är certifierad i Miljöbyggnad med något av betygen brons, silver eller guld visar för människorna som bor/vistas där att byggnaden är bra både för miljön och för dem att vistas i. För att uppnå betyget brons krävs det att byggnaden är uppförd enligt gällande BBRs krav. Under certifieringsprocessen granskas beräkningar och projekthandlingar av specialister.

På Planör finns kompetensen att samordna och bidra med stöttning när en byggnad ska miljöcertifieras. Certifieringen ska vara kostnadseffektiv och det ska vara enkelt att förstå och hantera för en fastighetsägare.

Är du intresserad och vill veta mer? Kontakta Malin på 0725-06 91 00 eller maila på: malin.sundin@planor.se

Read More

Vi placerar inte folk i fack utan vi försöker se till allas möjligheter och anpassar oss gärna till det på ett professionellt sätt

Hej Morgan!

Beskriv din arbetsroll och hur du arbetar:

Jag sitter på dubbla roller. Dels är jag distriktschef där jag jobbar med att utveckla kontoret och våra uppdrag, men också att rekrytera fler medarbetare. Vi är i en expansiv fas och det är kul!

Som projektledare jobbar

jag med hela eller delar av projekt. Jag kan vara projektledare, projekteringsledare, byggledare, Bas P/U, KA m.m. Från förstudie och första pennstrecket, till att lämna över ett färdigt projekt till beställaren och nyttjaren.

Vad är det bästa med Planör?

Vi är nytänkande och det pågår ett ständigt utvecklingsarbete. Vi har snabba beslutsvägar och vi är inte för hårt styrda av intern byråkrati. Vill man lära sig något nytt så beaktar Planör det på ett bra sätt – vi placerar inte folk i fack utan vi försöker se till allas möjligheter och anpassar oss gärna till det på ett professionellt sätt.

Vad uppskattar du mest med ditt arbete? Vad är roligast?

Att man får se ett tydligt resultat på sin insats. Roligast är dels att se något fysiskt växa fram, men också att se utfallet på den planering och förarbetet som har legat till grund för att utföra projektet i sin helhet. Håller tid, ekonomi och kvalitet? Är svaret JA på dem frågorna, så har vi oftast lyckats, men vi har ett internt mål att överträffa avtalade leveranser och arbetet med det är minst lika roligt!

Hur skulle du beskriva dina kollegor?

Alla medarbetare är unika, men samtliga är engagerade, drivna och bryr sig om varandra. Vi har en familjekänsla som kan utmanas när vi jobbar i de tre olika distrikt. Det är något vi arbetar med att behålla och än så länge har det gått bra!

Om du skulle ge en snabb analys av bransch-läget just nu?

En viss avmattning har skett inom vissa områden, men marknaden är fortfarande het. Hur länge den kommer vara det är det ingen som vet.  Vi har indikationer på att det kommer en lågkonjunktur men jag anser det vara ganska våghalsigt att gissa på när den kommer. Än så länge har ingen behövt dra i nödbromsen. På Planör har vi respekt för oron men vi är starkt rustade för det.

Om du fick vara någon annan för en dag, vem skulle du vilja vara då?

Ingen aning. Pippi Långstrump, Bamse eller någon i Babblarna. Då hade döttrarna blivit glada!

 

Read More

Det är många bollar i luften, ingen dag ser lika dan ut

 

Beskriv  din arbetsroll och hur du arbetar?

Min arbetsroll är projektledare. Just nu är jag projektledare för efterservice på Boklok och även lite produktionschef. Det är många bollar i luften, ingen dag ser lika dan ut. Jag säger nog ja till för mycket men så är det ju när man gillar sitt jobb. Passionen tar över.

 

Vad är ditt mål?

Att ständigt utvecklas. Växa in i rollen och få lära sig nya saker.

Hur skulle du beskriva dina kollegor?

Det är en väldigt skön stämning. Alla är väldigt vänliga, vi är som en familj. Man kan vara väldigt öppen och blir bemött bra.

Hur arbetar du bäst?

Jag gillar korta beslutsvägar. Jag tycker att det är en av mina starka sidor att kunna ta beslut. Jag vill ha mycket att göra så att man inte slappnar av. Jag presterar bäst när det är lite pressat (jävlaranamma) .

Vad är aktuellt just nu?

Just nu så är det efterservice på Boklok i område Sydväst. Vi ska även bygga 57 nya bostäder i Landskrona. Det är det som är på bordet just nu.

Du är uppvuxen i Malmö, men om du inte fick bo i Sverige, vart skulle du bo då?

Spanien. Jag älskar klimatet och deras golfbanor är otroligt fina. Jag gillar det.

Read More

Jag siktar alltid högt och vill alltid dra utvecklingen steget längre, en vision jag delar med Planör

På Planör jobbar vi med mot olika affärsområden som alltid utvecklas. Vi vill bara bäst på det vi gör så det är viktigt att vi alla jobbar mot samma mål. Här får ni träffa Jonathan som jobbar med  BIM och digitaliseringen.

”En av de första frågorna jag ställdes i arbetslivet var om jag kände till uttrycket BIM och digitaliseringen av byggbranschen.
Stolt svarade jag att arbetsprocessen där BIM, digitala tvillingar och dess tillämpningsområdena är naturliga för mig efter en mängd kurser sedan dag ett på universitet.
Förvånad blev jag när jag fick delta på mitt första projekteringsmöte och någon gav förslaget att jämföra 2st A1-ritningar på bordet trotts att vi hade en fin projektor på väggen, vi har en lång väg att gå!

Jag siktar alltid högt och vill alltid dra utvecklingen steget längre, en vision jag delar med Planör.
Planör har under senaste året köpt in drönare för uppföljning av arbetsplatser, besiktningar och mätning av mark.
Planör har köpt in en skanner som revolutionerar möjligheten att modulera befintliga byggnader i punktmoln.
Planör har köpt in programvaror som i realtid uppdaterar tidplan, kalkyl och därmed effektiviserar vår roll så att vi kan fokusera på det viktiga, kundens mål och kvalité.

Jag och Planör ser potentialen och jobbar alltid för att nå högre!”

Är ni intresserade av vad vi har att erbjuda så tveka inte att ta kontakt med Jonathan på: 0722-32 39 60 eller: jonathan.bornhager@planor.se

 

Read More

Roligast projekt är de som jag aldrig gjort tidigare!

Hej Ebbe!

 Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Jag utbildade mig till byggnadsingenjör och då skulle man göra LIA, lärande i arbetet, i två perioder och den sista perioden i anslutning till examen. Då letade jag lite på nätet. Jag ville inte ut till entreprenad där jag varit innan utan jag ville göra något annat. Jag kände inte till den här delen av branschen, att vara projektledare. Då dök Ebab upp, som Planör hette innan. Jag ringde och frågade om det fanns någon möjlighet att få komma hit och det gick bra! 2011 började jag på Planör.

Vad är din roll och hur arbetar du?

Jag arbetar som projektledare och gruppchef. Det är 2 olika roller med oändlig utvecklingspotential. Som projektledare arbetar jag med allt från projekteringsledning till kontrollansvar enligt PBL. Roligast projekt är de som jag aldrig gjort tidigare. Nu driver jag bl.a. ett projekt där vi ska göra en hyresgästanpassning av kontor. Jag jobbar även med några projekt åt Landskrona stad där vi bygger om skolor. Vi måste anpassa och bygga till utbildningslokaler så att fler elever får plats. Behovet av platser ökar. Processen som jag är involverad i kan se ut som så att det görs en utredning, tas fram ett förslag, förslaget klubbas och vi projekterar fram ett förfrågningsunderlag, som vi sedan handlar upp en entreprenör till att utföra. Under hela projektets gång är det min uppgift att se till så att projektets mål för ekonomi, tid och kvalitet uppfylls. I detta arbete krävs det både hjärta, hjärna och jävlaranamma!

Får du utlopp för dina ambitioner på Planör?

Absolut! På Planör ges du möjlighet att ta flera ansvarsområden och jobbet är väldigt omväxlande.

Kan du berätta om Planör för någon som aldrig hört talas om oss?

Planör är konsulter i bygg och fastighetsbranschen. Vi finns med kontor i Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Planör är en familj där samtliga medarbetare ingår, istället för middagsbordet där hemma så har vi frukostbordet på Planör.  Vi har kul och hjälps åt i vått och torrt. Ibland är det jobbigt och vi får stötta varandra. I nästa stund stoltserar vi i solen tillsammans.

Tre snabba:

Hund eller katt?

Hund.

Skid- eller solsemester?

Solsemester.

Hav eller sjö?

Hav.

 

Read More

Det är skönt att få vara sig själv!

Hej Heena!

Berätta lite om din bakgrund?
Jag heter Heena och jag är arkitekt. Jag har läst hållbar stadsutveckling på Lunds Universitet. Nu jobbar jag på Planör och jag sitter på Malmökontoret på Grimsbygatan 24. Jag jobbar ganska mycket med BIM- Buildning Information Model. Min tanke är att BIM är dataprocess där varje byggnad har massor med data, dvs information som vi kan använda om och om igen. Idag är allt data, pengar och tid. När vi har så mycket data, information om en byggnad, så använder vi den för att utveckla för framtidens lösning. Det sparar både pengar och tid.

Hur kom det sig att du hamnade på Planör?
Jag hittade Planör på Google, jag hade inte så stor koll när jag var här, men jag fick träffa Håkan som är VD. När jag lärde mig mer om Planör blev jag glad och nyfiken. Men jag fick inte jobb efter min första intervju. Så jag provade igen och då fick jag jobb! Jag blev så himla glad!

Berätta om ditt uppdrag på Planör?
Jag jobbar mycket med BIM. Jag är arkitekt så jag jobbar med arkitektur. Det är väldigt flexibelt här och jag är öppen och glad eftersom jag får jobba med det jag tycker är roligast.

Vad är dina främsta styrkor?
Jag tro att det är mångfald, jag är modig och jag är alltid öppen och redo för nya utmaningar.

Vad är det bästa med Planör?
Man får möjligheterna att göra många olika saker, det finns inga hinder. Finns det något som du är intresserad av så finns det alltid möjligheter att lära sig, utveckla och att få jobba med det.

Vad uppskattar du bäst med ditt arbete?
Att jag får lära mig så mycket. Jag känner mig bekväm med min utbildning men jag kände inte till det svenska systemet och de svenska reglerna. Vid varje steg fick jag lära mig och nu kan jag tex svensk standard och jag har koll på regler. Allt det är jätteroligt och nu har jag kunskaperna som behövs för att göra mitt jobb bättre.

Du kommer från Indien, hur länge har du bott i Sverige?
Jag har bott här i tre år.

Har du några tips eller tankar som du vill dela med dig av?
Jag tror att man måste vara nyfiken, öppen och tacksam. Det är det jag tänker är viktigast, att man känner sig nöjd och glad med sitt jobb.

Om du fick vara någon annan för en dag, vem skulle du vilja vara då?
Haha, svår fråga, jag har aldrig tänkt på det, ingen aning. Det kan vara skönt att vara sig själv. Men kanske någon amerikansk skådespelare, eller nåt!

Read More

Grattis Kristianstad! Nu får ni mer hjärta. Mer hjärna. Mer jävlaranamma.

