Blogg

Grattis Kristianstad! Nu får ni mer hjärta. Mer hjärna. Mer jävlaranamma.

Nu kan du träffa Planör i Kristianstad också. Förutom en precis inkörd, suverän kaffemaskin har vi fyra medarbetare på plats. Självklart är de fenomenala på hårdmjuk styrning, och de arbetar med tydlig ledning och jävlaranamma.

Till att börja med är Kristianstadsgänget engagerat bland annat i utbyggnaden av ett nytt handels­område. Men kontoret är redo för våra ambitioner, och vi har plats för både fler kunder och nya medarbetare.

Slå en signal, kom upp och hälsa på oss på Västra Vallgatan 38. Att vi skapar platser att längta till vet ni redan. Nu är kaffemaskinen laddad för er.

Read More

Tack för ett lysande 2018!

Nu är det dags att ännu än gång önska God Jul till alla vänner, kunder och samarbetspartners!

2018 närmar sig sitt slut och jäklar vilket år det har varit för oss på Planör – vi har kört på i ett grymt tempo! Vi har brutit ny mark och etablerat oss i Helsingborg. Vi har visat ett positivt resultat. Vi har vuxit och breddat vårt erbjudande ännu mer. Ett antal nya stjärnor har knutits till Planörfamiljen, och vi är inte färdiga än – fler ska det bli.

Vi hoppas att alla får njuta av högtidens ro och julens goda. 2019 är vi taggade och hungriga inför ännu ett grymt år. Tillsammans skapar vi platser att längta till.

Read More

För den hårdmjuka styrningens skull

Vi är mycket nöjda med senaste tillskottet till vårt Dream Team! Beatrice Hedblom är civilingenjör i lantmäteri och expert på ekonomi och juridik inom byggteknik.

Sedan två veckor har hon jobbat hos oss på Malmökontoret. Hittills med kalkyler i det inledande skedet av en större kontorsombyggnad. Senast kommer Beatrice från SWECO där hon bland annat arbetat med markfrågor i pågående vägprojektering. Längtan efter att få jobba med mer hjärta och fler värden än ren ekonomisk vinst förde henne till Planör.

– Jag kom till Planör framför allt för den hårdmjuka styrningens skull. Tankesättet man jobbar med här. Planör ser kundens affär och förstår helheten. Och så fungerar vi som en familj, alla är viktiga oavsett roll.

Välkommen i gänget Beatrice – tillsammans skapar vi platser att längta till!

Read More

Den här pågen kommer ni att älska!

Efter en månad som projektledare stationerad på Helsingborgskontoret har Jonathan Bornhager fått upp värmen ordentligt. Denne LTH:are är en vass och hungrig talang som gillar att ha många bollar i luften: Högskoleingenjör med spets inom byggteknik och inslag av arkitetkur. Ovanpå det otroligt positiv, engagerad och trevlig.

Jonathan om Planör:

– Jag kände stämmningen i teamet redan från första stund jag klev in på kontoret. Alla är hjälpsamma och vill varandra väl. Och vi har kul ihop! Jag har alltid varit intresserad av projektledning och gillar arbetssättet med hårdmjuk styrning och att vi använder det goda Planör-ledarskapet. Det ska bli sjukt kul helt enkelt!

Ännu en planörstjärna är född – och vi ska bli ännu fler!

Read More

Nu lanserar vi vårt stipendium: Bryt Branschlogiken!

Bostadsbristen är stor i Sverige. En utmaning som drabbar fler och fler städer. Tänker vi rätt när vi bygger? Måste alla badrum vi bygger vara helkaklade?

I samband med den senaste tidens expansion och nyetablering i Helsingborg väljer konsultföretaget Planör att instifta stipendiet ’Bryt Branschlogiken’. Stipendiet kommer att delas ut årligen med start hösten 2018.

Målet med ’Bryt Branschlogiken’ är att hitta nya tankesätt och idéer att applicera på byggsektorn. En bransch som ofta är både förändringsobenägen och stelbent.

Stipendiets namn syftar till Planörs strävan att förändra och förbättra. Att titta bortom den traditionella byggsektorn och försöka hitta helt nya sätt att resonera och prioritera. Och tänka med både hjärta och hjärna.

Håkan Bäckström, VD på Planör, ser en problematik i byggbranschens starka interna kultur.

”Frågar man vem som helst som redan jobbar i branschen hur vi ska bygga bättre, kommer man alltid att få samma svar. – Så här ska vi göra, det har vi alltid gjort!”

Han anser att byggbranschen är fast i traditionella sanningar och vanor – en homogen kultur som pratar på ett visst sätt. Men akademiskt politiskt korrekta och urvattnade utredningar om hur allt ska gå till är helt ointressanta när man vill bryta branschlogiken:

”Vi frågar inte dig som redan är mästare. Gör vi det får vi bara höra det alla redan vet ännu en gång. Nu vill vi höra vad vanliga människor tycker och tänker. Och känner!”

Planör sätter inga speciella kriterier, utan stipendiet på 5000 kr kan sökas av alla. Förhoppningen är att mångfald ska ge nya perspektiv.

Vad får din bostad kosta?

Temat för Bryt Branschlogiken 2018 är ”Vad får din bostad kosta?”. Vitsen är alltså att inte berätta hur man brukar göra utan att istället undersöka vad människor verkligen vill ha. Och fråga vad folk vill betala. Vad är intressant för DIG?

”Människor har nästan inga möjligheter att själva bestämma vad man vill betala för varje månad – vad som känns viktigt. Oftast finns ju bara de bostäder som marknaden erbjuder. Som någon sa: du får välja vilken färg du vill – bara du väljer svart…”

Planör vill se en seriös undersökning av vad som verkligen är viktigt och vad folk behöver. Hur ska DIN bostad se ut? Vad får den kosta? Målet är att skapa en faktaunderbyggd, realistisk debatt som involverar oss alla och lyfter blicken bortom etablissemanget.

Skicka din ansökan nu!

Read More

Vi ser kundens affär och förstår helheten

Planör har i uppdrag att projektleda uppförandet av en helt ny lagerhall åt Damstahl. Bjärno Byggsystem är totalentreprenad. För oss på Planör är inget projekt för litet eller för stort, det handlar bara om att skapa rätt förutsättningar. Förutom den nya lagerhallen på 4 375 m2 omfattar projektet även flytt av transformatorstation och bro för lastbilstrafik till och från området.

De första bilderna i bildgalleriet är från schaktarbetet, därefter kommer bilder från när stålstommen och taket är på plats nu i oktober 2018.

 

Read More

Hållbara Åkershus tar form

Nu så! Vi är igång med installation av solceller på hustaken på Åkershus i Staffanstorp. Solcellerna kommer att ge ett bra tillskott av energi till området och vi vill såklart att så många människor som möjligt ska kunna använda klimatsmart, egenproducerad el.

På Planör jobbar vi hårt. Vi tar alltid ansvar och förvaltar visionen om ett hållbart Åkershus. Vi vet att det här är en satsning som alla vinner på. Nu och i framtiden.

Vi skapar platser att längta till!

 

Read More

Intervju: Thomas Lehrecke, BoKlok

Thomas Lehrecke, Affärschef på BoKlok

Vår gäst i årets upplaga av Årsboken heter Thomas Lehrecke, affärschef marknadsområde Öresund och Sydväst på BoKlok. Vi passade på att ställa ett par frågor till Thomas när vi mötte honom på Skanskas kontor i Helsingborg.

Vad är BoKlok?
BoKlok är ett bostadskoncept och varumärke som ägs och utvecklas av Skanska och IKEA tillsammans. Med BoKlok vill vi bygga hållbara hem som människor har råd att bo i.

Hur går det till?
Vi går endast in i marknader där vi kan bygga till så låg kostnad att en ensamstående förskolelärare med ett barn har råd att bo i våra bostäder. För varje projekt gör vi en marknadsanalys. Vilka kunder har vi? Är kundgruppen tillräckligt stor för att vi ska kunna ta betalt? Sedan bygger vi bostäder som vår målgrupp både har råd och lust att bo i.

Skanska är väldigt duktiga på att bygga. På IKEA vis standardiseras produktionen. Och IKEA har stenkoll på hur människor vill leva. Masstillverkning, systematiserad produktion och upprepning av det som visat sig fungera kapar kostnaderna. Tillsammans tar vi fram det billigaste alternativet på marknaden. Utan att slarva med kvalitet och miljönormer.

Varför är Skanska och IKEA en så bra matchning?
Skanska och IKEA är två värderingsbaserade bolag och därför klickar vi bra. Vi har en levande kultur av gemensamma kärnvärden bland våra anställda.

Såklart vill man göra vinst i sin verksamhet. Men med BoKlok får vi också en annan typ av vinst. De som jobbar här bygger för alla. Vi gör skillnad för människor. Det känns gott i hjärtat att arbeta på BoKlok.

Socialt hållbart byggande har ju blivit ett inneord. Vad innebär det för er?
Man kan tro att socialt hållbart byggande innebär ett par extra parkbänkar och ett grönområde. Men det är inte så enkelt.

Vi är aktiva och försöker hitta ingångar där det kan skapas värde för människor. Vi tittar längs hela näringskedjan, från första kontakt med markägaren fram till nyckelöverlämningen. Kanske går det att ordna praktikplatser någonstans i projektet? Och ge en människa möjlighet att få rutiner och få in en fot på arbetsmarknaden.

Vår förhoppning är också att de som redan lever där vi bygger ska flytta in och få möjlighet att göra boendekarriär. I framtiden kanske som en sista punkt i en boendeskola för människor som inte vet vad det innebär att bo i en bostadsrätt.

Hur bygger ni för gemenskap?
Vägen till nyckelöverlämning är olika från gång till gång. Alla områden har sina utmaningar. Vi försöker alltid hitta lösningar. Ett exempel är där det finns kulturella skillnader. Det kan röra sig om att vi skapar sociala mötesplatser med hjälp av planteringar, bärbuskar och fruktträd. Eller lek- och grillplatser, som leder till naturliga möten mellan människor i ett befintligt och ett nybyggt område.

Varför är era kunder så nöjda?
BoKlok har fått högsta NKI-värde i Prognoscentrets mätning 2017. Jag tror det beror på hur vi lyckats med konststycket att matcha förväntan med leverans. Vi har hittat den minsta gemensamma nämnaren. De flesta vill ha vitt kakel, vita väggar och trägolv. Nära till natur och kollektivtrafik. Då får de det. Vi är också väldigt tydliga med vad som inte ingår i våra bostäder.

Om du skulle titta lite längre in i framtiden, vad ser du då?
Vi har byggnader som står tomma en stor del av dygnet eftersom vi har så tydliga gränser mellan arbete och fritid. Det håller inte. Vi måste tänka ännu mer förtätning och till exempel bygga i industriområden. I någon utsträckning måste det nog bli så att vi bor och arbetar på samma ställe, kanske i samma byggnad.

Hur ska Sverige bygga?
Byggbranschens stora utmaning just nu är missmatchen som uppstått. Vi har byggt för mycket exklusivt som ibland blir svårsålt, samtidigt som vi har bostadsbrist. Människor efterfrågar en produkt som marknaden inte kan erbjuda. Rimliga bostäder till rimliga priser är ett behov som kommer att vara stort i Sverige under många år framöver.

Sedan 1997 har BoKlok byggt drygt 10 000 bostäder. BoKlok bygger omkring 1200 bostäder per år i Sverige, Norge och Finland.
Läs mer om BoKlok

Read More

Nu växlar vi upp på Åkershus – välkommen Marianne!

Vi brinner för att leverera snabb tillväxt och tydlig, enkel ledning till våra kunder. Att hela tiden växla upp – ännu mer när det tar emot. Och vässa vårt erbjudande och vårt tjänsteutbud. Givet då att vi ständigt scoutar marknaden efter fler stjärnor som tänker smart och förstår kundens affär.

Nu är vi extremt nöjda över att växa vårt Dream Team med ännu en expert – Marianne Endunge, projektledare med inriktning på förvaltning och bygg. I skrivande stund sätter hon sig in i Åkershusprojektet som hon kommer att axla framöver.

Planör har drivit satsningen på Åkershus sedan 2017. En upprustning i jätteformat av 450 lägenheter, tekniska system, inne- och utemiljöer. Ett komplicerat projekt med omfattande samordning, många inblandade projektledare och många delprojekt över lång tid. Gott då att Marianne har diger erfarenhet som projektledare, att hon alltid tar ansvar och är en jäkel på att hålla ihop alla trådar.

Närmast kommer hon från Allianceplus där hon arbetat med teknisk förvaltning av stationer – bland annat Malmö C. Planering av tillsyn, underhåll och arbetsledning av driftspersonal kräver stort tekniskt kunnande och tydlig ledning. Hon är van att följa protokoll – har slipade kunskaper om implementering och granskning av säkerhetsföreskrifter.

Marianne är en teamledare som inkluderar alla. Hon har känsla för människors mjuka värden och ser nyttan i att ha kul ihop.

”Riktlinjer och normer är något man rättar sig efter. Men bra upplevelser får man fram genom kreativitet, flexibilitet, omtanke och engagemang. Så fort jag kom innanför dörren på Planör, kände jag att på det här företaget är alla hjälpsamma och vill varandra väl. Här delar man med sig av sina kunskaper. Ingen behöver uppfinna hjulet på nytt. Alla är viktiga, oavsett roll. Det är unikt och det ska bli så jäkla roligt!”

Read More

Tatiana tänker smart och gör det omöjliga möjligt

På Planör har vi lagt själ och hjärta i att anställa de bästa i branschen. Det är våra experter som är Planör.

Tatiana Scripnic, projektledare med inriktning på fastighetsutveckling, är en jäkel på att räkna. Hon är expert på att hitta ekonomiskt värde. Och hon älskar att hjälpa människor och företag att hitta rätt framåt.

Inom den privata sektorn finns ett stort behov av branschledare som tänker avkastning. På projektledarsidan är förmågan att maximera vinst ovanlig – ofta räknar beställaren själv på avkastningen. På Planör tänker vi annorlunda. Vi ser affärsnyttan i varje projekt.

”Ibland kan jag tycka att det fokuseras för mycket på tillgångar och den mänskliga faktorn glöms bort. En del i min expertis är att jag vet hur man får ihop det som är viktigt för företag samtidigt som vi skyddar och bevarar miljöerna runt oss och människorna som lever där.”

Planör har experter inom alla branschområden. Stambyte i ett flerfamiljshus eller bygge av ny infrastruktur – vi löser alla knutar som kan dyka upp i ett fastighetsutvecklingsprojekt.

Ser människan

Tatiana är engagerad coach och ledamot i föreningen Unga Aktiesparare i Malmö. Och lika angelägen som att växa ekonomiska tillgångar är hon att utveckla det humana kapitalet. I föreningen Mentor är hon vägvisare och förebild för en ung människa i ett utsatt område.

”Planörs enkla ledarskap fungerar på många plan i livet. Det handlar till stor del om medmänsklighet och att vara anpassningsbar. Att kunna kommunicera och att se människan i systemet.”

Enkelt ledarskap får man när det är odramatiskt att navigera i ett projekt och man kan ändra riktning om det krävs. Planör löser kundens utmaning istället för att se problem. Ett hårt och stagnerat ledarskap kan förlama ett helt projekt om beställaren ändrar sig i någon fråga.

Vi tänker smartare och ser kundens affär, förstår helheten och fokuserar alltid på möjligheterna.

Read More

Engagerad Malmöpåg orkar ända in i mål

Kan man bygga hållbara hus av god kvalitet 25% under marknadsvärdet?
Ja det kan man!

Planörexperten Tom Lundquist projektleder och utvecklar 70 nya lägenheter i BoKloks* eget koncept. Utmaningen i projektet ligger i att bygga till en kostnad som är acceptabel och att anpassa sig till Bokloks styrda process. vara effektiv inom ramarna för konceptet

”Går man in som projektledarkonsult måste man ha förmåga att anpassa sig och förstå kundens affär. Man kastas in i en helt ny organisation, med nya rutiner och kollegor. Man vet inte riktigt vem som gör vad och varför – som att gå i oplöjd mark med en stor machete. Men det är roligt att vara med och bygga ett sådant här koncept – att driva med hög kostnadskontroll, korta ledtider och full kvalitet.”

Kvalitet är en ledstjärna i alla uppdrag och med en så stark projektledarexpertis har Planör stor vana att arbeta integrerat i beställarens organisation. Man är noga med uppdatering av certifieringar och utbildning och har experter inom alla relevanta branschområden.

”Man får ett otroligt flow i projekten när man kan gå tillbaka två skrivbord och snacka igenom en situation med en kunnig kollega. Nu i sommar har jag varit på Planör i ett år och det känns så jäkla bra. Alla är hjälpsamma och vill varandra väl. Och så har vi kul ihop!”

Tom är en riktig slitvarg som alltid tar ansvar och växlar upp ännu mer när det tar emot. Han har en fenomenal tävlingsinstinkt och gillar allt som inkluderar en boll – fotboll, golf, hockey och tennis. Och dans(!).

”Jag är riktigt bred i mina intressen och fegar aldrig för att prova något. Definitivt en utövare och inte en åskådare. Då snappar man upp och lär sig saker hela tiden. Jag är händig både med hjärta och hjärna. Med jävlar anamma orkar jag alltid i mål.”

* BoKlok är ett boendekoncept där man bygger hållbara hem till lågt pris för alla. Tack vare aktörernas kombinerade erfarenheter kan det göras med bibehållen kvalitet, funktion och design.
Läs mer om BoKlok

Read More

Inte ett öga är torrt Johan Årsköld

Som en viktig del i Planörs Dream Team har denne skinande expert varit med om att skapa platser att längta till – med hjärta, hjärna och jävlaranamma!

Med fokus och ordning och reda har han gjort det omöjliga möjligt. Johan har framför allt arbetat med stort engagemang som projektledare på Malmö Nya Sjukhusområde.

Från oss alla – stort lycka till i din nya tjänst!
/Planörfamiljen

Read More

Salut Peter!

 

Peter Ödmo är Planörs veteran och nestor. Han trädde in i branschen runt 1970 och har hållit en stadig kurs framåt sedan dess. Väl förtjänt av en salut tycker vi. Med saklighet, kunskap och engagemang lotsar denne stolte kapten kundens affär ända in i mål.

”På fritiden har jag varit aktiv både som fotbollsspelare och lagledare. Som ledare ska man skapa förutsättningar för framgång. Man måste få laget på gott humör och se till att alla växlar upp och jobbar tillsammans mot mål. Detsamma gäller i ett byggprojekt.”

Just nu arbetar Peter med projekt- och byggledning, kalkyl och besiktnings- och KA-uppdrag. Och så agerar han bollplank och kunskapsbank.

”På Planör får jag använda både hjärnan och hjärtat på jobbet. Vi sätter kundens affär i första rummet och vi vågar ta fighten om det krävs. Ett sådant engagemang och jäkla driv som finns här har jag inte sett någon annanstans under alla mina år i branschen.”

Fotnot:
Fråga gärna Peter om du är osäker på lämpligt säkerhetsavstånd i vertikal riktning uppåt från vattenmassans övre gränsskikt när du utför övningar i badbassäng.

Read More

Planör projektleder på nya Malmö sjukhusområde

Servicebyggnaden är ritad av arkitekterna Tengbom. Copyright Tengbom.

Våren 2018 är det byggstart för moderniseringen av Malmös sjukhusområde. Planör projektleder delar i uppförandet av den nya servicebyggnaden.

Servicebyggnaden ska samla all logistik, service och teknik på ett ställe. Från servicecentralen utgår också det ut- och ombyggda kulvertsystemet.

Komplex logistik

Genom servicebyggnaden kommer det att flyta en stadig ström av gods och trafik. Vätskor, medicinska gaser och rörpost transporteras i rör, strömförsörjning och klimatanläggning måste fungera. Man bygger också för laboratorier, kök, verkstad, omklädningsrum, matsal, kontor och skyddsrum.

Det goda Planörledarskapet

”Att leda en sådan här entreprenad är engagerande och kul. För oss på Planör är inget projekt för litet eller för stort – allt handlar om att skapa rätt förutsättningar. Samtidigt är det ingen lätt uppgift. Kunskapen en projektledare behöver ha är nästan oöverblickbar.”   /Håkan Bäckström, VD Planör

Planörs förstklassiga projektledarexpertis innebär totalt fokus på kundens behov. Tydliga mål och förståelse för helheten gör det omöjliga möjligt.

”När man styr en sådan här produktion har man händerna i alla syltburkar. Man måste ha stenkoll på alla avtal och samtidigt veta vad som är kutym. Ett bra kontaktnät är också helt nödvändigt.”   /Johan Årstrand, biträdande projektledare Planör

Bygge för människor

Vid bygge för ett sjukhus i full drift måste hänsyn tas till vårdverksamheten. Sjukhuspersonal, kringboende och framför allt patienterna behöver ett tryggt, lugnt och ordnat sjukhusområde. Samtidigt måste byggarbetarna kunna utföra sitt jobb och projektet måste drivas på framåt. Det gäller att planera, hitta smarta lösningar och att tillämpa en rejäl dos jävlar anamma!

Read More

Planör positionerar sig med nyetablering i Helsingborg

Pressrelease

Planör ligger i framkant inom skånsk byggprojektledning. Nu är vi redo att positionera oss ytterligare med en nyetablering i Helsingborg.

Från dag 1 sedan starten 2010 har expansion varit en uttalad målsättning och med en spikrak framgångskurva har vi sedan starten hunnit bli väl etablerade inom skånsk byggsektor.

-Vi har haft en fantastisk expansion de senaste åren och antalet uppdragsgivare har ökat stadigt. Vi har länge sneglat åt Helsingborg och nu känns det helt rätt att bryta ny mark och komma närmre många av våra kunder, förklarar Håkan Bäckström, VD på Planör
– Vi har en tumregel att inte ta några uppdrag som kräver platsnärvaro om projektet är mer än en timme bort, därför kommer det nya kontoret att fylla en viktig funktion för oss.

Helsingborgsområdet är en spännande region med ett stort upptagningsområde präglat av snabb expansion och stark tillväxt. Infrastruktur, bostäder och stadsdelar förändras fort.
– Vi kommer att ha fullt upp från första dagen, berättar Morgan Larsson, ansvarig för nyetableringen. Vi kommer att behöva rekrytera ännu fler engagerade och kunniga experter – gärna med olika bakgrund och erfarenhet.
– I Malmö sysselsätter vi redan 23 personer och vi planerar att bli lika många i Helsingborg, säger han.

Att man valt WTC för sin etablering är ingen tillfällighet. Marina Palm, ansvarig för projektuthyrning på WTC Helsingborg är övertygad om att det nya läget blir perfekt för Planör.
– Vi ser en stor potential i det här området. Nybyggnadstakten är hög i hela staden, och vi tycker det är fantastiskt kul när ett bolag som Planör, på väg framåt, väljer WTC att växa i!

Uppstart av Helsingborgskontoret är planerad till mitten av maj 2018.

Read More

Planörstjärna och problemlösare av rang

 

Problemlösning är den tankeprocess som en intelligent* varelse använder för att lösa problem.
*Intelligens (av latin intellego – att förstå, begripa, inse, avgöra) är en mental förmåga att utifrån givna grunder avsiktligt utveckla sitt tänkande. Att förmå resonera, planera, lösa problem, associera, tänka abstrakt och förstå idéer och komplicerade orsakssammanhang.

Se där – Albin Fröler i ett nötskal.

Albin från Småland är en glödande Planörstjärna och problemlösare av rang. Ingenjör, VVS:are och projektledare. En extrem begåvning med stort hjärta som driver sina projekt med raka rör och lysande lösningar.

”Efter gymnasiet jobbade jag med support hos en VVS-tillverkare och det var då min fallenhet för problemlösning kom i dagen. Så jag satte mig på Krösatåget mot Malmö och utbildade mig till installationsingenjör.”

På Planör lägger vi energi på rätt saker. En planörare tänker smart, och alltid utifrån kundens perspektiv.

”Jag är aldrig nästan säker på en sak. Jag förstår tekniken – gör jag inte det läser jag på. Sedan tänker jag igenom allt igen innan jag fattar beslut. Snabbt och fokuserat.”

Albin vill förändra och förbättra. Han vill inget hellre än att göra livet enklare och effektivare för sina kunder. Gott så. I sann Planöranda finner Albin vägen framåt med hjärta, hjärna och jävlar anamma!

Read More

Smart visionär balanserar det estetiskt sköna med tekniskt kunnande

 

Vi är väldigt glada och stolta över lyxen att få växa vårt dream team med ännu en strålande stjärna – projektledaren och arkitekten Katarina Kempe!

Efter ett par år på Sweco och innan dess IKEA, tar Katarina ett stort kliv upp till femte våningen i Saltimporten. Härifrån kommer hon att vara med och utmana branschlogiken och vässa sina idéer om en smidigare och smartare byggprocess. En klockren matchning för Planör!

”Jag vill komma in på beställarsidan och leda processer. Har man en beställare som inte är arkitekt blir resultatet ofta att arkitekten kommer in för sent i processen. Då missar man flera viktiga pusselbitar. Om arkitekten får möjlighet att styra i ett tidigt skede kan man skala av många problem på vägen. Man kan kapa kostnader och processen blir bättre och enklare.”

Bra arkitektur får man väl anse är den som fungerar väl för användaren, tar hänsyn till miljö och omgivning och är byggnadstekniskt hållbar. Och den ska helst vara vacker. Katarina har förmågan att balansera det tekniska med det estetiskt sköna. Ett praktexempel på Balanced Brain!

Förutom teknik, estetik och kultur har Katarina slipade kunskaper om gällande regelverk:

”Det kan vara riktigt snårigt. Ibland händer det faktiskt att myndigheterna ställer krav som det inte finns någon grund för. Men jag är en utmanande person. Jag köper inte alltid någon annans sanning. Jag inser att man faktiskt kan ifrågasätta. Ser jag förbättringsmöjligheter – då kan jag pusha gränsen och vara jobbig!”

Nu återstår bara frågan om Planörs nya byggarhövding har ritat och byggt sitt eget hus?
– Absolut!

 

Read More

Ovikt krigare ny stjärna i Planör-kortleken

Kan man vara ung och klok och klarsynt?
Ja det kan man.

Det är Simon ett skinande exempel på. Han är en sylvass, hungrig talang som gjorde sin praktik hos oss så bra att vi var tvungna att anställa honom.

Sedan dess har han kommit in i spelet och hunnit med ett par projekteringar, leveranser och diverse problemlösning. Dessutom har han golvat Magnus i grappling på teknisk överlägsenhet inte mindre än fyra gånger.

Snickare från början, med ett fenomenalt öga för detaljer. Innan YH-utbildningen har han jobbat en hel del på byggen. Pågen fick växa och lära sig att veta hut av gubbarna i byggboden. På Planör är vi måna om den nya generationen samtidigt som vi värderar den erfarna generationens skicklighet. Alla hänger med framåt och lär av varandra. Då fungerar det.

Simon om Planör:

”Jag älskar drivkraften i Planörs hjärta och hjärna. Vi känner starkt för våra projekt, våra arbetskamrater, våra kunder. Men vi gullar och jamsar aldrig. Taktiska utspel och strategisk diplomati finns det inte tid för i vår bransch. Vi driver våra projekt målmedvetet, med intelligens och skärpa. Och vi säger det som behöver sägas, även när det är obehagligt.”

Så kommer man till leverans i tid.

Välkommen till Planör Simon!

(Förresten. Under den tid det tog för er att läsa det här har Simon förmodligen redan hunnit bygga ett nytt köpcentra och ett par skolor också. Så, upp och hoppa. Hela jävla gänget. Nu kör vi.)

Read More

Arkitektur för alla, med Mahmoud El Najjar.

När man pratar om Planör, pratar man ofta projektledning, projektering och byggledning och det är helt rätt. Men vi är så mycket mer, kan så mycket mer. Vi har ett brett spektrum av kompetenser i företaget och det vill vi ta tillvara på. Vi låter dessa kunskaperna fungera som idéslussar när vi tar oss an ett nytt eller befintligt projekt. På Planör anser vi att ju mer vi kan, desto enklare är det för oss att förstå kunden och i slutändan göra ett bättre och effektivare arbete. Alltid mot samma mål; att förstå affären, skapa en klockren dialog och erbjuda en unik och övergripande lösning från ett och samma företag.

Nedan förklarar Mahmoud vad det är vi erbjuder inom Arkitektur.

Design

Från skiss till färdig design
Håller du på med en om-, till- eller nybyggnation så kan vi hjälpa dig att sätta fingret på vad du är ute efter och ta dig med på resan mot en färdig design. Vi jobbar med stora delar av vårt team för att få alla detaljer på plats och du har tät dialog med vår ansvarige under hela skissprocessen. Du väljer projektets storlek och omfattning, samt vilka typ av skisser som passar dig t.ex. 3D, 2D, bilder, planritningar eller dylikt. Vårt samtal är här otroligt viktigt för att i slutändan nå fram till en prickfri design.

Bygglovsritningar
Vill du ta det hela vägen så är detta steget efter design. Vårt team börjar i tanken redan i steget innan och vet vad som krävs för att uppfylla marknadens krav och din önskade standard, t.ex. PBL och svensk standard. Vi kontaktar även kommun och ordnar logistiken kring detta så att du som kund slipper detta arbete. Du väljer sedan hur du vill ha dina bygglovsritningar.

Materialbeskrivning
Här föreslår vi material som matchar den standard du valt i ditt utförande. Vi bollar tankar och idéer, tar in nya förslag och kommer med konkreta tips och riktlinjer. Allt för att du ska få det som du vill.

Detaljritningar
Här är vi nere på både centi- och millimeterprecision i ditt projekt. Vill du ha ditt hem anpassat efter en välkänd standard eller är du inne på att skräddarsy ditt projekt? Hur som helst har vi alla kunskaper som krävs för att färdigställa detaljerna i alla dina rum.

3D Modellering

Visualisering med 3d bilder
Vi hjälper dig att visualisera projektet genom att ta fram levande skisser i form av 3D bilder. Hur kommer det se ut, vart kan vi eventuellt stöta på patrull. Vart går dina pengar vid t.ex. en ombyggnation. Detta arbete gör det mest väldigt klart, snyggt och tydligt.

Videoanimation
Hur långt vill du gå i din visualisering? Behöver du den privat eller ska du presentera den för en större aktör? En videoanimation är som en film av ovan nämnd 3D bild. Perfekt för annonsering eller i mer säljorienterade syften. Här tar vi det till en annan nivå där visualiseringen blir väldigt levande och säljer visionen av ditt framtida drömprojekt.

Nu är det dags att sammanföra alla projektets delar in i en slutlig bild/film och här pratar vi om detaljskillnader. Du bestämmer ofta tidigt i processen vilken typ av kvalitet du strävar efter i din rendering och vi gör jobbet. Mer avancerad rendering = bästa möjliga kvalitet.

Read More

Arkitektur på agendan.

Som nämnt tidigare har vi rekryterat ganska flitigt det senaste året. Med fötterna i fastighetsutveckling ska vi fördjupa oss i arkitektur- och installationstjänster för att täcka in en ännu större del av våra kunders affär och behov. Bakom denna omfattande rekrytering har det hela tiden funnits en tanke om ett agilare Planör, som arbetar över gränser med ännu högre förståelse för kundens affär. Nu har vi lyckats få ihop ett team med ovärderliga kunskaper, alla med olika bakgrund men med samma driv. Med fötterna i fastighetsutveckling ska vi fördjupa oss i arkitektur- och installationstjänster för att på sikt få ännu nöjdare kunder. I detta inlägg får vi återigen träffa Mahmoud El Najjar som är en av det skarpa hjärnorna i denna nyinstiftade konstellation. Vi satt oss ned över en kopp kaffe och pratade arkitektur, framtid och styrkan i flera hjärnor som arbetar mot samma mål.

Varför är det så bra att Planör nu kan erbjuda Arkitekturtjänster?

Det är inte bara nyttigt utan även nödvändigt för ett företag att ständigt vässa sitt erbjudande för att möta kundens behov som såklart varierar med tiden. Redan nu kan jag säga att arkitektur endast är ett av tre starka ben i den här konstellationen. Styrkan ligger i att vi jobbar tillsammans, vi använder varandras tankar för att hitta de bästa lösningarna. Detta gör att kunden slipper en massa nya kontakter i telefonboken och mail från olika företag. Vi samlar det under ett och samma tak. Att kunna erbjuda tjänster inom arkitektur har funnits på agendan länge här hos Planör och jag är glad att få vara med när idén verkligen infrias.

Vilka på Planör arbetar med arkitektur i dagsläget?

Idag är det jag som står för den biten men vi strävar såklart efter att bli fler med tiden. Mina styrkor ligger framförallt i det digitala och i det tekniska. Vilket gör att vi nu kan erbjuda våra kunder tillökning på just den sidan. Detta kommer vi prata mer om i nästa inlägg, då jag mer ingående förklarar vårt erbjudande.

Hur arbetar du bäst?

Jag jobbar gärna koncentrerat, snabbt och tycker mig trivas rätt bra under tidspress. Men det hade varit svårt att arbeta så om jag inte hade styrkan av teamet i ryggen. Jag är som nämnt tidigare arkitekt i grunden, men jobbar i första hand med fastighetsutveckling. Vilket betyder att mina kunskaper endast är en del i ett större hjul. Det passar mig också bra då jag inte behöver sitta och vänta på projekt utan kan aktivt söka efter nya spännande utmaningar.

I vilken fas är dina kunskaper viktigast för kunden?

Jag skulle säga att det är viktigt genom hela processen. Varför? Jo, därför att vi hela tiden strävar efter att förbättra projektet och förenkla kundens vardag. Det finns ju alltid någonting som kan göras bättre.

Vad behöver de flesta hjälp med?

Framförallt att komma med nya idéer och sedan visualisera dem så att målet blir klart och tydligt. Det är ju ofta så att företag går och trampar i samma gamla fotspår och behöver då hjälp att ta sig till nästa nivå. Vilket passar oss bra då vi har många kloka huvuden och massvis med bra tankar. Slutsatsen är att vi sällan kommer en enformig idé till kund, då vi hunnit angripa utmaningen från olika håll, med fler än bara en kompetens. På Planör finns mycket erfarenhet från olika typer av projekt, stora som små. Det är när vi använder varandras kompetenser som vi kommer fram till de bästa lösningarna. Vi tänker och arbetar i hela kedjan.

Om man har en fråga rörande Planörs tjänster inom arkitektur, vad gör man då?

Det går bra att skicka frågor och funderingar direkt till Mahmoud.ElNajjar@planor.se. Antingen så svarar jag direkt eller så tar jag frågan till bordet, så att hela gruppen får ta del utav den.

Vill ni veta mer om Mahmoud El Najjar så tipsar vi om att läsa hans personporträtt som bara ligger ett par inlägg tillbaka i tiden, här på bloggen och även på Linkedin och Facebook.

Read More

HR med Heléne

Nu följer vi upp vårt personporträtt som vi gjorde med Heléne Weise Palmlund sent i förra veckan. Denna gången med ett par frågor om just HR och nyrekrytering som vi tycker oss höra ganska ofta, och som kan vara relevanta för dig som läsare. Heléne har, som tidigare nämnt, en lång bakgrund som HR på både stora och små företag och säkerhetsställer att vi på Planör alltid gör de rätta valen och rekryterar rätt person till rätt position. Så låt oss ta dig igenom ett par generella begrepp, lite tips och trix samt ge dig en insikt i vad Planör letar efter därute.