Nu kan du träffa Planör i Kristianstad också. Förutom en precis inkörd, suverän kaffemaskin har vi fyra medarbetare på plats. Självklart är de fenomenala på hårdmjuk styrning, och de arbetar med tydlig ledning och jävlaranamma.

Till att börja med är Kristianstadsgänget engagerat bland annat i utbyggnaden av ett nytt handels­område. Men kontoret är redo för våra ambitioner, och vi har plats för både fler kunder och nya medarbetare.

Slå en signal, kom upp och hälsa på oss på Västra Vallgatan 38. Att vi skapar platser att längta till vet ni redan. Nu är kaffemaskinen laddad för er.

Read More

Tack för ett lysande 2018!

Nu är det dags att ännu än gång önska God Jul till alla vänner, kunder och samarbetspartners!

2018 närmar sig sitt slut och jäklar vilket år det har varit för oss på Planör – vi har kört på i ett grymt tempo! Vi har brutit ny mark och etablerat oss i Helsingborg. Vi har visat ett positivt resultat. Vi har vuxit och breddat vårt erbjudande ännu mer. Ett antal nya stjärnor har knutits till Planörfamiljen, och vi är inte färdiga än – fler ska det bli.

Vi hoppas att alla får njuta av högtidens ro och julens goda. 2019 är vi taggade och hungriga inför ännu ett grymt år. Tillsammans skapar vi platser att längta till.

Read More

För den hårdmjuka styrningens skull

Vi är mycket nöjda med senaste tillskottet till vårt Dream Team! Beatrice Hedblom är civilingenjör i lantmäteri och expert på ekonomi och juridik inom byggteknik.

Sedan två veckor har hon jobbat hos oss på Malmökontoret. Hittills med kalkyler i det inledande skedet av en större kontorsombyggnad. Senast kommer Beatrice från SWECO där hon bland annat arbetat med markfrågor i pågående vägprojektering. Längtan efter att få jobba med mer hjärta och fler värden än ren ekonomisk vinst förde henne till Planör.

– Jag kom till Planör framför allt för den hårdmjuka styrningens skull. Tankesättet man jobbar med här. Planör ser kundens affär och förstår helheten. Och så fungerar vi som en familj, alla är viktiga oavsett roll.

Välkommen i gänget Beatrice – tillsammans skapar vi platser att längta till!

Read More

Den här pågen kommer ni att älska!

Efter en månad som projektledare stationerad på Helsingborgskontoret har Jonathan Bornhager fått upp värmen ordentligt. Denne LTH:are är en vass och hungrig talang som gillar att ha många bollar i luften: Högskoleingenjör med spets inom byggteknik och inslag av arkitetkur. Ovanpå det otroligt positiv, engagerad och trevlig.

Jonathan om Planör:

– Jag kände stämmningen i teamet redan från första stund jag klev in på kontoret. Alla är hjälpsamma och vill varandra väl. Och vi har kul ihop! Jag har alltid varit intresserad av projektledning och gillar arbetssättet med hårdmjuk styrning och att vi använder det goda Planör-ledarskapet. Det ska bli sjukt kul helt enkelt!

Ännu en planörstjärna är född – och vi ska bli ännu fler!

Read More

Nu lanserar vi vårt stipendium: Bryt Branschlogiken!

Bostadsbristen är stor i Sverige. En utmaning som drabbar fler och fler städer. Tänker vi rätt när vi bygger? Måste alla badrum vi bygger vara helkaklade?

I samband med den senaste tidens expansion och nyetablering i Helsingborg väljer konsultföretaget Planör att instifta stipendiet ’Bryt Branschlogiken’. Stipendiet kommer att delas ut årligen med start hösten 2018.

Målet med ’Bryt Branschlogiken’ är att hitta nya tankesätt och idéer att applicera på byggsektorn. En bransch som ofta är både förändringsobenägen och stelbent.

Stipendiets namn syftar till Planörs strävan att förändra och förbättra. Att titta bortom den traditionella byggsektorn och försöka hitta helt nya sätt att resonera och prioritera. Och tänka med både hjärta och hjärna.

Håkan Bäckström, VD på Planör, ser en problematik i byggbranschens starka interna kultur.

”Frågar man vem som helst som redan jobbar i branschen hur vi ska bygga bättre, kommer man alltid att få samma svar. – Så här ska vi göra, det har vi alltid gjort!”

Han anser att byggbranschen är fast i traditionella sanningar och vanor – en homogen kultur som pratar på ett visst sätt. Men akademiskt politiskt korrekta och urvattnade utredningar om hur allt ska gå till är helt ointressanta när man vill bryta branschlogiken:

”Vi frågar inte dig som redan är mästare. Gör vi det får vi bara höra det alla redan vet ännu en gång. Nu vill vi höra vad vanliga människor tycker och tänker. Och känner!”

Planör sätter inga speciella kriterier, utan stipendiet på 5000 kr kan sökas av alla. Förhoppningen är att mångfald ska ge nya perspektiv.

Vad får din bostad kosta?

Temat för Bryt Branschlogiken 2018 är ”Vad får din bostad kosta?”. Vitsen är alltså att inte berätta hur man brukar göra utan att istället undersöka vad människor verkligen vill ha. Och fråga vad folk vill betala. Vad är intressant för DIG?

”Människor har nästan inga möjligheter att själva bestämma vad man vill betala för varje månad – vad som känns viktigt. Oftast finns ju bara de bostäder som marknaden erbjuder. Som någon sa: du får välja vilken färg du vill – bara du väljer svart…”

Planör vill se en seriös undersökning av vad som verkligen är viktigt och vad folk behöver. Hur ska DIN bostad se ut? Vad får den kosta? Målet är att skapa en faktaunderbyggd, realistisk debatt som involverar oss alla och lyfter blicken bortom etablissemanget.

Skicka din ansökan nu!

Read More

Vi ser kundens affär och förstår helheten

Planör har i uppdrag att projektleda uppförandet av en helt ny lagerhall åt Damstahl. Bjärno Byggsystem är totalentreprenad. För oss på Planör är inget projekt för litet eller för stort, det handlar bara om att skapa rätt förutsättningar. Förutom den nya lagerhallen på 4 375 m2 omfattar projektet även flytt av transformatorstation och bro för lastbilstrafik till och från området.

De första bilderna i bildgalleriet är från schaktarbetet, därefter kommer bilder från när stålstommen och taket är på plats nu i oktober 2018.

 

Read More

Hållbara Åkershus tar form

Nu så! Vi är igång med installation av solceller på hustaken på Åkershus i Staffanstorp. Solcellerna kommer att ge ett bra tillskott av energi till området och vi vill såklart att så många människor som möjligt ska kunna använda klimatsmart, egenproducerad el.

På Planör jobbar vi hårt. Vi tar alltid ansvar och förvaltar visionen om ett hållbart Åkershus. Vi vet att det här är en satsning som alla vinner på. Nu och i framtiden.

Vi skapar platser att längta till!

 

Read More

Intervju: Thomas Lehrecke, BoKlok

Thomas Lehrecke, Affärschef på BoKlok

Vår gäst i årets upplaga av Årsboken heter Thomas Lehrecke, affärschef marknadsområde Öresund och Sydväst på BoKlok. Vi passade på att ställa ett par frågor till Thomas när vi mötte honom på Skanskas kontor i Helsingborg.

Vad är BoKlok?
BoKlok är ett bostadskoncept och varumärke som ägs och utvecklas av Skanska och IKEA tillsammans. Med BoKlok vill vi bygga hållbara hem som människor har råd att bo i.

Hur går det till?
Vi går endast in i marknader där vi kan bygga till så låg kostnad att en ensamstående förskolelärare med ett barn har råd att bo i våra bostäder. För varje projekt gör vi en marknadsanalys. Vilka kunder har vi? Är kundgruppen tillräckligt stor för att vi ska kunna ta betalt? Sedan bygger vi bostäder som vår målgrupp både har råd och lust att bo i.

Skanska är väldigt duktiga på att bygga. På IKEA vis standardiseras produktionen. Och IKEA har stenkoll på hur människor vill leva. Masstillverkning, systematiserad produktion och upprepning av det som visat sig fungera kapar kostnaderna. Tillsammans tar vi fram det billigaste alternativet på marknaden. Utan att slarva med kvalitet och miljönormer.

Varför är Skanska och IKEA en så bra matchning?
Skanska och IKEA är två värderingsbaserade bolag och därför klickar vi bra. Vi har en levande kultur av gemensamma kärnvärden bland våra anställda.

Såklart vill man göra vinst i sin verksamhet. Men med BoKlok får vi också en annan typ av vinst. De som jobbar här bygger för alla. Vi gör skillnad för människor. Det känns gott i hjärtat att arbeta på BoKlok.

Socialt hållbart byggande har ju blivit ett inneord. Vad innebär det för er?
Man kan tro att socialt hållbart byggande innebär ett par extra parkbänkar och ett grönområde. Men det är inte så enkelt.

Vi är aktiva och försöker hitta ingångar där det kan skapas värde för människor. Vi tittar längs hela näringskedjan, från första kontakt med markägaren fram till nyckelöverlämningen. Kanske går det att ordna praktikplatser någonstans i projektet? Och ge en människa möjlighet att få rutiner och få in en fot på arbetsmarknaden.

Vår förhoppning är också att de som redan lever där vi bygger ska flytta in och få möjlighet att göra boendekarriär. I framtiden kanske som en sista punkt i en boendeskola för människor som inte vet vad det innebär att bo i en bostadsrätt.

Hur bygger ni för gemenskap?
Vägen till nyckelöverlämning är olika från gång till gång. Alla områden har sina utmaningar. Vi försöker alltid hitta lösningar. Ett exempel är där det finns kulturella skillnader. Det kan röra sig om att vi skapar sociala mötesplatser med hjälp av planteringar, bärbuskar och fruktträd. Eller lek- och grillplatser, som leder till naturliga möten mellan människor i ett befintligt och ett nybyggt område.

Varför är era kunder så nöjda?
BoKlok har fått högsta NKI-värde i Prognoscentrets mätning 2017. Jag tror det beror på hur vi lyckats med konststycket att matcha förväntan med leverans. Vi har hittat den minsta gemensamma nämnaren. De flesta vill ha vitt kakel, vita väggar och trägolv. Nära till natur och kollektivtrafik. Då får de det. Vi är också väldigt tydliga med vad som inte ingår i våra bostäder.

Om du skulle titta lite längre in i framtiden, vad ser du då?
Vi har byggnader som står tomma en stor del av dygnet eftersom vi har så tydliga gränser mellan arbete och fritid. Det håller inte. Vi måste tänka ännu mer förtätning och till exempel bygga i industriområden. I någon utsträckning måste det nog bli så att vi bor och arbetar på samma ställe, kanske i samma byggnad.

Hur ska Sverige bygga?
Byggbranschens stora utmaning just nu är missmatchen som uppstått. Vi har byggt för mycket exklusivt som ibland blir svårsålt, samtidigt som vi har bostadsbrist. Människor efterfrågar en produkt som marknaden inte kan erbjuda. Rimliga bostäder till rimliga priser är ett behov som kommer att vara stort i Sverige under många år framöver.

Sedan 1997 har BoKlok byggt drygt 10 000 bostäder. BoKlok bygger omkring 1200 bostäder per år i Sverige, Norge och Finland.
Läs mer om BoKlok

Read More

Nu växlar vi upp på Åkershus – välkommen Marianne!

Vi brinner för att leverera snabb tillväxt och tydlig, enkel ledning till våra kunder. Att hela tiden växla upp – ännu mer när det tar emot. Och vässa vårt erbjudande och vårt tjänsteutbud. Givet då att vi ständigt scoutar marknaden efter fler stjärnor som tänker smart och förstår kundens affär.

Nu är vi extremt nöjda över att växa vårt Dream Team med ännu en expert – Marianne Endunge, projektledare med inriktning på förvaltning och bygg. I skrivande stund sätter hon sig in i Åkershusprojektet som hon kommer att axla framöver.

Planör har drivit satsningen på Åkershus sedan 2017. En upprustning i jätteformat av 450 lägenheter, tekniska system, inne- och utemiljöer. Ett komplicerat projekt med omfattande samordning, många inblandade projektledare och många delprojekt över lång tid. Gott då att Marianne har diger erfarenhet som projektledare, att hon alltid tar ansvar och är en jäkel på att hålla ihop alla trådar.

Närmast kommer hon från Allianceplus där hon arbetat med teknisk förvaltning av stationer – bland annat Malmö C. Planering av tillsyn, underhåll och arbetsledning av driftspersonal kräver stort tekniskt kunnande och tydlig ledning. Hon är van att följa protokoll – har slipade kunskaper om implementering och granskning av säkerhetsföreskrifter.

Marianne är en teamledare som inkluderar alla. Hon har känsla för människors mjuka värden och ser nyttan i att ha kul ihop.

”Riktlinjer och normer är något man rättar sig efter. Men bra upplevelser får man fram genom kreativitet, flexibilitet, omtanke och engagemang. Så fort jag kom innanför dörren på Planör, kände jag att på det här företaget är alla hjälpsamma och vill varandra väl. Här delar man med sig av sina kunskaper. Ingen behöver uppfinna hjulet på nytt. Alla är viktiga, oavsett roll. Det är unikt och det ska bli så jäkla roligt!”

Read More

Tatiana tänker smart och gör det omöjliga möjligt

På Planör har vi lagt själ och hjärta i att anställa de bästa i branschen. Det är våra experter som är Planör.

Tatiana Scripnic, projektledare med inriktning på fastighetsutveckling, är en jäkel på att räkna. Hon är expert på att hitta ekonomiskt värde. Och hon älskar att hjälpa människor och företag att hitta rätt framåt.

Inom den privata sektorn finns ett stort behov av branschledare som tänker avkastning. På projektledarsidan är förmågan att maximera vinst ovanlig – ofta räknar beställaren själv på avkastningen. På Planör tänker vi annorlunda. Vi ser affärsnyttan i varje projekt.

”Ibland kan jag tycka att det fokuseras för mycket på tillgångar och den mänskliga faktorn glöms bort. En del i min expertis är att jag vet hur man får ihop det som är viktigt för företag samtidigt som vi skyddar och bevarar miljöerna runt oss och människorna som lever där.”

Planör har experter inom alla branschområden. Stambyte i ett flerfamiljshus eller bygge av ny infrastruktur – vi löser alla knutar som kan dyka upp i ett fastighetsutvecklingsprojekt.

Ser människan

Tatiana är engagerad coach och ledamot i föreningen Unga Aktiesparare i Malmö. Och lika angelägen som att växa ekonomiska tillgångar är hon att utveckla det humana kapitalet. I föreningen Mentor är hon vägvisare och förebild för en ung människa i ett utsatt område.

”Planörs enkla ledarskap fungerar på många plan i livet. Det handlar till stor del om medmänsklighet och att vara anpassningsbar. Att kunna kommunicera och att se människan i systemet.”

Enkelt ledarskap får man när det är odramatiskt att navigera i ett projekt och man kan ändra riktning om det krävs. Planör löser kundens utmaning istället för att se problem. Ett hårt och stagnerat ledarskap kan förlama ett helt projekt om beställaren ändrar sig i någon fråga.

Vi tänker smartare och ser kundens affär, förstår helheten och fokuserar alltid på möjligheterna.

Read More

Engagerad Malmöpåg orkar ända in i mål

Kan man bygga hållbara hus av god kvalitet 25% under marknadsvärdet?
Ja det kan man!

Planörexperten Tom Lundquist projektleder och utvecklar 70 nya lägenheter i BoKloks* eget koncept. Utmaningen i projektet ligger i att bygga till en kostnad som är acceptabel och att anpassa sig till Bokloks styrda process. vara effektiv inom ramarna för konceptet

”Går man in som projektledarkonsult måste man ha förmåga att anpassa sig och förstå kundens affär. Man kastas in i en helt ny organisation, med nya rutiner och kollegor. Man vet inte riktigt vem som gör vad och varför – som att gå i oplöjd mark med en stor machete. Men det är roligt att vara med och bygga ett sådant här koncept – att driva med hög kostnadskontroll, korta ledtider och full kvalitet.”

Kvalitet är en ledstjärna i alla uppdrag och med en så stark projektledarexpertis har Planör stor vana att arbeta integrerat i beställarens organisation. Man är noga med uppdatering av certifieringar och utbildning och har experter inom alla relevanta branschområden.

”Man får ett otroligt flow i projekten när man kan gå tillbaka två skrivbord och snacka igenom en situation med en kunnig kollega. Nu i sommar har jag varit på Planör i ett år och det känns så jäkla bra. Alla är hjälpsamma och vill varandra väl. Och så har vi kul ihop!”

Tom är en riktig slitvarg som alltid tar ansvar och växlar upp ännu mer när det tar emot. Han har en fenomenal tävlingsinstinkt och gillar allt som inkluderar en boll – fotboll, golf, hockey och tennis. Och dans(!).

”Jag är riktigt bred i mina intressen och fegar aldrig för att prova något. Definitivt en utövare och inte en åskådare. Då snappar man upp och lär sig saker hela tiden. Jag är händig både med hjärta och hjärna. Med jävlar anamma orkar jag alltid i mål.”

* BoKlok är ett boendekoncept där man bygger hållbara hem till lågt pris för alla. Tack vare aktörernas kombinerade erfarenheter kan det göras med bibehållen kvalitet, funktion och design.
Läs mer om BoKlok

Read More

Inte ett öga är torrt Johan Årsköld

Som en viktig del i Planörs Dream Team har denne skinande expert varit med om att skapa platser att längta till – med hjärta, hjärna och jävlaranamma!

Med fokus och ordning och reda har han gjort det omöjliga möjligt. Johan har framför allt arbetat med stort engagemang som projektledare på Malmö Nya Sjukhusområde.

Från oss alla – stort lycka till i din nya tjänst!
/Planörfamiljen

Read More

Salut Peter!

 

Peter Ödmo är Planörs veteran och nestor. Han trädde in i branschen runt 1970 och har hållit en stadig kurs framåt sedan dess. Väl förtjänt av en salut tycker vi. Med saklighet, kunskap och engagemang lotsar denne stolte kapten kundens affär ända in i mål.

”På fritiden har jag varit aktiv både som fotbollsspelare och lagledare. Som ledare ska man skapa förutsättningar för framgång. Man måste få laget på gott humör och se till att alla växlar upp och jobbar tillsammans mot mål. Detsamma gäller i ett byggprojekt.”

Just nu arbetar Peter med projekt- och byggledning, kalkyl och besiktnings- och KA-uppdrag. Och så agerar han bollplank och kunskapsbank.

”På Planör får jag använda både hjärnan och hjärtat på jobbet. Vi sätter kundens affär i första rummet och vi vågar ta fighten om det krävs. Ett sådant engagemang och jäkla driv som finns här har jag inte sett någon annanstans under alla mina år i branschen.”

Fotnot:
Fråga gärna Peter om du är osäker på lämpligt säkerhetsavstånd i vertikal riktning uppåt från vattenmassans övre gränsskikt när du utför övningar i badbassäng.

Read More

Planör projektleder på nya Malmö sjukhusområde

Servicebyggnaden är ritad av arkitekterna Tengbom. Copyright Tengbom.

Våren 2018 är det byggstart för moderniseringen av Malmös sjukhusområde. Planör projektleder delar i uppförandet av den nya servicebyggnaden.

Servicebyggnaden ska samla all logistik, service och teknik på ett ställe. Från servicecentralen utgår också det ut- och ombyggda kulvertsystemet.

Komplex logistik

Genom servicebyggnaden kommer det att flyta en stadig ström av gods och trafik. Vätskor, medicinska gaser och rörpost transporteras i rör, strömförsörjning och klimatanläggning måste fungera. Man bygger också för laboratorier, kök, verkstad, omklädningsrum, matsal, kontor och skyddsrum.

Det goda Planörledarskapet

”Att leda en sådan här entreprenad är engagerande och kul. För oss på Planör är inget projekt för litet eller för stort – allt handlar om att skapa rätt förutsättningar. Samtidigt är det ingen lätt uppgift. Kunskapen en projektledare behöver ha är nästan oöverblickbar.”   /Håkan Bäckström, VD Planör

Planörs förstklassiga projektledarexpertis innebär totalt fokus på kundens behov. Tydliga mål och förståelse för helheten gör det omöjliga möjligt.

”När man styr en sådan här produktion har man händerna i alla syltburkar. Man måste ha stenkoll på alla avtal och samtidigt veta vad som är kutym. Ett bra kontaktnät är också helt nödvändigt.”   /Johan Årstrand, biträdande projektledare Planör

Bygge för människor

Vid bygge för ett sjukhus i full drift måste hänsyn tas till vårdverksamheten. Sjukhuspersonal, kringboende och framför allt patienterna behöver ett tryggt, lugnt och ordnat sjukhusområde. Samtidigt måste byggarbetarna kunna utföra sitt jobb och projektet måste drivas på framåt. Det gäller att planera, hitta smarta lösningar och att tillämpa en rejäl dos jävlar anamma!

Read More

Planör positionerar sig med nyetablering i Helsingborg

Pressrelease

Planör ligger i framkant inom skånsk byggprojektledning. Nu är vi redo att positionera oss ytterligare med en nyetablering i Helsingborg.

Från dag 1 sedan starten 2010 har expansion varit en uttalad målsättning och med en spikrak framgångskurva har vi sedan starten hunnit bli väl etablerade inom skånsk byggsektor.

-Vi har haft en fantastisk expansion de senaste åren och antalet uppdragsgivare har ökat stadigt. Vi har länge sneglat åt Helsingborg och nu känns det helt rätt att bryta ny mark och komma närmre många av våra kunder, förklarar Håkan Bäckström, VD på Planör
– Vi har en tumregel att inte ta några uppdrag som kräver platsnärvaro om projektet är mer än en timme bort, därför kommer det nya kontoret att fylla en viktig funktion för oss.

Helsingborgsområdet är en spännande region med ett stort upptagningsområde präglat av snabb expansion och stark tillväxt. Infrastruktur, bostäder och stadsdelar förändras fort.
– Vi kommer att ha fullt upp från första dagen, berättar Morgan Larsson, ansvarig för nyetableringen. Vi kommer att behöva rekrytera ännu fler engagerade och kunniga experter – gärna med olika bakgrund och erfarenhet.
– I Malmö sysselsätter vi redan 23 personer och vi planerar att bli lika många i Helsingborg, säger han.