Vad innebär Headhunting?

Att jaga rätt på det kompetens som en organisation behöver. I olika branscher är det olika utmanande att hitta rätt kompetens.
Framgångsrika organisationer är ”framsynta” och letar ständigt efter duktiga medarbetare. Planör är definitivt ständigt på jakt efter medarbetare som vill använda både hjärna, hjärta på jobbet.

Vad tänker du på när du gör en nyrekrytering?

Att inte ”sminka grisen” utan vara ärlig med hur jobbet och organisationen ser ut, på samma sätt som kandidaten behöver vara öppen och ärlig med sina ambitioner, kompetens och vilja.
På Planör finns en tydlig vilja att utveckla vårt erbjudande –hela tiden! Det innebär att det ständigt händer mycket och det kan upplevas lite rörigt, det är baksidan av att det är många kreativa människor som vill mycket och det behöver man gilla för att trivas här, vilket vi är öppna med.

Vad söker Planör hos kandidater?

På Planör finns en salig blandning av olika kompetenser och vi har en öppenhet vad olika kandidater kan bidraga med, ta ansvar för och utvecklas tillsammans med Planör. Det innebär att alla som anställs får möjlighet att påverka och utveckla sin roll i bolaget. Vi söker drivna, kreativa och engagerade människor som på förhand inte vill ha saker färdigt och ”skrivet i sten” utan vill vara med att utveckla.

Vilken är den bästa tiden på året att närma sig ett företag om man är intresserad av ett arbete?

Det går inte att svara på, det beror ju på vad det är för verksamhet. Som arbetsgivare tror jag dock att det är klokt att utnyttja att många i samband med lite längre ledighet hinner tänka och känna efter. Är jag i min oas? Trivs jag i det sammanhang jag verkar i? Använder jag min kompetens på rätt sätt och är jag motiverad? Om inte är jag som individ högst ansvarig för att göra något åt det. Min erfarenhet är att i samband med en ledighet gör många upp med sig själv om att det kanske är dags att göra något nytt.

Vad är viktigt att tänka på om man hamnar i en intervju med dig?

Att vara förberedd. En intervju är ju alltid en dialog där båda parter vill ställa frågor och få svar för att förstå varandra så bra som möjligt.

Planör vill sprida sitt budskap och behöver bli fler medarbetare, hur jobbar ni med det?

Planör gör på sitt egna sätt och jag måste säga att jag tycker att det är ett kreativt grepp! Vi har identifierat en rad människor i branschen som vi vill locka att kika på Planör och om de kanske är sugna på att bli en del av vår organisation.
Vi har skickat ett litet paket till många, vi kontaktar dem och väldigt ofta har de potentiella kandidaterna uppmärksammat vårt paket och är nyfikna på att träffa oss. Vi har ingen fast profil eller roll utan öppna för hur vi skulle kunna utvecklas tillsammans, kandidaten och Planör.

Rekryteras det mycket via t.ex. Linkedin?

Sociala medier blir allt viktigare, att hålla sin profil på LinkedIn ajour är en självklarhet. Intrycket av profilen behöver gå hand i hand med intrycket jag får av personen som jag sedan träffar.

Read More

Personporträtt: Tobias Håkansson

 

Som ni kanske vet sedan tidigare så är vi på Planör måna om nästa generations projektledare och tar därför ofta mot LIA-praktikanter. Ett utmärkt läge för oss och för framtida projektledare att lära känna varandra och ta oss an Planörs dagliga utmaningar.
Vi publicerar alltid ett personporträtt på våra LIA-praktikanter eftersom de kommer oss så pass nära och blir en del i teamet, under sin praktikperiod. Denna vecka ska vi lära känna Tobias Håkansson en engagerad kille som har blivit ett fint tillskott till vårt team. Tobias är 29 år och går på Hermods Yrkeshögskola i Lund och kommer från Malmö. Vi träffade honom på kontoret för ett litet snack, nedan följer intervjun:

Vad gjorde du innan du började studera?

Tidigare jobbade jag som snickare/hantverkare hos bland annat Skanska och då främst med nybyggnationer. Det blev ju såklart en hel del olika jobb, men mycket nytt och totalentreprenader. Det kunde handla om allt från villor och bostäder till kommersiella fastigheter. Både smått och stort. Ett exempel var när vi byggde Studio-huset som ligger intill klaffbron i Malmö. Men efter ett att kände jag att jag vill ta mig vidare och sökte in till Hermods Yrkeshögskola i Lund och på den vägen är det. Nu har jag inne på min andra LIA-period och har fått möjligheten att göra den här på Planör.

Vad var anledningen att du vill börja plugga?

Jag ville helt enkelt utvecklas och ta mig vidare i yrkeslivet. Skaffa mer ansvar, inflytande och kunna påverka processen på ett annat sätt. Jag har testat på att vara arbetsledare tidigare och har alltid varit intresserad av hela processen. Allt från hantverk och byggnation till arkitektur och mer övergripande frågor.

Hur kommer det sig att det blev just Planör?

Vi var faktiskt här på besök med klassen och jag fastnade för arbetsmiljön och attityden på kontoret. Det finns en stark familjekänsla här som gör det extra trevligt att komma till jobbet. Jag gillar känslan av att kunna komma in lite tidigare, käka lite frukost och snacka lite skit – innan jag drar igång för dagen. Sen finns det många olika kompetenser här och många att lära av, vilket är extra spännande, då man kan få en insyn i flera områden. Man lär sig något nytt i stort sett varje dag.

Vad exakt är det du gör?

Just nu går jag som biträdande projektledare till Tom och Peter. Hjälper dem i olika projekt och backar upp så fort de behöver assistans. Det aktuella projektet innefattar ombyggnationer för större företag. För tillfället är vi mycket inomhus och planerar ytor.
Men det blir ju ofta mer än ett projekt och vi åker runt och checkar av olika arbetsplatser i stort sett varje dag.

Vad uppskattar du mest?

Det är en ganska konkret bransch vilket jag uppskattar. Man ser hur saker växer fram dag för dag och tillslut blir det liksom ett absolut resultat och man kan gå vidare till nästa fas. Sen är det ju alltid härligt att träffa mycket människor också.

Vad är det mest utmanande?

Det svåraste är väl ofta det roligaste när man väl får häng på det. Jag tycker det finns flera saker som är lite kluriga. Vi hanterar ju människor och det varierar ju verkligen i svårighetsgrad. Att styra en grupp mot ett gemensamt mål är inte alltid busenkelt. Sen är det alltid utmanande att sätta sig in i och förstå kundens affär, ett av de absolut viktigaste momenten för oss. Och ett av de mest givande när man väl är inne i det.

Vad tror du det är viktigt att man är vass på när man jobbar i den här branschen?

Jag tror det är viktigt att ha en stabil grundkunskap, samt att kunna lyssna och vara lyhörd i alla lägen. Man är ju oftast ett ombud och vill att allt ska gå bra, lätt, snabbt och effektivt.

Vad förväntar du dig av Planör?

Som jag sa tidigare, man får ny kunskap nästan varje dag och det är ett stort steg för mig. Att få insyn i hur saker och ting fungerar, även sånt jag själv inte inriktat mig på. Det gör att man på ett bättre sätt förstår helheten. Sen skulle jag vilja bli lite vassare inom projektering och all typ av förarbete. Det känns viktigt och är något jag vill ta med mig efter praktikperiodens slut.

Vad händer sen?

Min ambition är absolut att jobba som projektledare och hade ju gärna jobbat här. Men just nu fokuserar jag på det som händer idag och tar det dag för dag. Jag menar, det har ju inte hunnit gå mer än 4 veckor på en 16 veckor lång praktikperiod.

Stort tack till Tobias!

Read More

Personporträtt: Heléne Weise Palmlund

 

Äntligen drar vi igång våra personporträtt igen och först ut är Heléne Weise Palmlund. En nyckelperson när det kommer till just, ny personal. Heléne är nämligen HR ansvarig på Planör och har betydande erfarenhet från rekryteringssidan på andra stora företag. En gnistrande stjärna på Planörhimlen som inte bara bidrar med kompetens utan stärker oss även med glädje och energi. Vi avslutar med att säga varmt välkommen och hoppar vidare till vår intervju.

Berätta lite kort om vem du är och din bakgrund.

Jag är konsult inom HR och har arbetat med HR frågor i mer än 15 år. Det har varit i stora organisationer, lokalt och internationellt och i olika roller. För ett par år sedan tog jag steget och blev egenföretagare och konsult för att få möjlighet att arbeta i mindre organisationer och flera olika branscher på en gång. Idag är jag delägare i iTURN som jobbar med alla delar inom People & Culture Management.

Vad gör du helst på fritiden?

Naturen och friluftsliv är viktigt för mig, jag gillar att åka skidor, vandra och paddla. Jag tillbringar mycket tid med min familj och som förälder är jag också en aktiv fotbolls- och hockeymamma till mina barn. För egen del motionerar jag gärna på Friskis & Svettis och nyligen har jag provat yoga.

Hur länge har du arbetat med Planör?

Sedan i slutet av förra året är jag Planörs HR resurs, vilket innebär att jag är på plats på Planör ca en dag i veckan och stödjer då organisationen, cheferna och medarbetarna med alla typer av HR frågor.

Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Jag har haft en dialog med Håkan, Planörs VD under en längre tid för att hitta en bra variant på att kunna bidraga med det som bolaget behöver. Det är en av mitt bolags affärsidé, att stötta mindre organisationer, som varken behöver eller ska ha en HR resurs på heltid men som ändå behöver hitta former för ett professionellt stöd. Det är en flexibel lösning där det är möjligt att skala upp efter behov.

Vad uppskattar du mest med att arbeta på Planör?

Ambitionen att bryta branschlogiken! Det är ett otroligt härligt gäng med duktiga medarbetare som vill mycket och har en fantastisk potential.

Skulle du säga att arbetskulturen på Planör skiljer sig från andra arbetsplatser?

Det är en dynamisk och familjär stämning med många goda skratt. Det är också en ganska ung kultur och det är viktigt att ständigt jobba med att utveckla och vara observant på att rätt kultur hänger med när organisationen växer.

Beskriv din arbetsroll och hur du arbetar.

Som HR Konsult på Planör är jag ett stöd till chefer & medarbetare i olika frågeställningar kopplat till deras vardag i syfte att stärka dem i syfte att skapa trygghet och utveckling av individerna i befintliga roller och organisationen som helhet. 

Vad är särskilt viktigt att tänka på när man jobbar som HR-ansvarig?

Att säkerställa att det finns en affärsnära koppling, utan det har HR en liten relevans.

Vad är det roligaste med att vara HR?

Det roligaste är att det är oerhört varierande. Att stötta individer i sin utveckling och i sin tur hur de i och med det utvecklar verksamheter och affärer!

Vad är det mest utmanande?

Att ting tar tid… Behöver jag och många med mig bli påminda om, inte minst på Planör där det händer mycket och där det sällan är långt mellan idé och handling!

Håll gärna ögonen öppna under kommande veckor då Heléne kommer att svara på en hel del intressanta frågor och funderingar kring just HR och nyrekryteringar.

Read More

Vi välkomnar 2018, tänker tillbaka och blickar framåt.

Nu har det snart gått två veckor in på det nya året och de flesta är tillbaka på kontoret.

Det har varit mycket givande med semester och trots all julmat är vi hungrigare än någonsin. Dagarna innan, under och efter årsskiftet är en bra tid att minnas allt vi lyckats med, reflektera över allt vi kunde gjort bättre och sätta nya mål inför det som komma skall. En tankens tid, så att säga.

Vad har då hänt under det gångna året?

Under 2017 har vi tagit till vara på de chanser vi fått och gjort det mesta av dem. Det har inneburit en tillökning på personalsidan och en tillväxt i omsättningen . Genom att bredda våra kompetenser och anställa grymma medarbetare kan vi nu erbjuda nya tjänster inom: Installation, arkitektur och fastighetsutveckling. Organisatoriskt har vi satt en ny struktur med gruppchefer och lagt till funktionerna HR och marknad. Planör är och har alltid varit ett värderingsstyrt bolag och nu har vi dokumenterat vår företagskultur och värdegrund. Vår ledstjärna, det vi brinner för, är att skapa platser att längta till. Våra tre värdeord: Hjärta, hjärna och jävlaranamma fortsätter att styra vårt beteende.

Den energin vi fått genom att växa och utvecklas under 2017 kommer sannerligen smitta av sig på 2018. Det kommer att synas på flera håll i företaget. Speciellt i etableringen av våra nya affärsområden. Vi fortsätter även vår geografiska expansion genom att växa företaget mot Helsingborg där vi överväger att öppna kontor under året. En otroligt spännande satsning som faller oss helt rätt i tiden. Sen ämnar vi hålla vårt nyårslöfte om att bli ännu bättre i hantering och användning av digitala verktyg som t.ex. BIM, samt hålla en intern uppstart och utbildning av 360 Field under första kvartalet.

Som ni hör går vi ett spännande år till mötes och vi hoppas verkligen att ni vill följa med oss på resan!

Mot nya mål!

Read More

God jul och gott nytt år!

Då har det blivit dags för oss att ännu en gång önska alla våra kära följare en underbar jul. För vissa blir det ett par veckor, för andra blir det säkerligen lite mindre. Hur som helst så hoppas vi att ni hittar ro och högtidskänsla där ni befinner er. Passar på att spendera lite tid med familj och avnjuta allt gott som komma skall. Här på kontoret tar vi en sista avstämningsrunda, kollar mailkorgen, bankar lite på vår tomte-pinâta och laddar inför nästa grymma år. Med det sagt, med flaggan i topp och tills vi ses igen.

En riktigt god jul och ett gott nytt år.
Read More

Nu gör vi plats för fler!

Snön ligger vit på fur och gran och uppfarter skottas längst hela vårt avlånga land, men inte i Skåne. Här ligger vinden i regel från nordväst och mellan byarna kommer då och då ett stänk snöblandat regn. Då vi haft brist på snö har vi passat på att skotta lite bland stolar och bord här på kontoret och gjort plats för ännu fler Planörare. Vi börjar närma oss 2018 och är i anställningstagen, precis som vi varit under större delen av 2017.

Som ni vet dyker det upp nya ansikten på kontoret i takt med att vi växer. Ett grymt gäng som ni kommer att få bekanta er med under våren. Och ju fler vi blir, desto större anledning att fördjupa sig i företagets ledstjärna: vikten av att skapa platser att längta till.

Kämpa på sista veckan!

/ Planör

Read More

Kommer vi sluta ”gå på stan?”

Under Black Friday häromveckan ökade omsättningen inom e-handeln med 20%. De kategorier som lockade till flest köp var elektronik, hobby, hem/möbler och hälsa/skönhet. En slående konsumtionsökning bara sedan förra året. Det har blivit smidigare att handla med mobilen, betala med mobilen och konceptet click and collect uppskattas mer och mer. Vi frågar oss: Hur länge kommer shoppingcentrum och butiker runt om i stan att finnas kvar? Om fler beställer på nätet, hur kommer köpcentrum locka till sig nya och behålla gamla kunder? Står vi inför samma problem som i USA där fenomenet ”dead mall” är ett faktum? Eller är det så att marknaden kommer att anpassa sig med fler showrooms och enkla betallösningar?

https://digital.di.se/artikel/postnord-svenskar-handlade-for-over-5-miljarder-under-black-friday

Detta är en fråga vi kommer att titta djupare in i under kommande månader.

Håll koll så håller vi er uppdaterade.

Read More

Veckans nykomling!

Då var det dags för lite nya ansikten på Planör igen och denna gång har Mahmoud El Najjar hamnat under luppen. Mahmoud är en mycket sympatisk och driven kille med höga ambitioner. Han kom till Sverige 2013 med en arkitektutbildning i bagaget och har sedan dess jobbat stenhårt för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Berätta lite om din bakgrund?

Jag kom till Sverige 2013 och hade då tidigare studerat Architectural engineering i Egypten. En utbildning som fokuserade på arkitektur och teknik för byggnadsingenjörer. Så fort jag kom till Sverige så började jag vidareutbilda mig för att förr eller senare platsa på den svenska arbetsmarknaden. Sex månader SFI, sex månader grundläggande gymnasieutbildning och sedan blev det praktik på arkitektkontor i både Malmö och Landskrona. Under min praktik jobbade jag en del med bygglovsritningar och jobbade mestadels mot privata kunder i villa-segmentet.

Hur kommer det sig att du hamnade just på Planör?

Efter min praktik ville jag lära mig mer och sökte mig till yrkesakademin. Där fick jag djupare kunskap inom arbetsmiljö, ledarskap, juridik, Bas U och Bas P. Det blev en riktig ögonöppnare för mig och där någonstans föddes drömmen att få jobba på ett större företag. Med hjälp av chefen på yrkesakademin kom jag i kontakt med olika företag och var på flera intervjuer. Att det blev just Planör jag hamnade på var för att jag fick en väldigt bra känsla direkt i möte med ledningen. Jag vill passa på att tacka Håkan och Magnus på Planör för deras enorma stöd och deras vilja att både stötta och utmana. Jag är otroligt tacksam att få chansen att få jobba med olika typer av kompetenta människor och kommer att göra mitt allra bästa i alla lägen.

Vilken befattning har du på Planör i dagsläget? 

Just nu jobbar jag med Installation och fastighetsutveckling tillsammans med Tanja, Andreas och Mikael. Ett otroligt kompetent gäng som alla besitter unika kunskaper. En inspirerande arbetsgrupp som kompletterar varandra med olika kompetenser.

Vad är mest spännande?

Allt är spännande. Jag vill lära mig mer och förstå och hantera det övergripande ansvaret i processen. Se synergier och lära mig att pussla ihop dem.

Vad är mest utmanande?

Samma som ovan. Trots att det är spännande så är det också utmanande. Jag sätter ganska höga mål för mig själv och mitt arbete och får kämpa för att leva upp till dem. Tack och lov har jag en otroligt bra arbetsgrupp som stöttar och hjälper mig i alla läger. Mer än vad jag räknat med. Det känns fantastiskt att få vara en del av den här familjen.

Vad är dina främsta styrkor?

Jag är ju väldigt teknisk, så mina främsta kunskaper ligger inom programmen vi jobbar med. Jag har jobbar mycket med CAD och ritningar av olika slag.

Vad är ditt mål?

Jag vill skapa nya kompetensgrupper internt. Erfarenheter föder möjligheter och jag vill bidra med det jag kan för att Planör ska kunna bli ett ännu effektivare företag. Själva målet i sig är att starta en intern BIM-avdelning (Building Information Modeling). Man vill ju bli ihågkommen som en person som kämpade och gjorde skillnad och det tycker jag är värt att kämpa för.

Har du några tips eller tankar som du vill dela med dig utav?

Absolut. Ha alltid öppna ögon mot världen, var nyfiken och ta alla möjligheter du kan få. Jag har jobbar i Dubai, Katar, Bahrain och på andra ställen. Överallt tänker människor olika och jobbar på olika sätt. Detta har jag lärt mig mycket av. Så vidga dina vyer och ta till vara på dina kunskaper. Det försöker jag göra och jag hoppas att jag ska kunna hjälpa Planör med min handlingskraft och med nya idéer på utvecklingsfronten.

Read More

Frukostseminarium med förhandsvisning av teatern klipp han!

Fryshuset bjuder in fastighetsbranschen till ett unikt samarbete kring trygghetsskapande i Malmö!

Fryshuset har i över 30 års tid arbetat förebyggande mot kriminalitet och utanförskap. Bland annat arbetar vi med teater som verktyg för att skapa opinion och inspirera till engagemang. I januari 2018 vill Fryshuset tillsammans med Malmö stadsteater sätta upp föreställningen klipp han som bygger på ungdomars egna erfarenheter av våld. Många av berättelserna kommer från just Malmös ungdomar och lämnar ingen oberörd. Förhoppningen är att kunna erbjuda Malmös invånare 9 skolföreläsningar och 5 kvällsföreläsningar. Varje föreställning kommer att ha eftersamtal med en eller flera personer som på olika sätt har påverkats av våldet i Malmö. Vi kommer även att bjuda in till en uppföljningskonferens i Malmö för att samla upp det engagemang som föreställningen förhoppningsvis inspirerat till. För att kunna göra detta behöver vi dock få in 150 000 kronor.

Vi vill därför bjuda in dig till en frukost med en unik förhandsvisning av föreställningen klipp han den 22e november kl 08:00 på Fryshuset i Malmö.

Efter förhandsvisningen har du möjlighet att köpa ett paket där följande ingår.

  • 5 biljetter till en exklusiv föreställning för fastighetsbranschen med för branschen relevanta eftersamtal och mingel.
  • Medverkan på 2 seminarium under 2018 anordnade av fryshuset för fastighetsbranschen efter teatern.
  • Deltagande på nationell klipp han konferens.
  • Möjlighet för ditt företag att synas i samband med föreställningarna

Detta paket kommer att kosta 15 000 kronor och alla insamlade pengar går till föreställningarna i januari. Har du inte än köpt årets julklapp kan detta samhällsengagemang vara den perfekta presenten! Du binder inte upp dig på något genom att gå på förhandsvisningen och självklart kommer det att finnas möjlighet att bidra till projektet även om du inte har möjlighet att gå på föreställningen.

Om teatern
Våra barn skjuter ihjäl varandra. Varför? Klipp han handlar om det eskalerande våldet i några av landets förorter. Om människorna som är inblandade i skjutningarna. Hur blir man den som tar upp en pistol och skjuter ett barn i huvudet? Och hur ska man som brottsoffer hantera att veta vem som mördat ens son, syskon, eller bästa vän utan att kunna säga något till polisen på grund av rädsla för hämnd? Genom att lyfta fram dokumentära berättelser från offer och förövare görs här ett försök att förstå vilka krafter som satts i spinn, hur de påverkar oss – och hur man ska stoppa dem. Föreställningarna i Malmö är ett samarbete mellan Teater Fryshuset, Fryshuset Malmö och Unga Teatern/Malmö Stadsteater.
Anmäl dig till rebecka.eriksson@fryshuset.se

Hoppas att vi ses den 22e november!

Read More

Intervju med Andreas Lindberg

Låt oss presentera Andreas Lindberg, energiexperten som efter mycket jobb inom både teknikförvaltning men även olika typer av vvs- & energibesiktningar i fastighetsbranschen fattade tycke för de mer installationstekniska bitarna inom området byggledning och åter styrde skutan mot byggbranschen. Andreas är 38 år och bosatt tillsammans med sin familj i sundets pärla Helsingborg. Vi är väldigt glada över att ha honom på plats hos oss och passade på att ställa honom ett par frågor om sin nya tjänst på Planör.

Vem är Andreas Lindberg?

Född, uppvuxen och bosatt i Helsingborg, men även fritidspolitiker i stadens miljönämnd, så man kan ju lugnt säga att jag är en djupt rotad i Helsingborg. Jag är gift och har tre underbara ungar och jag skulle nog säga att det är just det som beskriver vem jag är just nu. Alla föräldrar vet ju att den tiden som inte läggs på arbete, läggs just med familjen och då kanske framförallt på att hitta på saker med barnen.

Hur kommer det sig att du hamnade på just Planör?

Det var egentligen en slump. Jag har jobbat länge med de tekniskt tyngre bitarna inom just vvs & styrprojektering och olika typer av energikartlaggningar åt olika fastighetsägare och ville fortsätta med det. Sen en dag så snubblade jag liksom över en annons på Linkedin, där Planör sökte folk. Efter att ha träffat gänget kändes det bra och jag är numera en del av teamet. Att Planör uttalade en vilja att bli en aktör även inom området vvs & installation lockade mig grymt!

Efter så kort tid, kan du formulera vad det är du tycker är unikt med Planör?

Det finns mycket bra att säga, men framförallt är det självsäkerheten som jag har lagt märke till. I varje tillfälle vi träffar kund eller jobbar i ett projekt, så vet vi att vi är bäst och att vi alltid ger allt vi har.

Vad uppskattar du mest i ditt arbete?

Det är ju en hälsosam blandning av jobb och social närvaro som gör det så trevligt. Det är ofta ett ganska intensivt arbetsklimat, då vi ger 100% i de projekt vi tar oss an. Men när man väl kommer tillbaka till kontoret och möter alla goa kollegor, är det som att den tidigare press eller stress man känt, rinner av en. Det är väldigt härligt att kunna slå sig ner över en kopp kaffe eller utmana någon på en runda pingis eller biljard.

Vad sysslar du med just nu?

Just nu är det framförallt installations- & projekteringsledning, teknisk granskning, men även arbetsledning och samordning av alla installatörer ute på ”bygget”, vilka tillsammans bidrar till att all min samlade kunskap och erfarenhet verkligen nyttjas fullt ut. Mina huvudsakliga sysslor blir således att bistå alla mina kollegor på Planör med min tekniska spetskompetens.

Får du utlopp för dina ambitioner på Planör?

Det är ju svårt att säga efter så kort tid, men jag blir mer och mer inblandad i många projekt och kalendern börjar bli full. Så det är ju verkligen på väg åt rätt håll. Men vi skulle behöva bli några fler med vvs- & energikompetens på kontoret.

Om du ser framåt, tror du att det blir mer att göra på installationssidan? 

Det är jag helt säker på att det blir. Det är inte OM utan mer NÄR.!

Vad är dina främsta styrkor?

Jag skulle nog säga att det är jämt fördelat mellan min spetskompetens och min samlade erfarenhet. Jag har ju jobbat mycket med vent, styr och vvs och har bra koll på tolkningsföreträden och själva juridiken. Utöver det handlar det väl mycket om handlingskraft, mind set och att kunden alltid ska gå vinnande ur situationen.

När är dina kunskaper som viktigast?

Kunskaperna är viktiga i hela projektprocessen, men kanske framförallt när entreprenör och projektör ställer byggherren mot väggen och avkräver tekniska svar. Här kommer min samlade kunskap och erfarenhet väl tillhands.

Hur ser en helt vanlig dag på jobbet ut för dig?

Idag började dagen med ett möte tillsammans med en fastighetsskötare. Jag skulle få nycklar till en fastighet som vi undersöker för framtida energikartläggning. Därefter åkte jag till Lund, medverkade i startmötet för en slutbesiktning åt det kommunala bostadsbolaget. Vår roll här har varit att sammanställa en CE-märkning på uppdrag av byggentreprenören. Främst är det då arbetsmiljöverkets krav som ska uppfyllas.

Därefter blev det lite fika tillsammans med kollegerna i ”borgen”. Resterande dag ägnades åt att samordna insatserna inför platsbesiktning samtidigt som jag inväntade underlaget från entreprenörerna i ovan nämnda slutbesiktning. Framåt lunch landade underlaget på skrivbordet. Jag kunde färdigställa mitt utlåtande och direkt efter lunch meddela att anläggningen uppfyller kraven på färdigställande och allt enligt gällande myndighetskrav. Eftermiddagen ägnades tillsammans med kollegor och med näsan djupt nedgrävd i dagens mailskörd.

Read More

Intervju med Tatiana Scripnic.

Berätta lite om dig själv.

Otroligt familjekär, målinriktad och intresserad – är väl tre ord som beskriver mig bra. Jag har ett stort intresse för affärer och för vad som händer i branschen, vilket har lett till att jag engagerar mig även på fritiden. Då är det mest litteratur som gäller och min kille ser mig lite för ofta med näsan begravd i en fackbok av något slag. Utöver det så är jag väldigt språkintresserad och gillar att träna. Ofta racketsporter då jag uppskattar när det händer grejer.

Hur kommer det sig att du hamnade på Planör?

Det var faktiskt via min kille som jobbat med Planör tidigare. Han pitchade in företaget bra och jag gav det en chans. Redan efter ett par dagar så var jag fast. Det är en väldigt nära och familjär stämning, vilket passar mig utmärkt. Tilliten till de anställda är något unikt på Planör och efter att ha träffat Håkan Bäckström och Magnus Brink, kändes det ännu bättre. Det krävs en bra människokännedom för att arbeta på Planör, har man det så är det den perfekta arbetsplatsen.

Jag skulle sammanfatta det till: Eget ansvar, tillit, hårt arbete och ett öppet socialt landskap.

Vad skulle du säga karakteriserar din arbetsroll?

Den största skillnaden från de flesta som jobbar här på Planör är att jag inte projektleder inom bygg, utan fastighetsutveckling. Jag jobbar till väldigt stor del med att förstå mig på kundens affär och jagar hela tiden avkastning. Söka på intäktssidan och minska kostnader. Min inre affärskvinna drivs av detta och jag finner det väldigt givande att hitta lösningar som gynnar både kunden och oss. Att tänka som en investerare underlättar eftersom kunden helt enkelt vill ha avkastning på sitt kapital och ett bra projekt i portföljen. Så jag försöker hitta nya förbättringsmöjligheter både på min sida av brädet.

Vad uppskattar du mest i ditt arbete? Vad tycker du är roligast?

Älskar man matte, vilket jag gör, så är det alltid roligt att hitta vägar för att tjäna pengar i projektet. Ett bra tekniskt förslag kan i slutändan ge bra avkastning och alla blir nöjda. Jag gillar även den kreativa biten i att skapa modeller och njuter i fulla drag när jag ser att de förenklar arbetet.

Får du utlopp för dina ambitioner på Planör?

Jag började precis, rättare sagt den 13 juni. Men det lutar helt klart åt rätt håll.

Hur är du att arbeta tillsammans med?

Som de flesta på kontoret gillar jag att sprida glädje och addera till gruppkänslan. Jag vill fungera som en trygghet inom business och ekonomi och det tycker jag att jag lyckas med.

Vad gör du för tillfället?

Just nu arbetar jag mycket med Åkershusprojektet som vi nämner här på facebook med ganska jämn frekvens. Det handlar mycket om att få ihop renoveringen och samtidigt förbättra intäktssidan. Det blir en del kalkyler men även regelbunden kontakt med entreprenör. En konstant strävan efter att uppnå beställarens mål med fastigheten och samtidigt redogöra för hur vi tar oss dit. Åkerhusprojektet är både spännande och utmanande. Skulle det vara så att man kör in i en återvändsgränd, får man alltid stöd av Planör-familjen.

Om du ser framåt, tror du att det blir mer att göra på fastighetssidan?

Det är rent politiskt. Branschen känns outtömlig och om det går som det ska, kommer det finnas ännu mer att göra.

Hur implementerar du fastighetstänket i andra projekt?

Ett exempel är att hitta exploaterbara ytor och göra det bästa för projektet, så kostnadseffektivt som möjligt.

När är dina kunskaper som mest nödvändiga?

Ofta är det i ett tidigt skede. Fastighetsägaren kommer med uppdraget och jag skapar mig en uppfattning. Kan vi höja intäkterna med hjälp av en innovativ lösning, är det bara att köra. Sen börjar jobbet.

Read More

Lina Nero tar täten som ny gruppchef

I dagsläget är det många nya och duktiga människor som söker sig till oss på Planör och det är riktigt kul. Att skapa platser att längta till verkar vara precis lika uppskattat hos våra nyrekryter som hos våra kunder. I takt med att vi växer utvecklar vi personalen för att bibehålla kontroll över både arbetsflöde och kontorets arbetsmiljö. Vår senaste förändring är att grymma Lina Nero tar över rodret för en av Planörs arbetsgrupper.

Lina har jobbat på Planör sedan 2014 och är en otrolig tillgång både som projekt- och gruppchef, säger Magnus Brink – Ledningsgruppen.

Read More

Planör tar arbetet till nya höjder

Att inte vara för smal i sin repertoar gör arbetslivet mer spännande. Att inte säga nej, att tänka längre och att transformera problem till spännande utmaningar – har blivit vår grej. Bara att kastas in i ett spännande projekt efter ett annat, gör att man håller sig lite mer på tå. Denna gången är det vindkraft, då vi hanterat säkerheten på bygget av en vindkraftspark i Blekinge. Vi pratade med Simon Karlsson och Tom Lundquist som agerat BAS-U, HSO och Site Manager på plats. De har haft gemensamt ansvar för projektet och avlöst varandra varannan vecka.

Berätta om projektet.

S/T: Projektet har inneburit ett uppförande av ett vindkraftverk från Enercon. Det har varit ett spännande projekt som bidragit till både inspiration och nya insikter. Verket i sig självt är 98 meter högt, så det är inga småsaker vi haft med att göra. På plats har vi agerat BAS-U, HSO och Site Manager inom Enercons egna system.

Vad har varit mest givande och mest utmanande med projektet?

T: Det har varit givande, samtidigt utmanande att befinna sig en bit hemifrån. Att planera arbetet får en ny och viktig innebörd. Sen har rollen som BAS-U varit viktig och hanteringen av ny teknik har varit mycket intressant. Att vara långt hemifrån är nog precis lika utmanande som det är givande skulle jag säga.

S: Det är mycket som har varit nytt och spännande, i synnerhet säkerheten kring projekt som dessa med tunga lyft. Att finna sig med tanken att vi kan inte påverka väder och vind har varit utmanande. Blåser det för mycket går det inte lyfta dom stora prefabricerade betongelementeten för att bygga tornet. Vi hade visserligen tur med vädret vid montage av rotor. Sol och nästan vindstilla!

 

Vad har varit er prio under projektets gång?

S: Höghöjdsarbeten och tunga lyft kommer alltid med högsta prioritet på säkerheten, vid byggnation av vindkraft har vi båda. Alla ska komma hem med hälsan i behåll.
T: Prioritet har varit säkerhet genom hela projektet. Med tanke på risken för dödsolyckor har jobbet hela tiden kommit i andra hand.

Hur har ni stöttat varandra genom projektet?

S/T: Genom att hålla varandra informerade om vad som händer på plats. Det underlättat arbetet enormt. Nyckeln till ett bra samarbete är att ha en konsekvent kontakt och ge varandra bra inblick i projektet.

Har ni sett utvecklingspotential i projektet?

S: Det finns alltid saker man kan förbättra, men i det stora har det fungerat väldigt bra. Om jag ska nämna något vi fått agera på och löst, så är det planeringen av ytan som krävs. Vi fick kapa några extra träd i samråd med landägaren för att vingarna skulle få plats att lyfta.

T: Säkerhet kan alltid utvecklas och utvecklas gör man alltid när man testas i nya miljöer och situationer. I alla fall om man har ett driv som Planörare.

Spontana tankar kring expansion av vindkraft i Sverige?

S/T: Sverige lämpar sig bra för vindkraft med våran långa kust och hårda vindar, något vi tar tillvara på genom vindkraftverk. Expansionen av vindkraft i Sverige har under de senaste 10-åren varit kraftig, jag som fortfarande kan kalla mig ung ser vindkraft som en naturlig del i vår naturbild och ser den nödvändiga nyttan med förnyelsebar energi. Men det finns några som inte tycker som jag där och anser att dessa torn förstör deras utsikt.

Har ni varit uppe och kikat på utsikten?

S: Nej, det finns idag bara en stege fäst på insidans vägg och det krävs utbildning i höghöjdsarbete för att jobba på sådan höjder. Men det hade varit kul att åka upp med hiss en dag.