Att man valt WTC för sin etablering är ingen tillfällighet. Marina Palm, ansvarig för projektuthyrning på WTC Helsingborg är övertygad om att det nya läget blir perfekt för Planör.
– Vi ser en stor potential i det här området. Nybyggnadstakten är hög i hela staden, och vi tycker det är fantastiskt kul när ett bolag som Planör, på väg framåt, väljer WTC att växa i!

Uppstart av Helsingborgskontoret är planerad till mitten av maj 2018.

Read More

Planörstjärna och problemlösare av rang

 

Problemlösning är den tankeprocess som en intelligent* varelse använder för att lösa problem.
*Intelligens (av latin intellego – att förstå, begripa, inse, avgöra) är en mental förmåga att utifrån givna grunder avsiktligt utveckla sitt tänkande. Att förmå resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt och förstå idéer och komplicerade orsakssammanhang.

Se där – Albin Fröler i ett nötskal.

Albin från Småland är en glödande Planörstjärna och problemlösare av rang. Ingenjör, VVS:are och projektledare. En extrem begåvning med stort hjärta som driver sina projekt med raka rör och lysande lösningar.

”Efter gymnasiet jobbade jag med support hos en VVS-tillverkare och det var då min fallenhet för problemlösning kom i dagen. Så jag satte mig på Krösatåget mot Malmö och utbildade mig till installationsingenjör.”

På Planör lägger vi energi på rätt saker. En planörare tänker smart, och alltid utifrån kundens perspektiv.

”Jag är aldrig nästan säker på en sak. Jag förstår tekniken – gör jag inte det läser jag på. Sedan tänker jag igenom allt igen innan jag fattar beslut. Snabbt och fokuserat.”

Albin vill förändra och förbättra. Han vill inget hellre än att göra livet enklare och effektivare för sina kunder. Gott så. I sann Planöranda finner Albin vägen framåt med hjärta, hjärna och jävlar anamma!

Read More

Smart visionär balanserar det estetiskt sköna med tekniskt kunnande

 

Vi är väldigt glada och stolta över lyxen att få växa vårt dream team med ännu en strålande stjärna – projektledaren och arkitekten Katarina Kempe!

Efter ett par år på Sweco och innan dess IKEA, tar Katarina ett stort kliv upp till femte våningen i Saltimporten. Härifrån kommer hon att vara med och utmana branschlogiken och vässa sina idéer om en smidigare och smartare byggprocess. En klockren matchning för Planör!

”Jag vill komma in på beställarsidan och leda processer. Har man en beställare som inte är arkitekt blir resultatet ofta att arkitekten kommer in för sent i processen. Då missar man flera viktiga pusselbitar. Om arkitekten får möjlighet att styra i ett tidigt skede kan man skala av många problem på vägen. Man kan kapa kostnader och processen blir bättre och enklare.”

Bra arkitektur får man väl anse är den som fungerar väl för användaren, tar hänsyn till miljö och omgivning och är byggnadstekniskt hållbar. Och den ska helst vara vacker. Katarina har förmågan att balansera det tekniska med det estetiskt sköna. Ett praktexempel på Balanced Brain!

Förutom teknik, estetik och kultur har Katarina slipade kunskaper om gällande regelverk:

”Det kan vara riktigt snårigt. Ibland händer det faktiskt att myndigheterna ställer krav som det inte finns någon grund för. Men jag är en utmanande person. Jag köper inte alltid någon annans sanning. Jag inser att man faktiskt kan ifrågasätta. Ser jag förbättringsmöjligheter – då kan jag pusha gränsen och vara jobbig!”

Nu återstår bara frågan om Planörs nya byggarhövding har ritat och byggt sitt eget hus?
– Absolut!

 

Read More

Ovikt krigare ny stjärna i Planör-kortleken

Kan man vara ung och klok och klarsynt?
Ja det kan man.

Det är Simon ett skinande exempel på. Han är en sylvass, hungrig talang som gjorde sin praktik hos oss så bra att vi var tvungna att anställa honom.

Sedan dess har han kommit in i spelet och hunnit med ett par projekteringar, leveranser och diverse problemlösning. Dessutom har han golvat Magnus i grappling på teknisk överlägsenhet inte mindre än fyra gånger.

Snickare från början, med ett fenomenalt öga för detaljer. Innan YH-utbildningen har han jobbat en hel del på byggen. Pågen fick växa och lära sig att veta hut av gubbarna i byggboden. På Planör är vi måna om den nya generationen samtidigt som vi värderar den erfarna generationens skicklighet. Alla hänger med framåt och lär av varandra. Då fungerar det.

Simon om Planör:

”Jag älskar drivkraften i Planörs hjärta och hjärna. Vi känner starkt för våra projekt, våra arbetskamrater, våra kunder. Men vi gullar och jamsar aldrig. Taktiska utspel och strategisk diplomati finns det inte tid för i vår bransch. Vi driver våra projekt målmedvetet, med intelligens och skärpa. Och vi säger det som behöver sägas, även när det är obehagligt.”

Så kommer man till leverans i tid.

Välkommen till Planör Simon!

(Förresten. Under den tid det tog för er att läsa det här har Simon förmodligen redan hunnit bygga ett nytt köpcentra och ett par skolor också. Så, upp och hoppa. Hela jävla gänget. Nu kör vi.)

Read More

Arkitektur för alla, med Mahmoud El Najjar.

När man pratar om Planör, pratar man ofta projektledning, projektering och byggledning och det är helt rätt. Men vi är så mycket mer, kan så mycket mer. Vi har ett brett spektrum av kompetenser i företaget och det vill vi ta tillvara på. Vi låter dessa kunskaperna fungera som idéslussar när vi tar oss an ett nytt eller befintligt projekt. På Planör anser vi att ju mer vi kan, desto enklare är det för oss att förstå kunden och i slutändan göra ett bättre och effektivare arbete. Alltid mot samma mål; att förstå affären, skapa en klockren dialog och erbjuda en unik och övergripande lösning från ett och samma företag.

Nedan förklarar Mahmoud vad det är vi erbjuder inom Arkitektur.

Design

Från skiss till färdig design
Håller du på med en om-, till- eller nybyggnation så kan vi hjälpa dig att sätta fingret på vad du är ute efter och ta dig med på resan mot en färdig design. Vi jobbar med stora delar av vårt team för att få alla detaljer på plats och du har tät dialog med vår ansvarige under hela skissprocessen. Du väljer projektets storlek och omfattning, samt vilka typ av skisser som passar dig t.ex. 3D, 2D, bilder, planritningar eller dylikt. Vårt samtal är här otroligt viktigt för att i slutändan nå fram till en prickfri design.

Bygglovsritningar
Vill du ta det hela vägen så är detta steget efter design. Vårt team börjar i tanken redan i steget innan och vet vad som krävs för att uppfylla marknadens krav och din önskade standard, t.ex. PBL och svensk standard. Vi kontaktar även kommun och ordnar logistiken kring detta så att du som kund slipper detta arbete. Du väljer sedan hur du vill ha dina bygglovsritningar.

Materialbeskrivning
Här föreslår vi material som matchar den standard du valt i ditt utförande. Vi bollar tankar och idéer, tar in nya förslag och kommer med konkreta tips och riktlinjer. Allt för att du ska få det som du vill.

Detaljritningar
Här är vi nere på både centi- och millimeterprecision i ditt projekt. Vill du ha ditt hem anpassat efter en välkänd standard eller är du inne på att skräddarsy ditt projekt? Hur som helst har vi alla kunskaper som krävs för att färdigställa detaljerna i alla dina rum.

3D Modellering

Visualisering med 3d bilder
Vi hjälper dig att visualisera projektet genom att ta fram levande skisser i form av 3D bilder. Hur kommer det se ut, vart kan vi eventuellt stöta på patrull. Vart går dina pengar vid t.ex. en ombyggnation. Detta arbete gör det mest väldigt klart, snyggt och tydligt.

Videoanimation
Hur långt vill du gå i din visualisering? Behöver du den privat eller ska du presentera den för en större aktör? En videoanimation är som en film av ovan nämnd 3D bild. Perfekt för annonsering eller i mer säljorienterade syften. Här tar vi det till en annan nivå där visualiseringen blir väldigt levande och säljer visionen av ditt framtida drömprojekt.

Nu är det dags att sammanföra alla projektets delar in i en slutlig bild/film och här pratar vi om detaljskillnader. Du bestämmer ofta tidigt i processen vilken typ av kvalitet du strävar efter i din rendering och vi gör jobbet. Mer avancerad rendering = bästa möjliga kvalitet.

Read More

Arkitektur på agendan.

Som nämnt tidigare har vi rekryterat ganska flitigt det senaste året. Med fötterna i fastighetsutveckling ska vi fördjupa oss i arkitektur- och installationstjänster för att täcka in en ännu större del av våra kunders affär och behov. Bakom denna omfattande rekrytering har det hela tiden funnits en tanke om ett agilare Planör, som arbetar över gränser med ännu högre förståelse för kundens affär. Nu har vi lyckats få ihop ett team med ovärderliga kunskaper, alla med olika bakgrund men med samma driv. Med fötterna i fastighetsutveckling ska vi fördjupa oss i arkitektur- och installationstjänster för att på sikt få ännu nöjdare kunder. I detta inlägg får vi återigen träffa Mahmoud El Najjar som är en av det skarpa hjärnorna i denna nyinstiftade konstellation. Vi satt oss ned över en kopp kaffe och pratade arkitektur, framtid och styrkan i flera hjärnor som arbetar mot samma mål.

Varför är det så bra att Planör nu kan erbjuda Arkitekturtjänster?

Det är inte bara nyttigt utan även nödvändigt för ett företag att ständigt vässa sitt erbjudande för att möta kundens behov som såklart varierar med tiden. Redan nu kan jag säga att arkitektur endast är ett av tre starka ben i den här konstellationen. Styrkan ligger i att vi jobbar tillsammans, vi använder varandras tankar för att hitta de bästa lösningarna. Detta gör att kunden slipper en massa nya kontakter i telefonboken och mail från olika företag. Vi samlar det under ett och samma tak. Att kunna erbjuda tjänster inom arkitektur har funnits på agendan länge här hos Planör och jag är glad att få vara med när idén verkligen infrias.

Vilka på Planör arbetar med arkitektur i dagsläget?

Idag är det jag som står för den biten men vi strävar såklart efter att bli fler med tiden. Mina styrkor ligger framförallt i det digitala och i det tekniska. Vilket gör att vi nu kan erbjuda våra kunder tillökning på just den sidan. Detta kommer vi prata mer om i nästa inlägg, då jag mer ingående förklarar vårt erbjudande.

Hur arbetar du bäst?

Jag jobbar gärna koncentrerat, snabbt och tycker mig trivas rätt bra under tidspress. Men det hade varit svårt att arbeta så om jag inte hade styrkan av teamet i ryggen. Jag är som nämnt tidigare arkitekt i grunden, men jobbar i första hand med fastighetsutveckling. Vilket betyder att mina kunskaper endast är en del i ett större hjul. Det passar mig också bra då jag inte behöver sitta och vänta på projekt utan kan aktivt söka efter nya spännande utmaningar.

I vilken fas är dina kunskaper viktigast för kunden?