Ingen för höjdrädda alltså?

T: De flesta verkade trivas bäst när vi började komma upp på höjd, men visst fanns det dem som var lite darriga. Med tanke på säkerheten är det inget att vara rädd för, så länge man är utbildad och har kontroll.

Vad har de arbetandes för typ av säkerhetsutrustning?

S/T: De arbetande har haft på sig säkerhetsutrustning i form av fångbälte, dubbla falldämpare, glidlås, varselkläder, hjälm, skyddsskor, handskar, glasögon…hela rubbet egentligen. Som nämnt tidigare så tummas det inte på säkerheten och det är något som alla är införstådda med innan man börjar arbeta.

Hur börjar en vanlig dag på plats?

S/T: Kör ut mot siten med en kopp kaffe medhavd från frukosten, kollar igenom mejlen. Montörerna och kranföraren kommer kl. 8, vi går igenom vad som ska utföras under dagen i ett så kallat Toolbox-meeting. Sen håller man stenkoll på väderprognosen för att kunna planera arbetet. Efter det rullar det på med transporter från Karlshamn, lyft och byggande av torn.

 

Read More

Framtidens arkitektur.

Det går en hårfin gräns mellan fördelar och nackdelar i Sydsvenskans artikel om framtidens arkitektur. Vill vi få plats, eller vill vi må bra? Mår vi tillräckligt bra om vi enbart får plats?

En rådande fasadproblematik sköljer över våra städer idag och skvallrar om ett land i välfärd. Vi vet vad vi kan få men vi vet också vad det kostar. Vad tycker du?

https://www.sydsvenskan.se/2017-08-18/sofia-nerbrand-bygg-garna-annat-an-svartvita-lador

Read More

Kom igång efter semestern!

Visst är det magiskt att gå på semester efter en lång och produktiv vår på jobbet. Du tillåter dig själv att koppla av, släppa allt som har med jobb att göra och byter liv för ett par veckor. Men när semestern är slut så kan de plötsligt kännas ganska tungrott. Det är inte konstigt, sommarsemestern är lång för oss nordbor och att gå tillbaka till vardagen är inte enkelt för någon.

Här kommer ett par tips på hur du snabbare kommer tillbaka efter semestern.

1. Börja med någonting roligt. Samla kollegor till en liten workshop eller fest internt. Att dra igång med ett leende på läpparna gör stor skillnad.

2. Sätt upp mål. Börja med små kort mål som t.ex. ska vara klara efter första veckan, månaden, osv. Det hjälper dig att ställa in siktet direkt efter ledigheten.

3. Fundera över din situation och dina mål. Vad fungerar, vad fungerar inte. Hur gör du det bästa av situationen. Att reflektera kan bidra till början på ett toppen-år.

4. Rivstart eller inte? Alla är olika, ta reda på vilken typ av personlighet du har och agera sen efter det. Vill du börja en timme senare eller gå tidigare går det säkerligen att ordna.

Read More

Det händer grejer på Åkershus!

 

Det byggs och det planeras för fulla muggar ute på Åkershus i Staffanstorp och den gröna satsningen börjar sakta ta form, en lägenhet i taget. Under sommarn går ju arbetet ner lite i hastighet precis som omgivningen, men visst håller de ändå igång under hela semestern.

Gå in och kika på Åkershus hemsida, där kan du få de senaste uppdateringarna och läsa mer om projektet.

http://www.akershus.nu/

Read More

Personporträtt: Simon Karlsson

 

Simon Karlsson är 25 år gammal och studerar på yrkeshögskolan i Malmö. Han har varit hos Planör på LIA-praktik sedan januari 2017 och målet med praktiken är att komma härifrån med en jäkla massa kunskap, inspiration och ett bredare nätverk. Simon är en talang som efter sina studier kommer att skina i rollen som byggledare hos vilket företag som helst. Vi passade på att fråga Simon ett par frågor om tjänsten.

 

Hur skulle du beskriva stämningen på Planör?

– Välkomnande är det första som slår mig. Familjärt och högt i tak bland oss kollegor.

 

Vad uppskattar du mest med din arbetsplats?

– Spännande projekt och självklart alla trevliga kollegor på Planör och våra samarbetspartners.

 

Hur skulle du beskriva dina kollegor.

– Glädjespridande, positiva och nyfikna!

 

Vad jobbar du med just nu?

– Projektering för framtida flytt av verksamhet för Tetra Pak. Byggnation av ABW-kontor, också det för Tetra Pak.

 

Vad i projektet är mest spännande/givande?

– För mig är mycket nytt och jag får chansen att lära mig en helt ny del av byggsektorn, superspännande. Jag växer även i min roll genom ansvaret Planör gett mig.

 

Beskriv din roll i det projektet.

– Min roll är att lära mig erfarenheter från projektledare och utvecklas in i en sådan roll för att vara drivande i egna projekt inom en snar framtid.

 

Vad är din främsta kompetens?

– Jag blickar framåt och är inte rädd att be om hjälp för att nå mina mål.

 

Hur kan du använda dig av Planör i projektet?

– Planör är nyckeln för att nå mina personliga mål, all erfarenhet som finns här är ovärderlig kunskap för mig som kommer direkt från skolan.

 

Vad ser du fram emot med 2017?

– Spännande utmaningar och att driva lyckade byggprojekt.

 

Har du några mål för 2017?

– Mina mål för 2017 är att jobba som byggledare och lära mig nya saker varje dag.

 

Read More

Glad sommar på er!

Trots att regnskurarna avlöser varandra här nere i Skåne så har vi hoppet uppe, flaggan i topp och väskorna packade! Nu är det semestertider och inget ska stå i vägen för dessa underbara veckor av total avkoppling tillsammans med familj och vänner. Under semestern är det otroligt viktigt att få koppla av och slipa tänka på jobb och annat roligt man gör i vardagen. En tid då att reflektera, filosofera, sola och bada. Så korsa benen och inta horisontellt läge, för nu är det sommar i Malmö.

Glad sommar önskar vi från kajen!

Read More

Planör söker projektledare i Skåne.

Planör växer så det knakar och behöver nu utöka personalstyrkan. Vi söker en snabbfotad projektledare som är sylvass på både branschen och ledarskap. Du är driven, kreativ, affärsmässig och lösningsorionterad. Helt enkelt en härlig person som kan driva på vår grymma personal och våra fantastiska kunder. Platsen är tillgänglig från och med nu och vi ser fram emot att höra av dig.

Sök jobbet direkt på Linkedin eller skicka in din ansökan till info@planor.se

Read More

Dags att plocka fram kalendern.

Vi ville bara uppmärksamma er om att vi snart drar igång med våra seminarier igen. Direkt efter semestern kommer vi att boka in ett par spännande motivationsföreläsningar tillsammans med Fryshuset Malmö. Intressanta ämnen och god frukost utlovas till alla som kommer. Så se över din kalender redan nu för snart kommer datumen. Har du frågor eller förslag på intressanta föreläsningar, kontakta oss på info@planor.se

Read More

Styrka kommer inifrån.

Planör fortsätter att satsa internt. Denna gång har vi tillsammans med vår marknadsavdelning och externa konsulter jobbat fram nya, tydliga riktlinjer internt. Den övergripande rubriken har blivit ”Hårdmjuk styrning” och genom att utbilda personalen ska dessa riktlinjer stärka banden mellan de anställda och bana väg för nya spännande utmaningar. I slutet av förra veckan var Håkan Bäckström, Magnus Brink, Ebbe Asp, Lina Nero och Morgan Larsson iväg på ledarskapsutbildning för att ingjuta det nya upplägget. Efter dessa två dagar kan de materialet utan och innan och är nu redo att tillgodose både ny och gammal personal med den kraft som krävs för att bli en äkta Planörare.
Read More

Planör vinner i Hässleholm.

Planör en av vinnarna när Hässleholms kommun handlade upp tekniska konsulttjänster

Nyligen handlade Hässleholms kommun upp tekniska konsulttjänster inom byggledning och byggkonstruktion. Tre anbud antogs: från Ramböll, WSP och Planör.

Det var tekniska förvaltningen som genomförde denna samordnade upphandlingen för Hässleholms Industribyggnads AB och Hässleholm Miljö AB. Avtalstiden är ett år med möjlighet till förlängning i upp till tre år.

Vi tackar för förtroendet och ser fram emot ett givande samarbete

Read More

Ett skönare stadsliv med Elinegård.

Sköna Elinegård är en ny och sjudande stadsdel i södra Malmö som ligger precis intill det vidsträckta kalkbrottet. Planör kommer att hjälpa till med utvecklingen av området Elinegård Kv C, som utgörs av 77 bostadslägenheter i loftgångshus med 5-6 våningar. Det perfekta området för dig som vill bo nära stan och samtidigt mitt i naturen. Bostäderna har underliggande butikslokaler på ca 2000 kvm i markplan och ett underjordiskt garage på gården. Bostäderna ska vidare miljömärkas med Svanen och bli ett så kallat grönt område. Samtliga lägenheter och butikslokaler kommer att upplåtas med hyresrätt.

Initiativtagare och motor bakom projektet är Ikano Bostad och Bonava, som ska sjösätta stadsdelen inom en snar framtid. Bonava har så klart höga krav och mål med området. Vilket ni hört tidigare, passar Planör som handen i handsken.

Byggledare i projektet är Ebbe Asp från Planör.

Mer info om vackra Elinegård hittar du här: www.Elinegard.se

Read More

Tuffare än någonsin!

Nu bockar vi av både Toughest och Blodomloppet i Malmö från listan av årliga utmaningar. Sju starka och tappra Planörare genomförde tävlingarna med bravur och vi lyfter på hatten för hela gänget.

Att ställa upp i dessa tävlingar har blivit lite utav en tradition och ett utmärkt sätt för personalen att umgås. Om inte blod, svett och buskkräkningar stärker band mellan människor, så vet vi inte vad som gör det. Det har blivit ett verktyg och en ventil som stärker lagkänslan hos de anställda. Därför är vi otroligt positiva till den här typen av aktiveringar, för det är ju tillsammans vi blir bra!

 

Nedan följer resultaten från båda tävlingarna:

Blodomloppet:

10 km damer – Sofia Eklund – 54:14
10 km herrar – Johan Årsköld – 1:01

5 km herrar – Magnus Brink – 31:07
5 km herrar – Simon Karlsson – 31:31
5 km herrar – Ebbe Asp – 33:01
5 km damer – Lina Nero – 33:17

Toughest:

Johan Årsköld – 1:36:51
Sofia Eklund – 1:42:30
Tom Lundquist – 1:42:35

 

Read More

Smygläsning från Årsboken!

Nu när 2017 års version av Årsboken snart dimper ner på skrivbordet tänkte vi erbjuda en liten teaser här på bloggen. Under vårt arbete med boken hade vi ett långt möte med branschlegenden Per Cassel. Läs ett utdrag från intervjun nedan. Vill du ha ett tryckt exemplar av boken hem, skicka en intresseanmälan till info@planor.se

Mr Kontrollansvarig

En stimmig dag på centralen i Stockholm lyckades vi få till ett möte med en riktig branschlegend. Mannen som i stort sett alltid jobbat dygnet runt och var den första att introducera hantering av byggkvalitet och kvalitetskontroller på den svenska marknaden. Han är en god vän, mentor och förebild och vi är väldigt glada över att han tog sig tid för att svara på våra frågor. Damer och herrar, vi ger er Per Cassel.

Berätta lite om vad du sysslar med på dagarna Per?

De flesta av mina uppdrag handlar idag om att ta rollen som Kontrollansvarig enligt PBL ett område jag varit med och utvecklat sedan dess vagga. Ibland tar jag även rollen som Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering, vilket också är väldigt spännande.

Men telefonen ringer inte bara över detta, nej, jag får jag ofta förfrågningar om jag vill ta rollen som juridiskt biträde för byggherrar som är drabbade av- eller som vill överklaga bygglovsbeslut. Även beslut om byggsanktionsavgifter till länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen eller överdomstolen. Oftast kommer dessa uppdrag på grund av min tid och erfarenhet i sammanhanget. Ofta har de hört talas om mig eller så har deltagit i någon av mina kurser som handlar om just byggregler.

Ovanstående indikerar att jag är kursledare, vilket jag relativt ofta är. Att hålla och handleda kurser om byggregler, är givande för både mig och de företag jag jobbar med. Då handlar det bland annat om Plan- och bygglagen, Plan- och byggförordningen, Boverkets byggregler. Även behörighetsutbildningar av kontrollansvariga enligt PBL, samt behörighetsutbildningar för byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering och utförandet.

Dessutom händer det mig att olika företag (framförallt inom byggsektorn) kontaktar mig för hjälp med utveckling av kvalitets-, miljö- och arbetsmiljösystem utifrån ISO 9001, 14001 och OHSAS 18001.

Denna typ av projekt hade kunnat genomföras förhållandevis snabbt. Det som förhindrar processen är när organisationen blockeras av ”det dagliga kriget”. Det vill säga, alla akutinsatser som tar fokus från den strategiska utveckling som projektet innebär.

Utöver detta handlar projekten om att skapa och höja de insikter som krävs hos medarbetarna. Betydelsen av var och ens insatser för företagets resultat och medarbetarnas personliga utveckling. Därför tar projekten orimligt lång tid att förverkliga. Däremot är de oerhört lönsamma om de genomförs

konsekvent fram till praktiska resultat. Eftersom kunderna blir ”återköpande” och nya kunder kommer när kunskapen om företaget sprider sig.

Hur jobbar du?

Som KA PBL är jag en katalysator som oljar maskineriet, men även en blåslampa i häcken, för att bevaka regeluppfyllnaden. Som bollplank, rådgivare och bevakare ser jag till att byggherren guidas genom hela projektet. På smidigaste sätt och till största kundnytta utifrån en initierad men formellt oantastlig tolkning och tillämpning av gällande rätt i lagar och förordningar.

Under mitt yrkesliv har jag nästan uteslutande arbetat som projektledare eller projektchef. Mina erfarenheter i kombination med att jag har varit expert på byggregler sedan 1986, samt min dragning mot komplicerade och roliga utmaningar – har gett mig en stabil grund och funktion som projektledarens lots i projekten.

I rollen som KA kan jag också ta på mig ett stort antal projekt, vilket jag inte kan i rollen som projektledare eller projektchef. På så vis får jag många och intressanta erfarenheter hela tiden.

Dessa kan jag sedan nyttiggöra för kommande uppdrag.

Läs hela intervjun i Årsboken 2017.

Read More

Vi slår ett slag för boendedialogen.

 

Som en del i Folksamgruppen har fastighetsägaren KPA-pension beslutat att genomföra en omfattande grön satsning på området Åkershus i Staffanstorp. Målet är att utveckla och modernisera bostadsområdet till ett mer trivsamt, hållbart och tryggt område. Planör sköter projektledningen på området och håller även i boendedialogen. För att kunna erbjuda full transparens och ett konstant informationsflöde, har Planör satt upp en hemsida som uppdateras med jämna mellanrum. Hemsidan heter www.akershus.nu och syftet är att möjliggöra en rak och okomplicerad kommunikation mellan projektledare och boende på området.

Read More

Lars Sunding

 

Lars Sunding är senior projektledare och en av flera samarbetspartners som nu arbetar tillsammans med Planör. Han har en mycket intressant bakgrund som teknisk doktor, egenföretagare, företagsledare och till och med forskare. Den ni! Lars har precis ingått samarbetet med Planör, så vi passade på att ställa några frågor nu när intrycken är färska.

Berätta lite om din relation till Planör.

Sedan jag klev in genom dörren har jag känt en positiv vibb från Planör. Stämningen är progressiv och seriös; påminner mig om tiden med eget företag. Det finns en ung och frisk nybyggaranda som är väldigt inspirerande. Alla hänger med i utvecklingen och lär av varandra, gamla som unga. Utöver det måste jag erkänna att jag är otroligt förtjust i utsikten på kontoret. Soliga dagar kan man nästan hålla koll på vad som byggs i Danmark.

Aktuellt just nu?

Det pågår en stor ombyggnad av kontor till lägenheter i Staffanstorp, där jag är inblandad som operativ projektledare tillsammans med Sofia Eklund från Planör. Mina styrkor i projekt som dessa är mina kunskaper om byggprocessen och om ”psykologin i samarbetet mellan människor”, vilket jag tidigare gjort en avhandling på. En fråga som intresserar mig är hur vi kan skapa goda förutsättningar för alla som jobbar tillsammans i en delad entreprenad. Jag har även en jäkla motor och bemästrar konsten att vara transparent i diskussion, med både kollega och kund. Sen uppskattar jag att gå bredvid de nya pigga friskusarna för att agera bollplank, men även för att själv snappa upp ett och annat.

Vad ser du fram emot med 2017?

Jag ser fram emot att få dela mina kunskaper med Planör och i utbyte få vara med om givande projekt och spännande utmaningar. Jag ser även fram emot att bli en del av den starka gemenskap som finns på kontoret idag.

Titel: Senior projektledare som sysslat med det mesta inom byggprocessen.
Bakgrund: Teknisk Doktor, Civilingenjör, företagsledare och forskare.
Tid på Planör: Vi har precis inlett vårt samarbete, så det finns mycket att se fram emot.

Read More

Dags att bekänna färg, igen!

 

Nu drar de igång på allvar igen; de interna utmaningarna i spåret. För drygt en vecka sedan gick första inbjudan ut och många på kontoret har redan anmält sig. Det handlar om de alltid lika engagerande löptävlingarna i Malmö. Först ut är blodomloppet den 16 maj och sedan rasar det på med Toughest 2018 och andra skojigheter. Har du och ditt företag inte anmält dig än, passa på att göra det nu. Vi ses i spåret!

Anmäl dig och ditt företag till blodomloppet här: http://blodomloppet.se/

 

 

 

 

 

Read More

Malmö står starkt i Årets bygge!

 

Årets bygge är branschens mest prestigefyllda tävling som lyfter fram det bästa som byggsektorn producerat under det gångna året. Kvalitet, samarbete, ekonomi och innovation är några av de kriterierna som de tävlande döms på. Vårt kära Malmö representerar starkt med inte mindre än tre byggen: Trafikplats Spillepengen, Malmö Saluhall och Kockums.

Vi håller tummarna för att Malmö står kvar på förstaplatsen även iår.

Läs mer om tävlingen och de nominerade här www.aretsbygge.nu

Read More

Grattis Trianon, vinnare i Näringslivsgalan 2017.

 

Vi solar oss idag inte bara i den tidiga vårsolen utan även i glansen av våra duktiga kunder. Ett stort grattis till Trianon som vann pris för miljö- och hållbar utveckling på Näringslivsgalan i Malmö.

Med motiveringen: ”Årets vinnare får priset för att gång på gång ha visat att social och ekologisk hållbarhet går hand i hand, och tillsammans kan generera såväl ekonomisk tillväxt som ett ökat förtroende för företaget. Med sin starka lokala förankring och sitt stora engagemang för Malmö och dess invånare har de blivit en stark och viktig aktör på fastighetsmarknaden i staden.”

Näringslivsgalan i Malmö är ett årligt hyllande av lokala näringslivshjältar, läs mer på sydsvenskans hemsida…
https://www.8till5.se/2017-02-14/har-ar-vinnarna-pa-naringslivsgalan-i-malmo

Read More

Planör söker projektledare i Malmö.

 

Planör levererar tjänster inom allt ifrån projektledning, fastighetsutveckling, byggledning till underhållsplanering. Nu söker vi en projektledare som skall driva uppdrag till bygg- och fastighetsbranschen. Våra kunder är olika typer av fastighetsägare; stora statliga fastighetsägare, börsnoterade fastighetsbolag, allmännyttiga bostadsföretag men även också kunder som driver verksamhet i egna fastigheter.

Vem söker vi?

Du är en erfaren och affärsinriktad projektledare som förmodligen arbetar i eller har erfarenhet från bygg- och fastighetsbranschen och har ett stort nätverk där. Meriterande är om du har någon utbildning inom affärsområdet bygg- och fastighet.

Du är van att arbeta självständigt mot uppsatta mål, men är även en teamplayer. Du är duktig på att odla och vårda affärsrelationer.

Här söker du tjänsten:

http://arenapersonal.com/soker-du-jobb/lediga-tjanster/?jaid=4220

Förhoppningsvis ses vi snart över en kopp kaffe och lite gott snack.

Planör

Read More

Nu är det jul igen.

 

Nu när tomten bokstavligt talat bankar på dörren vill jag ta tillfället i akt att önska eder alla en fröjdefull jul. Personal, kunder, samarbetspartners och beställare – tillsammans har ni gjort 2016 till ett riktigt bra år. Och trots att den skånska vintern kanske inte är gnistrande vit, finns känslan av jul överallt omkring oss. En välförtjänt ledighet väntar, fullspäckad med god mat, nya och gamla traditioner, vänner och omtanke. Låt denna omtanke smitta av sig till alla i din närhet och omfamna högtiden. Vi ser såklart fram emot nästa år och alla möjligheter det kommer med. Men först sparkar vi av oss skorna, lutar oss tillbaka och tar det lugnt ett par dagar.

God jul och gott nytt år önskar Planör.

Read More

Föreläsningarna fortsätter att leverera.

 

 

Det känns nästan konstigt att kalla vår senaste föreläsning för just en föreläsning. Vi skulle bättre beskriva den som ett rykande framträdande. Föreläsaren Daniel Tuppen Donlind höll nämligen igång hela rummet i ca 1 timme med sin explosiva repertoar. Med lite lusse-fika på toppen kunde vi sammanfatta eftermiddagen som både inspirerande och matnyttig. I vanlig ordning vart det många goa skratt och fasta handskakningar. Glöm inte att hålla ögonen öppna, för snart är det dags för seminarium nr 3.

Ett stort tack till Daniel och till alla som kom, på återseende.

 

Read More

Planör i nytt projekt med Folksam.

 

Planör assisterar Folksam med projektledning i upprustningen av 450 lägenheter i Staffanstorp. Ett mycket spännande projekt med målet att skapa en grön och hållbar boendmiljö i området Åkershus.

– Vi ser mycket fram emot samarbetet med Folksam och även arbetet med att skapa hållbarhet och god boendemiljö i våra grannkommuner.

Läs hela artikeln:
http://www.fastighetssverige.se/artikel/kpa-satsar-i-staffanstorp-22914

 

Read More

Vi byggde pyramiderna.

 

Vårt arbete innebär att transformera byggarbetsplatser till korta och väldigt effektiva framgångssagor. Så har det sett ut i tusentals år och idag är vårt jobb viktigare än någonsin. En stark och målinriktad arbetsgrupp gör att arbetet följer tidens uppskruvade tempo.

Vi är stolta över alla projekt vi har tagit oss an och genomfört under åren. Några är stora och otroligt komplexa, medan andra är lite mindre, men minst lika viktiga. På följande sidor hittar du ett axplock ur vårt referensarkiv, med projekt som vi tycker passar bra i sammanhanget.

Kolla in våra referenser här: www.planor.se/referenser

Read More

Manifest.

 

De flesta företag har värderingar eller budskap som bärs med in i varje projekt. Dessa ord är till för att förtydliga företagets värdegrund och stärka ursprungliga tankar och mål, både internt och externt. Vissa kallar det för vision, andra mantra eller ledord. Vi kallar det Planörs Manifest och här är det:


Hjärta, hjärna och jävlaranamma.

För att bli bäst måste man antingen vara extremt begåvad eller helt galen. En Planör är båda delarna. Vi siktar alltid högst, jobbar alltid hårdast och använder både hjärna och hjärta när vi tar våra beslut. För oss är inget projekt för litet eller för stort, det handlar bara om att skapa rätt förutsättningar.

Planör, bättre, personligare.

Read More

Du har väl inte missat våra föreläsningar?

 

Som en del av vårt samarbete med Fryshuset tog vi fram en rad spännande föreläsningar. I vilka vi belyser delar av samhället som våra kunder kanske inte kommer i kontakt med varje dag. Först ut var Alán Alis med sin föreläsning om heder och hedersvåld. Den vart mycket väl mottagen och vi körde en repris redan två veckor efter första framträdandet.

Den 13 december välkomnar vi inspiratören Daniel Donlind upp på scen. Han kommer att prata om sin resa från bråkstake till framgångsrik företagare, samt vikten av tydliga mål och ambitioner. Missa för allt i världen inte detta.
Vill du veta mer? Håll koll på vår facebook-sida eller kontakta oss på
040-607 87 00 eller info@planor.se.
Read More

Crash Course i byggprojektledning med Ebbe Asp.

 

I denna tid, när intrycken på internet avlöser varandra hela tiden kan det vara skönt med kort och koncis information. Därför tänkte vi att en Crash Course i byggprojektledning kunde vara på sin plats. Sju snabba nerslag om viktiga saker du bör tänka på som byggprojektledare. Information som kan vara väldigt matnyttig för dig som vill in i branschen. Vi tog tillfället i akt och frågade ut en av våra främsta byggprojektledare, nämligen Ebbe Asp.

Rätt utbildning.
Utbildning är alltid viktigt, även om den kommer i olika former. En teknisk utbildning är lika viktigt som praktisk erfarenhet. Det är även viktigt att alltid hålla sig ”up to date” med lagar och regler.

Ett jäkla driv.
En byggprojektledares främsta vapen är ett enormt driv, att ha lite kunskap om väldigt mycket samt förmågan att aldrig ge upp. Sen måste man även vara en god människokännare.

Gör rätt från början.
Det vanligaste felet man gör som ny är att man letar efter lösningar och svar på fel ställen. Detta leder till att man går omväger, vilket tar tid och tiden är väldigt värdefull. Var aldrig rädd för att fråga, varken kollegor eller kund. Det är så man lär sig.

Bli kompis med kunder och leverantörer.
Best Friends Forever. En nära relation med kund kräver lyhördhet och respekt, precis som vilken annan relation som helst. Då kommer leveranser och uppdrag poppa ut, som popcorn från en kastrull utan lock.

Glöm inte något i planeringen.
Det gäller att försöka se groparna innan man hamnar i dom. Var öppen för alla tänkbara scenarion och sätt allt på papper. Tid, stålar och resurser är viktiga parametrar.

Alltid ödmjuk, påläst och lyhörd.
Var ödmjuk, påläst och var framförallt tydlig med det du vill. Det är även viktigt att veta hur du ska bete dig på en arbetsplats och prata rätt språk. Det är otroligt viktigt att förstå och ännu viktigare att bli förstådd.

Visdomsord från Ebbe Asp.
Tänk att du har en stor rund kaktus med några sjuhelvetes taggar. Mitt i kaktusen är det mjukt, varmt och gott. Det där mjuka varma och goda är det färdigställda projektet. Innan du når dit ska du springa runt på denne stora kaktus och slå bort alla taggar, för att till sist riva bort skalet och leverera det goda. Var inte rädd för att skära och sticka dig på vägen, det läker.

Peace and love!

// Ebbe

Read More

Har du träffat våra nya stjärnor?

 

Sedan början av 2016 har vi jobbat hårt för att växa Planör genom att initiera starka samarbeten och rekrytera ny personal. Det har varit en mycket givande tid med många spännande möten som i sin tur genererat nya glada ansikten på hemsidan. Vi känner verkligen att vi träffat rätt människor som passar väldigt bra in i våran företagsstruktur.

Vill du komma i kontakt med oss för att prata jobb, samarbeten eller helt enkelt bara ställa några frågor, välkommen in på vår kontaktsida. Här finns en salig blandning av gamla och nya ansikten som alla gärna tar ett samtal eller ett mail.

http://www.planor.se/kontakt

Read More

Artikel i Husbyggaren

SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund) har som de flesta i branschen vet ett eget magasin; Husbyggaren. En välfylld tidning som delger oss de senaste nyheterna från branschen. Får du inte tidningen till kontoret så kan det vara dags att teckna en prenumeration. Vill du inte binda upp dig så går det alltid att surfa in på deras hemsida och ta del av nyheter där. I oktobernumret har vi fått äran att pryda en sida. Husbyggaren har här uppmärksammat ett av många projekt som är i rullning hos Planör. Det aktuella projektet innefattar en full upprustning av operationssalar på Landskrona Lasarett och drivs av byggprojektledare från Planör. Ett omfattande och utmanande projekt som passade oss som handen i handsken. Nedan följer artikeln (klicka här för att ladda ner PDF).

 

Read More

Nya samarbeten för Planör.

 

Idag introducerar vi sex nya förmågor till Planörs pågående expansionsplan. Vi har fokuserat på att hitta mindre företag och enmansföretag som är jäkligt bra på sin sak, men kanske har svårt att nå de där riktigt stora kunderna. Personer med driv som har målet att växa både sin egen verksamhet och hitta synergier tillsammans med Planör. Just i det här fallet handlar det om ett samarbete med fyra personer från det lokala företaget Jezierski & Fors AB. Johan Fors, Mikael Jezierski, Gary Riboe och Robert Heigren. Utöver det har Planör även initierat samarbete med Bertil Bengtsson som drivit Projektledning AB och jobbat en hel del i Stockholm för Projektbyrån, samt Christer Wihlborg från Drift-Energi-Control AB.

Vi pratade med Johan och Mikael som startade Jezierski & Fors AB 2015 och lärde känna varandra för många år sedan då båda arbetade som hantverkare. Johan jobbade då som inredningssnickare och Mikael som byggnadssnickare innan de båda möttes under ett och samma tak på ett större företag. Efter ett par år insåg de båda att ett eget företag nog passade dem bättre och de tog initiativ och startade på ny kula. Det tog inte lång tid innan de anställt Gary Riboe och Robert Heigren och företaget började rulla på. Idag är det dags för en uppväxling och samarbetet med Planör är enligt båda parter vägen framåt.

Jezierski & Fors AB arbetar både lokalt och högre upp i landet och har en hel del på dagsschemat. Men precis som Planör är de alltid ute efter nya och roliga uppdrag. Själva målet med samarbetet är att hitta synergier, samarbeten och nyttja varandras resurser.

Vi frågade grabbarna om de hade några matnyttiga tips för folk som vill in i branschen och alla var ganska eniga om en sak. Nämligen att skaffa sig en grundlig praktisk erfarenhet först. Lära sig hantverket, förstå jargongen och entreprenadarbetet. Med erfarenhet från fältet förstår man sig på uppdragen på ett annat sätt och arbetet blir både roligare och effektivare.

Ännu en punkt som alla kunde enas kring var att det är viktigt att bibehålla en personlighet i företaget vid en expansion. Det är lätt att växa ur skorna snabbt, då måste man ta ett steg tillbaka och inse vad man har. Känner sig personalen plötsligt förbisedda tappar man den goda arbetsmiljö som så många strävar efter. En god stämning och arbetsmiljö är den största styrkan med ett mellanstort företag.

Read More

Två kanondagar med Per Cassel

Vi fortsätter att tjata om hur viktigt det är att hålla sin personal uppdaterade och i framkant. Ändras en regel, tillkommer en ny teknik eller hittar vi ett nytt spännande område som vi vill engagera oss i, så gör vi det. Det är extremt givande för både oss och våra kunder att veta att vi alltid ligger steget före.

Denna vecka har vi haft en intensivkurs i KA enl. PBL (Kontrollansvar enligt Plan- och Bygglagen) tillsammans med Per Cassel från Stockholm. Två fantastiskt lärorika dagar späckade av lagtexter, föreläsningar och gruppövningar. Fullt ös, från morgon till kväll.

Ett kontrollansvar ändras i takt med nya regler och förordningar från EU, riksdag, regering och andra myndigheter. Denna utbildning gäller inte bara ny-certifieringar utan även om-certifieringar, för alla som redan innehar ett kontrollansvar. Detta är en självklarhet och erbjuder vi våra kunder en KA-tjänst så måste vi alltid ligga i framkant.

 

En kontrollansvarig enligt Plan- och bygglagen behövs när du som byggherre eller fastighetsägare utför större åtgärder på eller i din fastighet. T.ex. ombyggnad, nybyggnad, rivning eller markåtgärder. Efter en utbildning med Per Cassel kan du göra allt ifrån att bevara kulturminnen till att brandsäkra en byggnad. Per är en mycket duktig föreläsare och en ständig inspirationskälla som kommer med handfasta exempel direkt tagna ur verkligheten.

Här är ett exempel ur lagtexten:

Byggherrens ansvar för kontrollen av genomförandet

5 § Byggherren ska se till att varje bygg-, rivnings- och markåtgärd som byggherren utför eller låter utföra genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen. Om åtgärden är lov- eller anmälningspliktig, ska byggherren se till att den kontrolleras enligt den kontrollplan som byggnadsnämnden fastställer i startbeskedet.

Read More

Tuberkuloslabbet på Lund Universitetssjukhus.

 

Under 2016 hade Lina Nero hand om samlokaliseringsprojektet mellan Labmedicin i Lund och TBC-labbet i Malmö. Ett komplext och riskklassat projekt som skulle ge många byggledare kalla kårar, men inte Lina.

Vad är de viktigaste egenskaperna hos en byggledare?

Som byggledare är ditt jobb att skapa rätt förutsättningarna för samtliga yrkesgrupper på arbetsplatsen. Samtidigt som du ser till att strukturen du skapat alltid följs, för att uppnå en optimal produktion. Personligen anser jag att det viktigaste är att vara ödmjuk inför andras kompetenser och erfarenheter. För att lyckas med det så måste man vara lyhörd och prestigelös. I slutändan handlar det såklart även om att ställa krav och ta beslut för att driva projektet framåt.

Kan du berätta mer om ditt arbete i TBC-projektet?

Projektet har varit av typen BSL-3, Bio Safety Level 3 och labbet är ett av fem för tuberkulos-diagnostik i Sverige och klassas därmed som ett högrisklabb, eftersom att smittan är luftburen. Detta ställer mycket höga krav på laboratoriets installationer och själva utförandet. TBC-projektet är en liten del i ett övergripande samlokaliseringsprojekt mellan Labbmedicin i Malmö och Lund. Under sommaren 2014 startade en rad ombyggnadsprojekt i Lund i avseende att skapa utrymme och funktion inför en sammanslagning. Fram till idag har Labbmedicin i Malmö huserat ett TBC-labb, men som en del i samlokaliseringen skulle även detta flyttas till Lund.

 

Hur påverkade riskerna arbetet?

Det var kombinationen av dessa högra krav samt att de skulle anpassas till en befintlig byggnad som gjorde detta projektet till en stor utmaning för alla inblandade. Det är viktigt att respektera de olika yrkesgruppernas farhågor och identifiera dessa risker i ett tidigt skede. Det kan t.ex. handla om inbyggt asbest eller kontaminerade kanaler och rör. Inför varje ny projektstart är vi noggranna med att ha genomfört miljöinventeringar samt att se till att vi har intyg ifrån utflyttad verksamhet att området är korrekt sanerat, om så krävs.

Hur såg själva arbetsplanen ut?

Produktionen startade i slutet av februari 2015 och överlämnades till verksamheten den 1:a oktober 2015.

Vad anser du är det viktigaste när man överlämnar ett projekt till kunden?

Det viktigaste är att vi levererat en produkt som uppfyller förväntningarna, i rätt tid och till rätt peng. Sedan tycker jag att det är viktigt i en projektorganisation, där man ofta hoppar från projekt till projekt, att man stannar upp lite vid överlämnandet. Dels för att samla ihop erfarenheterna men också kan känna sig stolt och nöjd över vad man precis har lämnat ifrån sig.