Jag skulle säga att det är viktigt genom hela processen. Varför? Jo, därför att vi hela tiden strävar efter att förbättra projektet och förenkla kundens vardag. Det finns ju alltid någonting som kan göras bättre.

Vad behöver de flesta hjälp med?

Framförallt att komma med nya idéer och sedan visualisera dem så att målet blir klart och tydligt. Det är ju ofta så att företag går och trampar i samma gamla fotspår och behöver då hjälp att ta sig till nästa nivå. Vilket passar oss bra då vi har många kloka huvuden och massvis med bra tankar. Slutsatsen är att vi sällan kommer en enformig idé till kund, då vi hunnit angripa utmaningen från olika håll, med fler än bara en kompetens. På Planör finns mycket erfarenhet från olika typer av projekt, stora som små. Det är när vi använder varandras kompetenser som vi kommer fram till de bästa lösningarna. Vi tänker och arbetar i hela kedjan.

Om man har en fråga rörande Planörs tjänster inom arkitektur, vad gör man då?

Det går bra att skicka frågor och funderingar direkt till Mahmoud.ElNajjar@planor.se. Antingen så svarar jag direkt eller så tar jag frågan till bordet, så att hela gruppen får ta del utav den.

Vill ni veta mer om Mahmoud El Najjar så tipsar vi om att läsa hans personporträtt som bara ligger ett par inlägg tillbaka i tiden, här på bloggen och även på Linkedin och Facebook.

Read More

HR med Heléne

Nu följer vi upp vårt personporträtt som vi gjorde med Heléne Weise Palmlund sent i förra veckan. Denna gången med ett par frågor om just HR och nyrekrytering som vi tycker oss höra ganska ofta, och som kan vara relevanta för dig som läsare. Heléne har, som tidigare nämnt, en lång bakgrund som HR på både stora och små företag och säkerhetsställer att vi på Planör alltid gör de rätta valen och rekryterar rätt person till rätt position. Så låt oss ta dig igenom ett par generella begrepp, lite tips och trix samt ge dig en insikt i vad Planör letar efter därute.

Vad innebär Headhunting?

Att jaga rätt på det kompetens som en organisation behöver. I olika branscher är det olika utmanande att hitta rätt kompetens.
Framgångsrika organisationer är ”framsynta” och letar ständigt efter duktiga medarbetare. Planör är definitivt ständigt på jakt efter medarbetare som vill använda både hjärna, hjärta på jobbet.

Vad tänker du på när du gör en nyrekrytering?

Att inte ”sminka grisen” utan vara ärlig med hur jobbet och organisationen ser ut, på samma sätt som kandidaten behöver vara öppen och ärlig med sina ambitioner, kompetens och vilja.
På Planör finns en tydlig vilja att utveckla vårt erbjudande –hela tiden! Det innebär att det ständigt händer mycket och det kan upplevas lite rörigt, det är baksidan av att det är många kreativa människor som vill mycket och det behöver man gilla för att trivas här, vilket vi är öppna med.

Vad söker Planör hos kandidater?

På Planör finns en salig blandning av olika kompetenser och vi har en öppenhet vad olika kandidater kan bidraga med, ta ansvar för och utvecklas tillsammans med Planör. Det innebär att alla som anställs får möjlighet att påverka och utveckla sin roll i bolaget. Vi söker drivna, kreativa och engagerade människor som på förhand inte vill ha saker färdigt och ”skrivet i sten” utan vill vara med att utveckla.

Vilken är den bästa tiden på året att närma sig ett företag om man är intresserad av ett arbete?

Det går inte att svara på, det beror ju på vad det är för verksamhet. Som arbetsgivare tror jag dock att det är klokt att utnyttja att många i samband med lite längre ledighet hinner tänka och känna efter. Är jag i min oas? Trivs jag i det sammanhang jag verkar i? Använder jag min kompetens på rätt sätt och är jag motiverad? Om inte är jag som individ högst ansvarig för att göra något åt det. Min erfarenhet är att i samband med en ledighet gör många upp med sig själv om att det kanske är dags att göra något nytt.

Vad är viktigt att tänka på om man hamnar i en intervju med dig?

Att vara förberedd. En intervju är ju alltid en dialog där båda parter vill ställa frågor och få svar för att förstå varandra så bra som möjligt.

Planör vill sprida sitt budskap och behöver bli fler medarbetare, hur jobbar ni med det?

Planör gör på sitt egna sätt och jag måste säga att jag tycker att det är ett kreativt grepp! Vi har identifierat en rad människor i branschen som vi vill locka att kika på Planör och om de kanske är sugna på att bli en del av vår organisation.
Vi har skickat ett litet paket till många, vi kontaktar dem och väldigt ofta har de potentiella kandidaterna uppmärksammat vårt paket och är nyfikna på att träffa oss. Vi har ingen fast profil eller roll utan öppna för hur vi skulle kunna utvecklas tillsammans, kandidaten och Planör.

Rekryteras det mycket via t.ex. Linkedin?

Sociala medier blir allt viktigare, att hålla sin profil på LinkedIn ajour är en självklarhet. Intrycket av profilen behöver gå hand i hand med intrycket jag får av personen som jag sedan träffar.

Read More

Personporträtt: Tobias Håkansson

 

Som ni kanske vet sedan tidigare så är vi på Planör måna om nästa generations projektledare och tar därför ofta mot LIA-praktikanter. Ett utmärkt läge för oss och för framtida projektledare att lära känna varandra och ta oss an Planörs dagliga utmaningar.
Vi publicerar alltid ett personporträtt på våra LIA-praktikanter eftersom de kommer oss så pass nära och blir en del i teamet, under sin praktikperiod. Denna vecka ska vi lära känna Tobias Håkansson en engagerad kille som har blivit ett fint tillskott till vårt team. Tobias är 29 år och går på Hermods Yrkeshögskola i Lund och kommer från Malmö. Vi träffade honom på kontoret för ett litet snack, nedan följer intervjun:

Vad gjorde du innan du började studera?

Tidigare jobbade jag som snickare/hantverkare hos bland annat Skanska och då främst med nybyggnationer. Det blev ju såklart en hel del olika jobb, men mycket nytt och totalentreprenader. Det kunde handla om allt från villor och bostäder till kommersiella fastigheter. Både smått och stort. Ett exempel var när vi byggde Studio-huset som ligger intill klaffbron i Malmö. Men efter ett att kände jag att jag vill ta mig vidare och sökte in till Hermods Yrkeshögskola i Lund och på den vägen är det. Nu har jag inne på min andra LIA-period och har fått möjligheten att göra den här på Planör.

Vad var anledningen att du vill börja plugga?

Jag ville helt enkelt utvecklas och ta mig vidare i yrkeslivet. Skaffa mer ansvar, inflytande och kunna påverka processen på ett annat sätt. Jag har testat på att vara arbetsledare tidigare och har alltid varit intresserad av hela processen. Allt från hantverk och byggnation till arkitektur och mer övergripande frågor.

Hur kommer det sig att det blev just Planör?

Vi var faktiskt här på besök med klassen och jag fastnade för arbetsmiljön och attityden på kontoret. Det finns en stark familjekänsla här som gör det extra trevligt att komma till jobbet. Jag gillar känslan av att kunna komma in lite tidigare, käka lite frukost och snacka lite skit – innan jag drar igång för dagen. Sen finns det många olika kompetenser här och många att lära av, vilket är extra spännande, då man kan få en insyn i flera områden. Man lär sig något nytt i stort sett varje dag.

Vad exakt är det du gör?

Just nu går jag som biträdande projektledare till Tom och Peter. Hjälper dem i olika projekt och backar upp så fort de behöver assistans. Det aktuella projektet innefattar ombyggnationer för större företag. För tillfället är vi mycket inomhus och planerar ytor.
Men det blir ju ofta mer än ett projekt och vi åker runt och checkar av olika arbetsplatser i stort sett varje dag.

Vad uppskattar du mest?

Det är en ganska konkret bransch vilket jag uppskattar. Man ser hur saker växer fram dag för dag och tillslut blir det liksom ett absolut resultat och man kan gå vidare till nästa fas. Sen är det ju alltid härligt att träffa mycket människor också.

Vad är det mest utmanande?

Det svåraste är väl ofta det roligaste när man väl får häng på det. Jag tycker det finns flera saker som är lite kluriga. Vi hanterar ju människor och det varierar ju verkligen i svårighetsgrad. Att styra en grupp mot ett gemensamt mål är inte alltid busenkelt. Sen är det alltid utmanande att sätta sig in i och förstå kundens affär, ett av de absolut viktigaste momenten för oss. Och ett av de mest givande när man väl är inne i det.

Vad tror du det är viktigt att man är vass på när man jobbar i den här branschen?

Jag tror det är viktigt att ha en stabil grundkunskap, samt att kunna lyssna och vara lyhörd i alla lägen. Man är ju oftast ett ombud och vill att allt ska gå bra, lätt, snabbt och effektivt.

Vad förväntar du dig av Planör?

Som jag sa tidigare, man får ny kunskap nästan varje dag och det är ett stort steg för mig. Att få insyn i hur saker och ting fungerar, även sånt jag själv inte inriktat mig på. Det gör att man på ett bättre sätt förstår helheten. Sen skulle jag vilja bli lite vassare inom projektering och all typ av förarbete. Det känns viktigt och är något jag vill ta med mig efter praktikperiodens slut.

Vad händer sen?

Min ambition är absolut att jobba som projektledare och hade ju gärna jobbat här. Men just nu fokuserar jag på det som händer idag och tar det dag för dag. Jag menar, det har ju inte hunnit gå mer än 4 veckor på en 16 veckor lång praktikperiod.

Stort tack till Tobias!

Read More

Personporträtt: Heléne Weise Palmlund

 

Äntligen drar vi igång våra personporträtt igen och först ut är Heléne Weise Palmlund. En nyckelperson när det kommer till just, ny personal. Heléne är nämligen HR ansvarig på Planör och har betydande erfarenhet från rekryteringssidan på andra stora företag. En gnistrande stjärna på Planörhimlen som inte bara bidrar med kompetens utan stärker oss även med glädje och energi. Vi avslutar med att säga varmt välkommen och hoppar vidare till vår intervju.

Berätta lite kort om vem du är och din bakgrund.

Jag är konsult inom HR och har arbetat med HR frågor i mer än 15 år. Det har varit i stora organisationer, lokalt och internationellt och i olika roller. För ett par år sedan tog jag steget och blev egenföretagare och konsult för att få möjlighet att arbeta i mindre organisationer och flera olika branscher på en gång. Idag är jag delägare i iTURN som jobbar med alla delar inom People & Culture Management.

Vad gör du helst på fritiden?

Naturen och friluftsliv är viktigt för mig, jag gillar att åka skidor, vandra och paddla. Jag tillbringar mycket tid med min familj och som förälder är jag också en aktiv fotbolls- och hockeymamma till mina barn. För egen del motionerar jag gärna på Friskis & Svettis och nyligen har jag provat yoga.

Hur länge har du arbetat med Planör?

Sedan i slutet av förra året är jag Planörs HR resurs, vilket innebär att jag är på plats på Planör ca en dag i veckan och stödjer då organisationen, cheferna och medarbetarna med alla typer av HR frågor.

Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Jag har haft en dialog med Håkan, Planörs VD under en längre tid för att hitta en bra variant på att kunna bidraga med det som bolaget behöver. Det är en av mitt bolags affärsidé, att stötta mindre organisationer, som varken behöver eller ska ha en HR resurs på heltid men som ändå behöver hitta former för ett professionellt stöd. Det är en flexibel lösning där det är möjligt att skala upp efter behov.

Vad uppskattar du mest med att arbeta på Planör?

Ambitionen att bryta branschlogiken! Det är ett otroligt härligt gäng med duktiga medarbetare som vill mycket och har en fantastisk potential.

Skulle du säga att arbetskulturen på Planör skiljer sig från andra arbetsplatser?

Det är en dynamisk och familjär stämning med många goda skratt. Det är också en ganska ung kultur och det är viktigt att ständigt jobba med att utveckla och vara observant på att rätt kultur hänger med när organisationen växer.

Beskriv din arbetsroll och hur du arbetar.

Som HR Konsult på Planör är jag ett stöd till chefer & medarbetare i olika frågeställningar kopplat till deras vardag i syfte att stärka dem i syfte att skapa trygghet och utveckling av individerna i befintliga roller och organisationen som helhet. 

Vad är särskilt viktigt att tänka på när man jobbar som HR-ansvarig?

Att säkerställa att det finns en affärsnära koppling, utan det har HR en liten relevans.

Vad är det roligaste med att vara HR?

Det roligaste är att det är oerhört varierande. Att stötta individer i sin utveckling och i sin tur hur de i och med det utvecklar verksamheter och affärer!

Vad är det mest utmanande?

Att ting tar tid… Behöver jag och många med mig bli påminda om, inte minst på Planör där det händer mycket och där det sällan är långt mellan idé och handling!

Håll gärna ögonen öppna under kommande veckor då Heléne kommer att svara på en hel del intressanta frågor och funderingar kring just HR och nyrekryteringar.

Read More

Vi välkomnar 2018, tänker tillbaka och blickar framåt.

Nu har det snart gått två veckor in på det nya året och de flesta är tillbaka på kontoret.

Det har varit mycket givande med semester och trots all julmat är vi hungrigare än någonsin. Dagarna innan, under och efter årsskiftet är en bra tid att minnas allt vi lyckats med, reflektera över allt vi kunde gjort bättre och sätta nya mål inför det som komma skall. En tankens tid, så att säga.

Vad har då hänt under det gångna året?

Under 2017 har vi tagit till vara på de chanser vi fått och gjort det mesta av dem. Det har inneburit en tillökning på personalsidan och en tillväxt i omsättningen . Genom att bredda våra kompetenser och anställa grymma medarbetare kan vi nu erbjuda nya tjänster inom: Installation, arkitektur och fastighetsutveckling. Organisatoriskt har vi satt en ny struktur med gruppchefer och lagt till funktionerna HR och marknad. Planör är och har alltid varit ett värderingsstyrt bolag och nu har vi dokumenterat vår företagskultur och värdegrund. Vår ledstjärna, det vi brinner för, är att skapa platser att längta till. Våra tre värdeord: Hjärta, hjärna och jävlaranamma fortsätter att styra vårt beteende.

Den energin vi fått genom att växa och utvecklas under 2017 kommer sannerligen smitta av sig på 2018. Det kommer att synas på flera håll i företaget. Speciellt i etableringen av våra nya affärsområden. Vi fortsätter även vår geografiska expansion genom att växa företaget mot Helsingborg där vi överväger att öppna kontor under året. En otroligt spännande satsning som faller oss helt rätt i tiden. Sen ämnar vi hålla vårt nyårslöfte om att bli ännu bättre i hantering och användning av digitala verktyg som t.ex. BIM, samt hålla en intern uppstart och utbildning av 360 Field under första kvartalet.

Som ni hör går vi ett spännande år till mötes och vi hoppas verkligen att ni vill följa med oss på resan!

Mot nya mål!

Read More

God jul och gott nytt år!

Då har det blivit dags för oss att ännu en gång önska alla våra kära följare en underbar jul. För vissa blir det ett par veckor, för andra blir det säkerligen lite mindre. Hur som helst så hoppas vi att ni hittar ro och högtidskänsla där ni befinner er. Passar på att spendera lite tid med familj och avnjuta allt gott som komma skall. Här på kontoret tar vi en sista avstämningsrunda, kollar mailkorgen, bankar lite på vår tomte-pinâta och laddar inför nästa grymma år. Med det sagt, med flaggan i topp och tills vi ses igen.

En riktigt god jul och ett gott nytt år.
Read More

Nu gör vi plats för fler!

Snön ligger vit på fur och gran och uppfarter skottas längst hela vårt avlånga land, men inte i Skåne. Här ligger vinden i regel från nordväst och mellan byarna kommer då och då ett stänk snöblandat regn. Då vi haft brist på snö har vi passat på att skotta lite bland stolar och bord här på kontoret och gjort plats för ännu fler Planörare. Vi börjar närma oss 2018 och är i anställningstagen, precis som vi varit under större delen av 2017.

Som ni vet dyker det upp nya ansikten på kontoret i takt med att vi växer. Ett grymt gäng som ni kommer att få bekanta er med under våren. Och ju fler vi blir, desto större anledning att fördjupa sig i företagets ledstjärna: vikten av att skapa platser att längta till.

Kämpa på sista veckan!

/ Planör

Read More

Kommer vi sluta ”gå på stan?”

Under Black Friday häromveckan ökade omsättningen inom e-handeln med 20%. De kategorier som lockade till flest köp var elektronik, hobby, hem/möbler och hälsa/skönhet. En slående konsumtionsökning bara sedan förra året. Det har blivit smidigare att handla med mobilen, betala med mobilen och konceptet click and collect uppskattas mer och mer. Vi frågar oss: Hur länge kommer shoppingcentrum och butiker runt om i stan att finnas kvar? Om fler beställer på nätet, hur kommer köpcentrum locka till sig nya och behålla gamla kunder? Står vi inför samma problem som i USA där fenomenet ”dead mall” är ett faktum? Eller är det så att marknaden kommer att anpassa sig med fler showrooms och enkla betallösningar?

https://digital.di.se/artikel/postnord-svenskar-handlade-for-over-5-miljarder-under-black-friday

Detta är en fråga vi kommer att titta djupare in i under kommande månader.

Håll koll så håller vi er uppdaterade.

Read More

Veckans nykomling!

Då var det dags för lite nya ansikten på Planör igen och denna gång har Mahmoud El Najjar hamnat under luppen. Mahmoud är en mycket sympatisk och driven kille med höga ambitioner. Han kom till Sverige 2013 med en arkitektutbildning i bagaget och har sedan dess jobbat stenhårt för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Berätta lite om din bakgrund?

Jag kom till Sverige 2013 och hade då tidigare studerat Architectural engineering i Egypten. En utbildning som fokuserade på arkitektur och teknik för byggnadsingenjörer. Så fort jag kom till Sverige så började jag vidareutbilda mig för att förr eller senare platsa på den svenska arbetsmarknaden. Sex månader SFI, sex månader grundläggande gymnasieutbildning och sedan blev det praktik på arkitektkontor i både Malmö och Landskrona. Under min praktik jobbade jag en del med bygglovsritningar och jobbade mestadels mot privata kunder i villa-segmentet.

Hur kommer det sig att du hamnade just på Planör?

Efter min praktik ville jag lära mig mer och sökte mig till yrkesakademin. Där fick jag djupare kunskap inom arbetsmiljö, ledarskap, juridik, Bas U och Bas P. Det blev en riktig ögonöppnare för mig och där någonstans föddes drömmen att få jobba på ett större företag. Med hjälp av chefen på yrkesakademin kom jag i kontakt med olika företag och var på flera intervjuer. Att det blev just Planör jag hamnade på var för att jag fick en väldigt bra känsla direkt i möte med ledningen. Jag vill passa på att tacka Håkan och Magnus på Planör för deras enorma stöd och deras vilja att både stötta och utmana. Jag är otroligt tacksam att få chansen att få jobba med olika typer av kompetenta människor och kommer att göra mitt allra bästa i alla lägen.

Vilken befattning har du på Planör i dagsläget? 

Just nu jobbar jag med Installation och fastighetsutveckling tillsammans med Tanja, Andreas och Mikael. Ett otroligt kompetent gäng som alla besitter unika kunskaper. En inspirerande arbetsgrupp som kompletterar varandra med olika kompetenser.

Vad är mest spännande?

Allt är spännande. Jag vill lära mig mer och förstå och hantera det övergripande ansvaret i processen. Se synergier och lära mig att pussla ihop dem.

Vad är mest utmanande?

Samma som ovan. Trots att det är spännande så är det också utmanande. Jag sätter ganska höga mål för mig själv och mitt arbete och får kämpa för att leva upp till dem. Tack och lov har jag en otroligt bra arbetsgrupp som stöttar och hjälper mig i alla läger. Mer än vad jag räknat med. Det känns fantastiskt att få vara en del av den här familjen.

Vad är dina främsta styrkor?

Jag är ju väldigt teknisk, så mina främsta kunskaper ligger inom programmen vi jobbar med. Jag har jobbar mycket med CAD och ritningar av olika slag.

Vad är ditt mål?

Jag vill skapa nya kompetensgrupper internt. Erfarenheter föder möjligheter och jag vill bidra med det jag kan för att Planör ska kunna bli ett ännu effektivare företag. Själva målet i sig är att starta en intern BIM-avdelning (Building Information Modeling). Man vill ju bli ihågkommen som en person som kämpade och gjorde skillnad och det tycker jag är värt att kämpa för.

Har du några tips eller tankar som du vill dela med dig utav?

Absolut. Ha alltid öppna ögon mot världen, var nyfiken och ta alla möjligheter du kan få. Jag har jobbar i Dubai, Katar, Bahrain och på andra ställen. Överallt tänker människor olika och jobbar på olika sätt. Detta har jag lärt mig mycket av. Så vidga dina vyer och ta till vara på dina kunskaper. Det försöker jag göra och jag hoppas att jag ska kunna hjälpa Planör med min handlingskraft och med nya idéer på utvecklingsfronten.

Read More

Frukostseminarium med förhandsvisning av teatern klipp han!

Fryshuset bjuder in fastighetsbranschen till ett unikt samarbete kring trygghetsskapande i Malmö!

Fryshuset har i över 30 års tid arbetat förebyggande mot kriminalitet och utanförskap. Bland annat arbetar vi med teater som verktyg för att skapa opinion och inspirera till engagemang. I januari 2018 vill Fryshuset tillsammans med Malmö stadsteater sätta upp föreställningen klipp han som bygger på ungdomars egna erfarenheter av våld. Många av berättelserna kommer från just Malmös ungdomar och lämnar ingen oberörd. Förhoppningen är att kunna erbjuda Malmös invånare 9 skolföreläsningar och 5 kvällsföreläsningar. Varje föreställning kommer att ha eftersamtal med en eller flera personer som på olika sätt har påverkats av våldet i Malmö. Vi kommer även att bjuda in till en uppföljningskonferens i Malmö för att samla upp det engagemang som föreställningen förhoppningsvis inspirerat till. För att kunna göra detta behöver vi dock få in 150 000 kronor.

Vi vill därför bjuda in dig till en frukost med en unik förhandsvisning av föreställningen klipp han den 22e november kl 08:00 på Fryshuset i Malmö.