 

Vad har varit det mest utmanande med detta projekt?

Att utföra ett sådant komplext projekt på en liten yta, med många yrkesmän inblandande, med pågående verksamhet intill och i en byggnad som egentligen inte gav oss de rätta förutsättningarna till att börja med. Det har krävts mycket idérikedom ifrån både våra projektörer i projekteringsstadiet och ifrån våra entreprenörer i produktionen för att nå det slutgiltiga resultatet som vi alla känner oss stola över. När så mycket funktion skall in på en sådan begränsad yta har det också ställts stora krav på noggrann planering och att våra entreprenörer har respekterat tidplanen både när det kommer till sina egna arbeten men även andras.

Hur får du din arbetsgrupp att lägga i en hög växel redan från början?

För att få gruppen att presentera på topp så måste de utmanas, motiveras och ha roligt men inom strukturerade ramar. Utmaningen kom på köpet med förutsättningarna i projektet och sedan fick vi gemensamt se till att göra det roligt att genomföra. Detta har vi lyckats med genom att låta alla påverka och vara kreativa under processens gång samt att vi har blivit ett sammansvetsat gäng som faktiskt har väldigt nära till skratt.

 

 

Read More

Personportätt: Magnus Brink

Magnus Brink är en galet nyfiken och hårt arbetande Planörare med siktet inställt på stjärnorna. Han har 45 år i bagaget, bor i universitetsstaden Lund och antar sig gärna tuffa utmaningar både på fritiden och på jobbet. Hans mål i arbetslivet är att på någon gång under karriären förverkliga något omöjligt. Det kallar vi ambition.

Intervjufrågor:

1. Berätta om ditt absoluta drömprojekt.

Alla projekt har ju både bra och mindre bra sidor, det gäller bara att hitta ett fungerande samspel och hela tiden skapa rätt förutsättningar för alla inblandade. Mitt drömprojekt är nog att genomföra något som är ogenomförbart. En riktigt tuff nöt att knäcka, helt enkelt.

2. Hur ska du lyckas med det?

Det finns bara ett svar på den frågan: Att vara nyfiken och aldrig ge upp!

3. Vad har du för mål med ditt arbete?

Att jag ska vara lyhörd och suga åt mej nya idéer och tankegångar så att jag hela tiden känner att jag utvecklas med min omgivning. Med ett konstant driv framåt blir varje dag till någonting speciellt.

4. Vad gör du på fritiden?

Jag umgås mest med familjen. Ibland åker vi ut med båten eller sticker iväg och promenerar i Skrylle-skogen. Har även börja med frisim på äldre dagar vilket jag tycker är väldigt skoj och utmanande i sig.

5. Beskriv en riktigt bra dag:

Jag kommer in till kontoret och finner en riktigt klurig utmaning på skrivbordet. Dagen får gärna gå till att hitta vägar framåt och tillslut en lösning. Sen får det gärna bidra med ett par goda skratt på vägen.

Beskriv en dag i ditt liv: 

05:15 – Vaknar upp, Sätter på kaffet och hoppa i duschen.

05:30 – Äter en talrik havregrynsgröt med banan och läser nyheterna på Ipad.

06:15 – Morgon promenad med hunden som jag lämnar hos dagmatte på vägen.

06:40 – Hoppa in i familjebilen sätter på mix Megapol och kör till jobb .

06:55 – Kommer till kontoret drar igång kaffekokaren och slänger på musik med drag på högvolym så man kommer igång ordentligt. Öppnar kalendern och stämmer av vad som är inplanerat för dagen.

07:30 Nu är datorn uppvärmd och mejlen flyger och telefonen ringer.

08:30 Projekteringsmöte med frukostfika.

11:00 Platsbesök på aktuell arbetsplats

11:30 Lunch med kolleger eller kund.

13:00 Under eftermiddagen brukar det bli något möte till med platsbesök.

Avslutar eftermiddagen med protokollskrivning (Kan inte slappna av om jag inte får iväg protokollet inom det närmsta dygnet efter mötet)

17:00 Hemfärd . Laddar om på vägen hem så man är med när man möter familjen.

18:00 Gemensam middag med familjen med en ibland tiggande hund.

18:30 – 20:30 Umgås med familjen. (Om det inte är något som ska fixas hemma. Men då får jag oftast hjälp av sönerna J

21:00 – Kollar nyheter eller någon serie om jag inte börjat fundera på något nytt projekt som jag ska dra med familjen i. Då hamnar jag framför datorn hitta upplysning.

22:00 Kvällsrunda med hunden.

23:00 Går och lägger mej och ser framemot en ny dag !

Read More

Första frukostföreläsningen levererar.

Efter morgonens föreläsning känner vi oss verkligen upplysta och ser redan fram emot nästa tillfälle. Den inspirerande föreläsaren Alán Ali höll låda under 1 timme och lyckades locka fram både skratt och rynkade pannor. En mycket givande frukost som verkligen bidrog till kulturkompetens i rummet. Vi vill även passa på att be er hålla ögonen öppna, för snart är det dags för frukostseminarium nr 2.

Tack till alla som kom, på återseende.

 

 

 

Read More

Personporträtt: Johan Årsköld

 

Johan Årsköld har alltid fler än ett järn i elden och trivs bäst när svetten lackar. Bokstavligt talat eftersom han gärna deltar i galna hinderbanetävlingar på fritiden och kastar sig i löpskorna minst en gång i veckan.  I övrigt jobbar Johan stenhårt med utvecklingen av Planör och har så många olika arbetsroller att de knappt får plats på visitkortet.

1. Vad är din roll på Planör?

Min roll på Planör är fantastiskt varierande och under en dag kan jag vara delaktig i flera projekt, i vilka jag har olika roller. Jag kan snabbt gå från min roll som v-VD till säljare, mentor, kontrollansvarig eller projekteringsledare. När man jobbar i projektform för ett mindre företag gäller det att vara dynamisk vilket kan innebära rollskiften – ett 20 tal gånger per dag. Men min huvudsakliga uppgift är att utveckla Planör och möta den målbild vi har satt upp. Det vill säga: 50 Mkr i omsättning om 5 år.

2. Vad är det bästa med det du gör just nu?

Att genom sitt arbete få uppfylla andras drömmar och förväntningar är otroligt tillfredsställande. Jag deltar nu i ett projekt som förbättrar sjukvården i Skåne. Mer specifikt bygger vi om lokaler till medicinsk service, som analyserar alla prover som sjukvården tar i sitt dagliga arbete.

3. Vad gillar du för typ av utmaningar?

Att tillsammans med kund identifiera deras behov och sedan omsätta det i en realistisk plan. Ett väl utfört förarbete underlättar hela processen.

4. Hur är du att arbeta med som person?

Jag gillar att tillhandahålla service internt, externt och att bidra till en utveckling av saker omkring mig. Jag hoppas det märks genom att personer kring mig växer i sina olika roller.

5. Vad gör du på fritiden?

Jag är lyckligt gift och har en son på 10 år så största nöjet är såklart att umgås med familjen. Vardagen består till stor del av att skjutsa sonen mellan olika aktiviteter som judo, tennis och friluftsfrämjandet. Men även jag vill hålla mig i form. Mina målsättningar är att alltid kunna springa 10 km om någon kompis ringer, samt att genomföra Toughest. Båda målsättningarna är uppfyllda och nu siktar jag på Toughest Köpenhamn 1/10, med målet att klara alla hinder. Ibland roar jag mig även genom att spela dataspel. Pokemon Go och Turfgame är två spel som går utmärkt att kombinera med en aktiv livsstil.

 

7.   Berätta om en helt vanlig dag i ditt liv.

05:50 Väckarklockan ringer Nu blir det dusch och frukost! (Havregrynsgröt med frusna blåbär – för att snabbt och effektivt kyla ner gröten och samtidigt tina upp blåbären).

06:30 Iväg till Jobbet

06:45 Anländer till jobbet och startar med epost, ekonomi i projekt samt uppdatering av prognoser.

09:00 Ibland hinner jag med fika vid den här tiden, men oftast blir det en kopp te vid skrivbordet.

09:30 Någon slags möte. Ofta projekteringsmöte eller byggmöte.

11:30 Affärslunch, med nya eller gamla kunder.

13:00 Kontraktpartsmöte

15:00 Arbete framför datorn, epost, allt ifrån detaljfrågor i mindre projekt till fakturering.

16:00 Hemfärd

16:30 Laga och äta tidig middag med sonen.

17:45 Skjutsa grabben till judo

18-19 Promenad, ärende, Pokemon Go/Turfgame

19:00 Skjutsa hem från judo.

19:30 Egentid framför datorn vilket kan innebära allt ifrån film, betala räkningar till Skype med vänner.

21:00 Lägger sonen.

21:45 Läggdags för Johan!

Read More

Intervju: Ted Gustavsson

 

Ted Gustavsson är en framstående projektsamordnare på Malmö Stadsbyggnadskontor som har hand om delar i projektet ”Norra Sorgenfri”. Ett mycket spännande projekt som kommer att vidga innerstadens yttersta gränser och skapa ett mer integrerat och spännande Malmö.

Mycket är på gång i Malmös mest prioriterade stadsutvecklingsprojekt och byggnationen har redan påbörjats i Kv. Spårvägen. Det arbetas för fullt med detaljplaner för både Kv. Brännaren och Smedjan och samtidigt pågår det även en förstudie för Kv. Rönnen. Dessa områden är några utav de som tillsammans bildar Norra Sorgenfri.

Vad kommer det innebära för Malmöborna?

Industriområdet anlades utanför Malmö för cirka 100 år sedan och allteftersom innerstaden växt har området fått ett väldigt centralt läge. En omvandling till en blandad stadsbebyggelse kommer innebära att staden blir mer sammanbyggd. Målet är att förtäta Malmö innanför yttre ringvägen och att undvika all byggnation på åkermark. Här kommer Industrigatan bli ett viktigt stråk som förbinder Rosengård med centrala Malmö. Resultatet blir ett spännande stadsliv med mestadels bostäder men även med en del lokaler i bottenvåningar, samt förskola och skola. Det blir också ett tillskott av grönområden. Befintliga industribyggnader med kulturhistoriskt värde kommer att bevaras vilket kommer bidra till en spännande miljö. Vi jobbar för att det ska bli en hållbar stadsdel, inte minst genom ett lågt bilinnehav och satsningar på mobility management. Vi vill gynna områdets kulturella liv och har ytterligare planer på kulturverksamhet i bussgaraget.

 

Hur ser själva projektplanen ut?

Själva visionsarbetet med Norra Sorgenfri har varit igång sedan 2006. När bygget står helt färdig är i nuläget svårt att förutse. Men det börjar hända grejer och vi ser väldigt positivt på det stora intresse som visas för området.

Vad är din roll i projektet?

Jag är projektsamordnare för Norra Sorgenfri samt handlägger detaljplaner för både Kv. Brännaren och Smedjan. Sen arbetar jag även med en förstudie i Kv. Rönnen, som är ett annat projekt på området.

Vad ser du mest fram emot med detta projekt?

Just nu ser jag väldigt mycket fram emot färdigställandet av detaljplaner och såklart att fler byggen drar igång. Sen ser vi alla fram emot att se hur Kv. Spårvägen växer fram.

Hur får man ihop sammanhållningen i ett projekt som detta?

Omvandlingen av Norra Sorgenfri är bland det mest komplexa jag stött på inom stadsplanering. Det är många olika fastighetsägare med olika intressen. Alla måste förstå att det är genom ett välplanerat samarbete som detta blir genomförbart och att alla har något att vinna på just ett bra samarbete. I dagsläget flyter det på väldigt bra och vi samkör på ett effektivt sätt eftersom alla är väldigt lösningsinriktade. Det är även här Planör kommer in i bilden och ser till att delar i utvecklingen av Norra Sorgenfri går snabbt, effektivt och i slutändan visar på ett bra resultat.

 

Read More

Personporträtt: Fredrik Österlin

 

Fredrik Österlin är byggprojektledare på Planör och bor på soliga Ribban i Malmö tillsammans med sin sambo. Nära och bra till huvudkontoret kan man tycka. Men inte riktigt för Fredrik då han är ute på projekt i stort sett dagligen. Vi lyckades haffa honom en dag i kontorsstolen.

Vad håller du på med just nu?

Just nu projektleder jag en ombyggnad av ett befintligt storkök på Orup sjukhus i Höör. Ett pilligt men roligt projekt där entreprenaden precis startat. Nu i dagarna ska vi blåsa ut det gamla köket helt och installerar ett nytt modernt kök istället. Både beställare och myndighet ställer såklart höga krav gällande hygien och arbetsmiljö vid denna typ av projekt. Vilket är viktigt att förmedla vidare till alla inblandade.

Vad uppskattar du mest med projektet?

Jag håller ju i projektledningen så det är ju bra till att börja med, skämtåsido. Hela bygget är väldigt bra projekterat med duktiga projektörer och en riktigt vass entreprenör som skall utföra själva ombyggnaden. Sen är det ju roligt att just detta projekt skiljer sig från många andra projekt jag genomfört tidigare. Nya utmaningar är alltid roligt och jag försöker hitta det i varje projekt jag ger mig in i.

Vad skulle du säga är din specifika roll?

Det svänger ganska mycket eftersom jag haft en del olika roller i projektet. Under projekteringen så agerade jag projekteringsledare och under pågående entreprenad har jag varit byggledare. Jag fungerar även som länken mellan entreprenör och projektör, samt mellan verksamhet och projekt. Att ta på sig en ny kostym när projektet går över i en ny fas är både inspirerande och utmanande.

Hur kommer sig att du valde att jobba på Planör?

Jag uppskattar möjligheten att vara med och utveckla projekten vi arbetar i och samtidigt vara med och utveckla Planör som företag. Sen är ju stämningen alltid på topp och kollegorna är aldrig sena med att locka fram ett skratt.

Berätta om en helt vanlig dag på kontoret.

06:30 – Klockan ringer och jag smyger ut ur sovrummet för att inte väcka min sambo som brukar vilja sova minst 30 minuter till.

06.45 – Äter en enkel frukost, slänger mig i duschen och fixar till mig lite snabbt.

07:00 – Sätter mig i bilen eller på cykeln beroende på om jag skall vara på kontoret hela dagen eller om jag ska köra ut och hälsa på något projekt. Vilket jag ofta ska.

07:30 – Väl framme på kontoret och drar jag i mig en redig kopp svart kaffe och startar datorn. Jag kikar vad som hänt under natten och går igenom dagens arbete lite snabbt. Det är skönt att hitta en struktur redan på morgonen. Därefter går jag igenom mailkorgen, förbereder eventuella möten eller skriver klart mötesprotokoll.

09:30 – Ofta blir det något platsbesök hos pågående projekt samt genomgång med entreprenör eller projektör. Drar ut ett mail och konfirmerar det vi kommit överens om. Vid den här tiden brukar det vara dags för en stark kopp kaffe till.

11.30 – Lunch. Ibland ute ibland på kontoret. Vi har ju en kanonrestaurang precis nedanför kontoret som heter Saltimporten.

12:30 – Efter lunch har jag antagligen något möte inbokad eller så blir det ännu ett platsbesök. Är det möte kan det vara med beställare, entreprenör eller projektörer. Oftast för att reda ut någon frågeställning som dykt upp under dagen. Sen blir det ju lite protokollskrivande efter mötet.

16.30 – Förbereder allt inför morgondagen och sen är det snart dags att bege sig hemåt.

Efter jobbet så drar jag till gymmet eller innebandyträning. Vissa kvällar får det gärna bli lite flugfiske, om jag hinner och om vädret tillåter. Men just för tillfället blir det mest fokus på att shoppa barnsaker, då vi skall få en liten flicka i november. 🙂

Read More

Vi bryr oss.

ISO-certifieringar kan vara avgörande vid en upphandling och är ofta det som skiljer dig från dina konkurrenter. På Planör är vi noggranna med att hålla en hög standard när det kommer till arbetsmiljö och hållbarhet.
Att värna om miljön i arbetet är såklart en självklarhet för oss och många andra.
Trots detta finns det företag som inte riktigt hänger med i svängarna. Bristen på intresse för miljöarbete på arbetsplatserna gör att vårt ansvar som certifierad företagare blir extra påtagligt. För det är ju inte bara samhället som ställer högre krav utan även våra beställare. Så för oss är det viktigt att kunna erbjuda en säkerhet och alltid matcha beställarens standard. Ett ISO-certifikat är mer än bevis på ett aktivt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor, det är ett kvitto på en drivkraft i företaget. Det fanns en tid då miljöarbete sågs som en extra kostnad men idag vet alla att energi kostar pengar. Kan man välja produkter och metoder som minskar energibehovet sparar man pengar bara där. Ett ISO-certifikat bör ses som en investering, både ekonomiskt och för miljön.
Planör innehar: ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi jobbar konsekvent med att upprätthålla dessa krav och strävar efter att hitta nya vägar till ett bättre företag. Vårt arbete påverkar miljön och människan på både kort och lång sikt. Därför är det viktigt att tänka ett steg längre. Så sätt igång med källsorteringen, välj rätt kaffefilter och ta upp frågan om hållbarhet på måndagsmötet. Det är aldrig för sent för att bry sig.
Read More

Personporträtt: Morgan Larsson

 

Morgan Larsson är en driven och framstående projektledare på Planör som varit med i stort sett från starten. Han uppskattar nytänkande kunder och effektivt arbete. När han inte jobbar eller hänger med familjen så är det flugfiske som gäller.

Vad har du på bordet just nu?