Efter förhandsvisningen har du möjlighet att köpa ett paket där följande ingår.

 • 5 biljetter till en exklusiv föreställning för fastighetsbranschen med för branschen relevanta eftersamtal och mingel.
 • Medverkan på 2 seminarium under 2018 anordnade av fryshuset för fastighetsbranschen efter teatern.
 • Deltagande på nationell klipp han konferens.
 • Möjlighet för ditt företag att synas i samband med föreställningarna

Detta paket kommer att kosta 15 000 kronor och alla insamlade pengar går till föreställningarna i januari. Har du inte än köpt årets julklapp kan detta samhällsengagemang vara den perfekta presenten! Du binder inte upp dig på något genom att gå på förhandsvisningen och självklart kommer det att finnas möjlighet att bidra till projektet även om du inte har möjlighet att gå på föreställningen.

Om teatern
Våra barn skjuter ihjäl varandra. Varför? Klipp han handlar om det eskalerande våldet i några av landets förorter. Om människorna som är inblandade i skjutningarna. Hur blir man den som tar upp en pistol och skjuter ett barn i huvudet? Och hur ska man som brottsoffer hantera att veta vem som mördat ens son, syskon, eller bästa vän utan att kunna säga något till polisen på grund av rädsla för hämnd? Genom att lyfta fram dokumentära berättelser från offer och förövare görs här ett försök att förstå vilka krafter som satts i spinn, hur de påverkar oss – och hur man ska stoppa dem. Föreställningarna i Malmö är ett samarbete mellan Teater Fryshuset, Fryshuset Malmö och Unga Teatern/Malmö Stadsteater.
Anmäl dig till rebecka.eriksson@fryshuset.se

Hoppas att vi ses den 22e november!

Read More

Intervju med Andreas Lindberg

Låt oss presentera Andreas Lindberg, energiexperten som efter mycket jobb inom både teknikförvaltning men även olika typer av vvs- & energibesiktningar i fastighetsbranschen fattade tycke för de mer installationstekniska bitarna inom området byggledning och åter styrde skutan mot byggbranschen. Andreas är 38 år och bosatt tillsammans med sin familj i sundets pärla Helsingborg. Vi är väldigt glada över att ha honom på plats hos oss och passade på att ställa honom ett par frågor om sin nya tjänst på Planör.

Vem är Andreas Lindberg?

Född, uppvuxen och bosatt i Helsingborg, men även fritidspolitiker i stadens miljönämnd, så man kan ju lugnt säga att jag är en djupt rotad i Helsingborg. Jag är gift och har tre underbara ungar och jag skulle nog säga att det är just det som beskriver vem jag är just nu. Alla föräldrar vet ju att den tiden som inte läggs på arbete, läggs just med familjen och då kanske framförallt på att hitta på saker med barnen.

Hur kommer det sig att du hamnade på just Planör?

Det var egentligen en slump. Jag har jobbat länge med de tekniskt tyngre bitarna inom just vvs & styrprojektering och olika typer av energikartlaggningar åt olika fastighetsägare och ville fortsätta med det. Sen en dag så snubblade jag liksom över en annons på Linkedin, där Planör sökte folk. Efter att ha träffat gänget kändes det bra och jag är numera en del av teamet. Att Planör uttalade en vilja att bli en aktör även inom området vvs & installation lockade mig grymt!

Efter så kort tid, kan du formulera vad det är du tycker är unikt med Planör?

Det finns mycket bra att säga, men framförallt är det självsäkerheten som jag har lagt märke till. I varje tillfälle vi träffar kund eller jobbar i ett projekt, så vet vi att vi är bäst och att vi alltid ger allt vi har.

Vad uppskattar du mest i ditt arbete?

Det är ju en hälsosam blandning av jobb och social närvaro som gör det så trevligt. Det är ofta ett ganska intensivt arbetsklimat, då vi ger 100% i de projekt vi tar oss an. Men när man väl kommer tillbaka till kontoret och möter alla goa kollegor, är det som att den tidigare press eller stress man känt, rinner av en. Det är väldigt härligt att kunna slå sig ner över en kopp kaffe eller utmana någon på en runda pingis eller biljard.

Vad sysslar du med just nu?

Just nu är det framförallt installations- & projekteringsledning, teknisk granskning, men även arbetsledning och samordning av alla installatörer ute på ”bygget”, vilka tillsammans bidrar till att all min samlade kunskap och erfarenhet verkligen nyttjas fullt ut. Mina huvudsakliga sysslor blir således att bistå alla mina kollegor på Planör med min tekniska spetskompetens.

Får du utlopp för dina ambitioner på Planör?

Det är ju svårt att säga efter så kort tid, men jag blir mer och mer inblandad i många projekt och kalendern börjar bli full. Så det är ju verkligen på väg åt rätt håll. Men vi skulle behöva bli några fler med vvs- & energikompetens på kontoret.

Om du ser framåt, tror du att det blir mer att göra på installationssidan? 

Det är jag helt säker på att det blir. Det är inte OM utan mer NÄR.!

Vad är dina främsta styrkor?

Jag skulle nog säga att det är jämt fördelat mellan min spetskompetens och min samlade erfarenhet. Jag har ju jobbat mycket med vent, styr och vvs och har bra koll på tolkningsföreträden och själva juridiken. Utöver det handlar det väl mycket om handlingskraft, mind set och att kunden alltid ska gå vinnande ur situationen.

När är dina kunskaper som viktigast?

Kunskaperna är viktiga i hela projektprocessen, men kanske framförallt när entreprenör och projektör ställer byggherren mot väggen och avkräver tekniska svar. Här kommer min samlade kunskap och erfarenhet väl tillhands.

Hur ser en helt vanlig dag på jobbet ut för dig?

Idag började dagen med ett möte tillsammans med en fastighetsskötare. Jag skulle få nycklar till en fastighet som vi undersöker för framtida energikartläggning. Därefter åkte jag till Lund, medverkade i startmötet för en slutbesiktning åt det kommunala bostadsbolaget. Vår roll här har varit att sammanställa en CE-märkning på uppdrag av byggentreprenören. Främst är det då arbetsmiljöverkets krav som ska uppfyllas.

Därefter blev det lite fika tillsammans med kollegerna i ”borgen”. Resterande dag ägnades åt att samordna insatserna inför platsbesiktning samtidigt som jag inväntade underlaget från entreprenörerna i ovan nämnda slutbesiktning. Framåt lunch landade underlaget på skrivbordet. Jag kunde färdigställa mitt utlåtande och direkt efter lunch meddela att anläggningen uppfyller kraven på färdigställande och allt enligt gällande myndighetskrav. Eftermiddagen ägnades tillsammans med kollegor och med näsan djupt nedgrävd i dagens mailskörd.

Read More

Intervju med Tatiana Scripnic.

Berätta lite om dig själv.

Otroligt familjekär, målinriktad och intresserad – är väl tre ord som beskriver mig bra. Jag har ett stort intresse för affärer och för vad som händer i branschen, vilket har lett till att jag engagerar mig även på fritiden. Då är det mest litteratur som gäller och min kille ser mig lite för ofta med näsan begravd i en fackbok av något slag. Utöver det så är jag väldigt språkintresserad och gillar att träna. Ofta racketsporter då jag uppskattar när det händer grejer.

Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Det var faktiskt via min kille som jobbat med Planör tidigare. Han pitchade in företaget bra och jag gav det en chans. Redan efter ett par dagar så var jag fast. Det är en väldigt nära och familjär stämning, vilket passar mig utmärkt. Tilliten till de anställda är något unikt på Planör och efter att ha träffat Håkan Bäckström och Magnus Brink, kändes det ännu bättre. Det krävs en bra människokännedom för att arbeta på Planör, har man det så är det den perfekta arbetsplatsen.

Jag skulle sammanfatta det till: Eget ansvar, tillit, hårt arbete och ett öppet socialt landskap.

Vad skulle du säga karakteriserar din arbetsroll?

Den största skillnaden från de flesta som jobbar här på Planör är att jag inte projektleder inom bygg, utan fastighetsutveckling. Jag jobbar till väldigt stor del med att förstå mig på kundens affär och jagar hela tiden avkastning. Söka på intäktssidan och minska kostnader. Min inre affärskvinna drivs av detta och jag finner det väldigt givande att hitta lösningar som gynnar både kunden och oss. Att tänka som en investerare underlättar eftersom kunden helt enkelt vill ha avkastning på sitt kapital och ett bra projekt i portföljen. Så jag försöker hitta nya förbättringsmöjligheter både på min sida av brädet.

Vad uppskattar du mest i ditt arbete? Vad tycker du är roligast?

Älskar man matte, vilket jag gör, så är det alltid roligt att hitta vägar för att tjäna pengar i projektet. Ett bra tekniskt förslag kan i slutändan ge bra avkastning och alla blir nöjda. Jag gillar även den kreativa biten i att skapa modeller och njuter i fulla drag när jag ser att de förenklar arbetet.

Får du utlopp för dina ambitioner på Planör?

Jag började precis, rättare sagt den 13 juni. Men det lutar helt klart åt rätt håll.

Hur är du att arbeta tillsammans med?

Som de flesta på kontoret gillar jag att sprida glädje och addera till gruppkänslan. Jag vill fungera som en trygghet inom business och ekonomi och det tycker jag att jag lyckas med.

Vad gör du för tillfället?

Just nu arbetar jag mycket med Åkershusprojektet som vi nämner här på facebook med ganska jämn frekvens. Det handlar mycket om att få ihop renoveringen och samtidigt förbättra intäktssidan. Det blir en del kalkyler men även regelbunden kontakt med entreprenör. En konstant strävan efter att uppnå beställarens mål med fastigheten och samtidigt redogöra för hur vi tar oss dit. Åkerhusprojektet är både spännande och utmanande. Skulle det vara så att man kör in i en återvändsgränd, får man alltid stöd av Planör-familjen.

Om du ser framåt, tror du att det blir mer att göra på fastighetssidan?

Det är rent politiskt. Branschen känns outtömlig och om det går som det ska, kommer det finnas ännu mer att göra.

Hur implementerar du fastighetstänket i andra projekt?

Ett exempel är att hitta exploaterbara ytor och göra det bästa för projektet, så kostnadseffektivt som möjligt.

När är dina kunskaper som mest nödvändiga?

Ofta är det i ett tidigt skede. Fastighetsägaren kommer med uppdraget och jag skapar mig en uppfattning. Kan vi höja intäkterna med hjälp av en innovativ lösning, är det bara att köra. Sen börjar jobbet.

Read More

Lina Nero tar täten som ny gruppchef

I dagsläget är det många nya och duktiga människor som söker sig till oss på Planör och det är riktigt kul. Att skapa platser att längta till verkar vara precis lika uppskattat hos våra nyrekryter som hos våra kunder. I takt med att vi växer utvecklar vi personalen för att bibehålla kontroll över både arbetsflöde och kontorets arbetsmiljö. Vår senaste förändring är att grymma Lina Nero tar över rodret för en av Planörs arbetsgrupper.

Lina har jobbat på Planör sedan 2014 och är en otrolig tillgång både som projekt- och gruppchef, säger Magnus Brink – Ledningsgruppen.