Jag projektleder för tillfället en ombyggnad av kontorsbyggnader och fläktrum. Resultatet ska bli ett modernt kontorskoncept som kallas ABW (Activity Based Workplace) och öppnar upp för ett produktivare kontorsarbete. Fläktrummen som betjänar kontorslokalerna innefattar nya ventilationsaggregat, VS-försörjning, EL-anläggning och Styr som kopplar ihop det hela. Helt klart ett spännande projekt.

Vad är det som är spännande med projektet?

Beställaren har en otroligt utvecklad och implementerad ledarskapsmetodik. Denna metodik påminner om LEAN-Management och används i praktiken av samtliga i kundens organisation. Jag som har ett intresse för utveckling av produktivitet och effektivitet tycker det är väldigt intressant att applicera detta i byggprojekten. Lite nytänkande i en annars ganska konservativ bransch.

Gjorde du någonting härligt under semestern?

Jag fick barn för första gången i våras, det blev en flicka och hon heter Cornelia. Så semestern styrdes ganska mycket av vår lilla dotter. Med andra ord blev det en lugn semester tillsammans med familj och vänner. Jag lyckades även komma iväg på en fiskeresa till Jämtland tillsammans med tre vänner. En traditionsenlig resa för sjunde året i rad, men eftersom jag hade min lilla dotter hemma var jag inte borta mer än ett par dagar.

Hur känns det nu att vara tillbaka på kontoret?

Jag har haft fyra helt fantastiska veckor tillsammans med min familj, men självklart är det skönt att få tillbaka sina rutiner. Jag är otroligt glad att jag har ett arbete som jag verkligen trivs med!

Berätta om en helt vanlig dag i Morgan Larssons liv:

05.30 – Cornelia vaknar och enl. överenskommelsen hemma så är passen mellan 05.00-07.00 mina (konstigt att hon alltid vaknar 05.30…)

05:50 – Nyhetsmorgon drar igång och jag ser det under tiden jag ger Cornelia mat.

06.30 – Dusch, frukost, kaffe, kollar mail och dagens kalender.

07:30 – Sätter mig i bilen, sätter på P4 och kör antingen till HK eller till kund.

08:00 – Genomgång inför dagens arbete, uppdaterar to do-listan, sorterar mail.

09.30 – Oftast något möte ang. planering, projektering, produktion eller ekonomi.

11.30 – Projektledarlunch.

12.30 – Går en runda med aktuellt projekt vilket ofta genererar mer arbete under eftermiddagen.

14.30 – Antingen något möte igen annars blir det administration som t.ex. protokollskrivning, granskning handlingar, tidsplanering eller ekonomihantering.

17.00 – Sätter mig i bilen, slår på P4 igen och kör hem.

17.30 – Fri lek! Antingen med dottern om hon är vaken eller så blir det, beroende på säsong, träning, fiske, golf eller någon serie på viaplay eller netflix.

22.00 – Nyheter sen god natt!

 

Read More

Strax tillbaka!

 

Det krävs ju alltid ett par veckors ledighet för att ladda batterierna ordentligt. En efterlängtad och välförtjänt semester lider mot sitt slut och det börjar bli dags att hoppa upp i sadeln igen. Den 8e augusti kommer hela gänget tillbaka efter semestern. Både brunbrända och utvilade. Vi ser verkligen fram emot att träffa alla igen och sätta igång med arbetet. Hoppas att ni har haft en lika bra semester som vi har haft.

Är ni sugna på en kopp kaffe och lite projektsnack är ni hjärtligt välkomna från måndag nästa vecka. Ni hittar kontaktinformation på hemsidan.

Unna dig nu något gott och njut av de sista semesterdagarna.

Read More

Kan du fånga alla och samtidigt göra ett bra jobb?

 

Vi passar på att möblera om lite på kontoret nu när nästan alla är på semester, säger Håkan Bäckström ,VD på Planör. Samtidigt lyfter kollegan Robin upp sin telefon och utbrister, – där satt den! Den där fulingen hade jag inte förut.I detta läge är det klart, applikationen finns i var mans hand och inte bara i ungarnas telefoner. Detta är ett spel för alla, gammal som ung.

Frågan är hur det kommer att påverka oss i vardagen? Finns det friskvårsbidrag för Pokénader? Ska man ha mobilfria zoner på kontoret? Kommer det att störa arbetet?

Självklart är det en balansgång precis som med allt annat, men när ett så lättillgängligt och engagerande spel kommer ut på marknaden får man vara beredd på att det kommer att spelas. Vi frågar Håkan Bäckström om han är orolig; han svarar att han inte är det.

– Det är upp till var och en att sköta sitt jobb, tycker personalen att det är kul så är det självklart att de ska spela. Själv är jag Level 5 för tillfället och hörde rykten om att det fångats en Squirtle här ute på parkeringen. Jag tänkte gå ner och ta den på lunchen.

I området på Hullkajen har flera ovanliga Pokemons skådats och det finns inte mindre än 2 stycken Pokéstops på vägen ut.

Read More

Gott med sommar!


Nu tar vi jäklar i mig semester och det ska firas på alla möjliga vis. Några i personalen åker utomlands för det årliga miljöombytet, andra stannar hemma och aktiverar familjen i vårt vackra sommarsverige. Håkan Bäckström däremot han åker direkt hem, slår upp altandörren och slänger en brinnande sticka på briketterna. För nu ska det grillas och det ska grillas fisk!

Det ska inte vara svårt att grilla fisk och för att undvika komplikationer så har Håkan några grundregler som han gärna delar med sig av.

1. Se till att ditt grillgaller är skrapat och helt rent.
2. Börja inte grilla innan glöden är perfekt.
3. Ska du grilla fisk, se till att olja in gallret med en pappersbit och lite matolja.
4. Använda bra råvaror och övergrilla dem inte.
5. Ha något gott och svalkande i ett glas nära till hands.

Vill du testa någonting lite udda och makalöst gott ska du försöka få tag i lubb. Lubben är en riktigt ful rackare som lever på djupt vatten, gärna över ett par hundra meter. Just därför är den inte helt lätt att få tag i men lyckas du lägga vantarna på en filé kommer du inte bli besviken. Med sitt fasta vita kött och sitt sega skinn, passar den perfekt för grillen. Lubben kan grillas rakt på gallret eller i dubbla lager folie direkt på glöden. Du kan även testa att marinera din lubbfilé någon timme innan grillning för att skapa en lite kryddigare smak. Använd då olja, salt, peppar, vitlök och några valfria sommarkryddor.

Låt det smaka!

Glad sommar från Planör!

Read More

Intervju: Bengt-Åke Nilsson

Här kommer ett litet utdrag från Planörs Årsbok 2016. Bengt-Åke Nilsson berättar hur det är att vara fastighetsförvaltare uppe på Universitetssjukhusets område i Lund. Så lägg ifrån dig sommardeckaren och ge dig in i Bengt-Åkes värld för ett par minuter.

 

Bengt-Åke Nilsson är förvaltare på sjukhusområdet i Lund. I korthet innebär det att han har en uppgift och ett ansvar för alla fastighetsrelaterade frågor på sjukhusområdet. Bengt-Åkes roll är bland annat att vara fastighetsägare, hyresvärd och intern beställare vid genomförandet av ny- och ombyggnationer.

Hur hamnade du där du är idag?

Jag fick nys om att tjänsten var ledig och sökte jobbet. Tidigare har jag varit ekonomichef i regionen men tyckte det skulle vara kul att jobba lite mer ute i verkligheten och så blev det.

Hur mycket är du ”ute i verkligheten” och arbetar?

Det varierar såklart beroende på de aktuella ärendena. Personligen har jag lättare att kommunicera ett ärende där jag själv varit på plats och med egna ögon iakttagit den aktuella problematiken. Vissa gånger hjälper det inte att vara på plats, utan då kan det istället handla om att intellektuellt förstå processer och flöden.

Vilken typ av ärenden är det som skett på området de senaste åren?

I huvudsak är det ombyggnationer i befintliga lokaler med ett stort undantag: den nya onkologibyggnaden ”Strålen” som invigdes för ett par år sedan. En byggnad som vi är mycket stolta över. Det är även i samband med den här typen av arbeten som jag har kommit i kontakt med Planör.

Kan du nämna något projekt där Planör har varit delaktiga.

Jag skulle kunna nämna flera stycken, både stora och mindre projekt där Planör varit en viktig kugge i projektet. De har bland annat varit anlitade i etableringen av nya lokallösningar för laboratorieverksamheten inne på sjukhusområdet. Jag minns speciellt deras framgångsrika projektledning när vår nya vårdcentral Getingen etablerades.

Är du nöjd med arbetet som Planör har utfört?

Absolut. Jag tycker de är bra på att leverera och snabba i kommunikationen. Sen har de även mycket kompetent personal och håller alltid en bra dialog.

Har du några tips till folk som strävar efter att bli förvaltare?

För mig har det varit att alltid ha fokus på att leverera ändamålsenliga lokallösningar till kunden/hyresgästen, i mitt fall sjukvården. Jag har även medverkat till att säkerställa driftsäkra och robusta lokaler. Sedan är ju ekonomin ofta en begränsad resurs vilket hela tiden kräver genomtänkta prioriteringar.

 

Read More

Tillsammans för framtiden.

 

Samarbetet mellan Planör och Fryshuset har visat sig vara en hand i handsken-relation som ger energi åt båda hållen. Det som började i ett samarbete med chips och dipp till fotbolls EM, växer nu till något mer passionerat och engagerande. Fotbollskvällarna på Fryshuset har än så länge varit en succé och vi hoppas att vårt nya projekt ska bli lika uppskattat.

Så, vad är det vi ska göra?

I slutet av september drar vi igång en ny typ av engagerande frukostseminarier. Dessa morgnar ska bli en plats för näringslivet att lyssna till viktiga röster från samhället. Under dessa tre frukostseminarier fram till 2017 kommer vi att diskutera kulturskillnader, arbetsintegration, generationsskifte på arbetsmarknaden och andra viktiga ämnen som Fryshuset behandlar. Ett utmärkt tillfälle att bygga broar, lyssna på varandra och äta god frukost. Mer information kommer efter semestern. Tills dess, ha en riktigt go sommar.

 

Read More

EM-final på Fryshuset!

 

Trots att Sverige åkte ut från fotbolls EM så finns det fortfarande fina matcher kvar att se! Fryshuset fortsätter såklart att visa kommande matcher i sina lokaler vid Möllan. Dessa kvällar är framförallt till för ungdomar som vill träffa nya vänner och hitta en gemenskap i intresset. Ett strålande initiativ för all som vill hänga, ta det lugnt och se på fotboll. Än så länge har fotbollskvällarna varit en succé och det enda som har varit tråkigt är när två matcher spelats samtidigt och bara en har kunnat visas.

Ikväll går sista matcherna inför kvartsfinalen och då får vi reda på vilka två lag som går vidare. Blir det Island, England, Italien eller Spanien? På Planör håller vi tummarna för att uppstickaren Island ska ta sig vidare.

Missa inte kvällen matcher:

Italien – Spanien – 18:00

England – Island – 21:00

Read More

Planör blir ombud åt Folksam i Helsingborg.


Överlåtelsen av Fastighets KB Mariaporten i Helsingborg inkluderar uppförande av två hyreshus med totalt 95 lägenheter till ett avtalsvärde om 188 miljoner kronor.

I affären går projektledningsfirman Planör in som ombud för att bevaka hela byggnadsprocessen.

Mariaporten blir en utbyggnad av Mariastaden, ett redan blomstrande område i norra delen av Helsingborg. Det eftertraktade området ligger i nära anslutning till natur, skola, service samt tåg- och bussförbindelser. Projektet kommer att växa stadsdelen i östlig riktning och blir en naturlig del i ett blomstrande Helsingborg. Första inflyttning planeras till hösten 2016.

”Vi är väldigt stolta över att agera ombud i den här affären. Det är en milstolpe för oss att gå ytterligare ett steg i rätt riktning tillsammans med Folksam som kund”. Säger Håkan Bäckström, VD och ägare på Planör.

Med det så önskar vi eder alla en glad och solig midsommar!

Read More

Upp till bevis

I dagarna hade vi SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) på besök för den årliga revisionen av KMA (Kvalitet, Miljö, Arbetsmiljö). Ett årligt lackmus-test av vårt ledningssystem, skulle man kunna säga. Hur som helst så var det en viktig dag för oss på Planör, eftersom vi tillsammans kämpat dagligen för att upprätthålla en god standard.

För att se om vi uppfyllt målen gjordes noggrann granskning av resultaten från det gångna året. Tack och lov vart beskedet mycket väl godkänt, utan direkta anmärkningar och vi kunde andas ut.

Tack vare ett gediget engagemang från personalen har vi lyckats utveckla systemet och hitta förbättringar i strukturen. Att sätta upp tydliga mål och sen klara av dem med besked är bland det härligaste som finns!

Vi ser redan fram emot nästa revision i juni 2017.

Läs hela presentationen här.

Read More

Planör i samarbete med Fryshuset Malmö.

 

Fryshuset har sedan 1984 funnits som hand på axeln för ungdomar på glid. Projektet, som numera är en nationell institution, grundades av Anders Carlberg för att hjälpa ungdomar att hitta sin väg i livet. Till en början fanns Fryshuset bara i Stockholm, idag utför de sitt viktiga arbete även i Göteborg, Husby, Skärholmen, Kalmar och Malmö. Det var först 2005 initiativet kom till Malmö och 2011 fick de tag i rätt typ av lokal för verksamheten.

Fryshusets i Malmö ligger på hörnet av Sofielundsgatan uppe vid Möllan. Inte så långt ifrån själva Möllevångstorget, som är en mötesplats för människor och i synnerhet ungdomar på kvällar och helger. Vi kom på besök en onsdagseftermiddag för att träffa Mohammed Rabani och Hanna Gomez. Två eldsjälar som jobbar hårt för att Malmös ungdomar ska hamna i rätt sammanhang. Vi blir mottagna vid dörren och bjuds på en rundvandring där vi får se allt ifrån Yoga/danslokal, musikstudio, till samtalsrum och utrymme att bara hänga. Här finns att göra, det är en sak som är säker.

 

Anledningen att vi är här just denna onsdag är för att Fotbolls-EM närmar sig med stormsteg. Fryshuset kommer nämligen att hålla uppesittarkvällar från och med första matchen nu på fredag (Frankrike – Rumänien). Hit kan ungdomar komma och hänga tillsammans med personal för att njuta av lite högklassig fotbolls-tv. Som ni alla vet så kräver dessa aktiviteter tilltugg, därför passade vi på att lasta av chips till alla fotbollsälskare, medan Mohammed och Hanna bjöd på kaffe och berättade mer om verksamheten.

”Fryshuset hjälper ungdomar att hamna välja rätt bana i livet. Vi färgas ju alla av vår omgivning och som ung är det lätt att halka in på fel spår. Har man ingen som hjälper, stöttar och förklarar hur samhället fungerar så står man ganska chanslös inför framtiden”. Säger Mohammed Rabani.

Dagarna på Fryshuset är fullspäckade och utöver ungdomsverksamhet finns flera viktiga stödorganisationer. Det finns mycket uppskattade grupper för ensamstående mammor, samtalsforum för hedersrelaterade frågor, insatser för brottsförebyggande åtgärder, hjälp för arbetssökande, engagemang för ensamkommande flyktingar, kvinnoforum och mycket mer.

Fryshusets engagerade personal är sanna samhällsbyggare. Det stödjer vi på Planör till 100% och ser verkligen fram emot det här samarbetet. Målet är att vi ska dela med oss av vår kunskap och öppna vägar in i näringslivet för Malmös unga och utsatta.

Read More

Gå din egen väg tillsammans med oss.

 

Ett företag är ingenting utan sina briljanta medarbetare och i en växande företagskultur är dynamiska värden oerhört viktiga. Om människor gillar varandra, har roligt och arbetar bra ihop, så har vi lyckats skapa en trivsam och stimulerande arbetsplats. Spännande projekt och utmaningar är såklart en förutsättning, och det har vi gott om.

Planör är ett byggkonsultföretag i Malmö som jobbar med både stora och medelstora kunder. Vår vardag är späckad av spännande projekt och vi behöver ständigt nya kloka huvuden som kan hjälpa oss framåt. Vi kämpar för en stark och engagerande företagskultur och inser vikten i en dynamisk arbetsplats. Vi vill erbjuda dig en vardag som är givande, drivande och utmanande på samma gång. Känner du att detta är rätt för dig? Hör av dig!

Read More

Livet går ut på att flytta saker.

 

Att växa med ny personal är bra på många olika sätt. Först och främst blir vi bredare i vårt kompetensutbud, vi får en starkare position på marknaden och så får vi ju möblera om också. Att möblera om eller att flytta runt inredningen är både kul och nyttigt. Man rycks för en sekund ur sina vardagsmönster och hamnar i något som kan liknas vid ett ”feng-shui-state-of-mind”. Det kanske är lite väl hårdraget, men att stöka runt en halvdag på kontoret kan göra gott för moralen. Speciellt när man ser nya möjligheter med lokalen och jobbar tillsammans för att optimera den nya arbetsmiljön.

Någon pekar med halva handen, ett par bord flyttas och ett konferensrum blir till en lounge. Håkan letar currylinjer, Johan letar efter perfekt QI och 12 lunchplatser blir till 25. Någon sitter och smygjobbar men reser sig snabbt och rättar till en blomkruka för att sedan återgå till sitt smygjobbande. Det blev en hel del gjort på dessa 3 h men det är fortfarande mycket kvar och nästa vecka ska det rivas lite väggar.

 

Eftersom vi är lite arbetsskadade har möbleringen såklart en projektplan och en planritning, men bäst gör det sig i verkligheten.
Kom förbi på en kaffe och känn in vår nya kontorsmiljö.

Länge leve arbetsmiljöoptimeringar!

Read More