Read More

Planör tar arbetet till nya höjder

Att inte vara för smal i sin repertoar gör arbetslivet mer spännande. Att inte säga nej, att tänka längre och att transformera problem till spännande utmaningar – har blivit vår grej. Bara att kastas in i ett spännande projekt efter ett annat, gör att man håller sig lite mer på tå. Denna gången är det vindkraft, då vi hanterat säkerheten på bygget av en vindkraftspark i Blekinge. Vi pratade med Simon Karlsson och Tom Lundquist som agerat BAS-U, HSO och Site Manager på plats. De har haft gemensamt ansvar för projektet och avlöst varandra varannan vecka.

Berätta om projektet.

S/T: Projektet har inneburit ett uppförande av ett vindkraftverk från Enercon. Det har varit ett spännande projekt som bidragit till både inspiration och nya insikter. Verket i sig självt är 98 meter högt, så det är inga småsaker vi haft med att göra. På plats har vi agerat BAS-U, HSO och Site Manager inom Enercons egna system.

Vad har varit mest givande och mest utmanande med projektet?

T: Det har varit givande, samtidigt utmanande att befinna sig en bit hemifrån. Att planera arbetet får en ny och viktig innebörd. Sen har rollen som BAS-U varit viktig och hanteringen av ny teknik har varit mycket intressant. Att vara långt hemifrån är nog precis lika utmanande som det är givande skulle jag säga.

S: Det är mycket som har varit nytt och spännande, i synnerhet säkerheten kring projekt som dessa med tunga lyft. Att finna sig med tanken att vi kan inte påverka väder och vind har varit utmanande. Blåser det för mycket går det inte lyfta dom stora prefabricerade betongelementeten för att bygga tornet. Vi hade visserligen tur med vädret vid montage av rotor. Sol och nästan vindstilla!

 

Vad har varit er prio under projektets gång?

S: Höghöjdsarbeten och tunga lyft kommer alltid med högsta prioritet på säkerheten, vid byggnation av vindkraft har vi båda. Alla ska komma hem med hälsan i behåll.
T: Prioritet har varit säkerhet genom hela projektet. Med tanke på risken för dödsolyckor har jobbet hela tiden kommit i andra hand.

Hur har ni stöttat varandra genom projektet?

S/T: Genom att hålla varandra informerade om vad som händer på plats. Det underlättat arbetet enormt. Nyckeln till ett bra samarbete är att ha en konsekvent kontakt och ge varandra bra inblick i projektet.

Har ni sett utvecklingspotential i projektet?

S: Det finns alltid saker man kan förbättra, men i det stora har det fungerat väldigt bra. Om jag ska nämna något vi fått agera på och löst, så är det planeringen av ytan som krävs. Vi fick kapa några extra träd i samråd med landägaren för att vingarna skulle få plats att lyfta.

T: Säkerhet kan alltid utvecklas och utvecklas gör man alltid när man testas i nya miljöer och situationer. I alla fall om man har ett driv som Planörare.

Spontana tankar kring expansion av vindkraft i Sverige?

S/T: Sverige lämpar sig bra för vindkraft med våran långa kust och hårda vindar, något vi tar tillvara på genom vindkraftverk. Expansionen av vindkraft i Sverige har under de senaste 10-åren varit kraftig, jag som fortfarande kan kalla mig ung ser vindkraft som en naturlig del i vår naturbild och ser den nödvändiga nyttan med förnyelsebar energi. Men det finns några som inte tycker som jag där och anser att dessa torn förstör deras utsikt.

Har ni varit uppe och kikat på utsikten?

S: Nej, det finns idag bara en stege fäst på insidans vägg och det krävs utbildning i höghöjdsarbete för att jobba på sådan höjder. Men det hade varit kul att åka upp med hiss en dag.

Ingen för höjdrädda alltså?

T: De flesta verkade trivas bäst när vi började komma upp på höjd, men visst fanns det dem som var lite darriga. Med tanke på säkerheten är det inget att vara rädd för, så länge man är utbildad och har kontroll.

Vad har de arbetandes för typ av säkerhetsutrustning?

S/T: De arbetande har haft på sig säkerhetsutrustning i form av fångbälte, dubbla falldämpare, glidlås, varselkläder, hjälm, skyddsskor, handskar, glasögon…hela rubbet egentligen. Som nämnt tidigare så tummas det inte på säkerheten och det är något som alla är införstådda med innan man börjar arbeta.

Hur börjar en vanlig dag på plats?

S/T: Kör ut mot siten med en kopp kaffe medhavd från frukosten, kollar igenom mejlen. Montörerna och kranföraren kommer kl. 8, vi går igenom vad som ska utföras under dagen i ett så kallat Toolbox-meeting. Sen håller man stenkoll på väderprognosen för att kunna planera arbetet. Efter det rullar det på med transporter från Karlshamn, lyft och byggande av torn.

 

Read More

Framtidens arkitektur.

Det går en hårfin gräns mellan fördelar och nackdelar i Sydsvenskans artikel om framtidens arkitektur. Vill vi få plats, eller vill vi må bra? Mår vi tillräckligt bra om vi enbart får plats?

En rådande fasadproblematik sköljer över våra städer idag och skvallrar om ett land i välfärd. Vi vet vad vi kan få men vi vet också vad det kostar. Vad tycker du?

https://www.sydsvenskan.se/2017-08-18/sofia-nerbrand-bygg-garna-annat-an-svartvita-lador

Read More

Kom igång efter semestern!

Visst är det magiskt att gå på semester efter en lång och produktiv vår på jobbet. Du tillåter dig själv att koppla av, släppa allt som har med jobb att göra och byter liv för ett par veckor. Men när semestern är slut så kan de plötsligt kännas ganska tungrott. Det är inte konstigt, sommarsemestern är lång för oss nordbor och att gå tillbaka till vardagen är inte enkelt för någon.

Här kommer ett par tips på hur du snabbare kommer tillbaka efter semestern.

1. Börja med någonting roligt. Samla kollegor till en liten workshop eller fest internt. Att dra igång med ett leende på läpparna gör stor skillnad.

2. Sätt upp mål. Börja med små kort mål som t.ex. ska vara klara efter första veckan, månaden, osv. Det hjälper dig att ställa in siktet direkt efter ledigheten.

3. Fundera över din situation och dina mål. Vad fungerar, vad fungerar inte. Hur gör du det bästa av situationen. Att reflektera kan bidra till början på ett toppen-år.

4. Rivstart eller inte? Alla är olika, ta reda på vilken typ av personlighet du har och agera sen efter det. Vill du börja en timme senare eller gå tidigare går det säkerligen att ordna.

Read More

Det händer grejer på Åkershus!

 

Det byggs och det planeras för fulla muggar ute på Åkershus i Staffanstorp och den gröna satsningen börjar sakta ta form, en lägenhet i taget. Under sommarn går ju arbetet ner lite i hastighet precis som omgivningen, men visst håller de ändå igång under hela semestern.

Gå in och kika på Åkershus hemsida, där kan du få de senaste uppdateringarna och läsa mer om projektet.

http://www.akershus.nu/

Read More

Personporträtt: Simon Karlsson

 

Simon Karlsson är 25 år gammal och studerar på yrkeshögskolan i Malmö. Han har varit hos Planör på LIA-praktik sedan januari 2017 och målet med praktiken är att komma härifrån med en jäkla massa kunskap, inspiration och ett bredare nätverk. Simon är en talang som efter sina studier kommer att skina i rollen som byggledare hos vilket företag som helst. Vi passade på att fråga Simon ett par frågor om tjänsten.

 

Hur skulle du beskriva stämningen på Planör?

– Välkomnande är det första som slår mig. Familjärt och högt i tak bland oss kollegor.

 

Vad uppskattar du mest med din arbetsplats?

– Spännande projekt och självklart alla trevliga kollegor på Planör och våra samarbetspartners.

 

Hur skulle du beskriva dina kollegor.

– Glädjespridande, positiva och nyfikna!

 

Vad jobbar du med just nu?

– Projektering för framtida flytt av verksamhet för Tetra Pak. Byggnation av ABW-kontor, också det för Tetra Pak.

 

Vad i projektet är mest spännande/givande?

– För mig är mycket nytt och jag får chansen att lära mig en helt ny del av byggsektorn, superspännande. Jag växer även i min roll genom ansvaret Planör gett mig.

 

Beskriv din roll i det projektet.

– Min roll är att lära mig erfarenheter från projektledare och utvecklas in i en sådan roll för att vara drivande i egna projekt inom en snar framtid.

 

Vad är din främsta kompetens?

– Jag blickar framåt och är inte rädd att be om hjälp för att nå mina mål.

 

Hur kan du använda dig av Planör i projektet?

– Planör är nyckeln för att nå mina personliga mål, all erfarenhet som finns här är ovärderlig kunskap för mig som kommer direkt från skolan.

 

Vad ser du fram emot med 2017?

– Spännande utmaningar och att driva lyckade byggprojekt.

 

Har du några mål för 2017?

– Mina mål för 2017 är att jobba som byggledare och lära mig nya saker varje dag.

 

Read More

Glad sommar på er!

Trots att regnskurarna avlöser varandra här nere i Skåne så har vi hoppet uppe, flaggan i topp och väskorna packade! Nu är det semestertider och inget ska stå i vägen för dessa underbara veckor av total avkoppling tillsammans med familj och vänner. Under semestern är det otroligt viktigt att få koppla av och slipa tänka på jobb och annat roligt man gör i vardagen. En tid då att reflektera, filosofera, sola och bada. Så korsa benen och inta horisontellt läge, för nu är det sommar i Malmö.

Glad sommar önskar vi från kajen!

Read More

Planör söker projektledare i Skåne.

Planör växer så det knakar och behöver nu utöka personalstyrkan. Vi söker en snabbfotad projektledare som är sylvass på både branschen och ledarskap. Du är driven, kreativ, affärsmässig och lösningsorionterad. Helt enkelt en härlig person som kan driva på vår grymma personal och våra fantastiska kunder. Platsen är tillgänglig från och med nu och vi ser fram emot att höra av dig.

Sök jobbet direkt på Linkedin eller skicka in din ansökan till info@planor.se

Read More

Dags att plocka fram kalendern.

Vi ville bara uppmärksamma er om att vi snart drar igång med våra seminarier igen. Direkt efter semestern kommer vi att boka in ett par spännande motivationsföreläsningar tillsammans med Fryshuset Malmö. Intressanta ämnen och god frukost utlovas till alla som kommer. Så se över din kalender redan nu för snart kommer datumen. Har du frågor eller förslag på intressanta föreläsningar, kontakta oss på info@planor.se

Read More

Styrka kommer inifrån.

Planör fortsätter att satsa internt. Denna gång har vi tillsammans med vår marknadsavdelning och externa konsulter jobbat fram nya, tydliga riktlinjer internt. Den övergripande rubriken har blivit ”Hårdmjuk styrning” och genom att utbilda personalen ska dessa riktlinjer stärka banden mellan de anställda och bana väg för nya spännande utmaningar. I slutet av förra veckan var Håkan Bäckström, Magnus Brink, Ebbe Asp, Lina Nero och Morgan Larsson iväg på ledarskapsutbildning för att ingjuta det nya upplägget. Efter dessa två dagar kan de materialet utan och innan och är nu redo att tillgodose både ny och gammal personal med den kraft som krävs för att bli en äkta Planörare.