Vad får en bostad kosta? Hur bor man bra? Ansök om Planörs stipendium – värde 5.000 kr – och undersök vad människor tycker är viktigt i ett boende om de får välja själva. Vad är värt att betala extra för? Vad kan man strunta i för att bo billigare? Vi bryr oss inte om vem du är eller vad du har för bakgrund. Bara du är beredd på att slita lite, göra en seriös undersökning och lyssna på vanliga människor.

Tema 2018: Vad får en bostad kosta?

Frågar man vem som helst som arbetar i byggbranschen hur vi ska bygga för vanliga människor, blir svaret detsamma: Så här ska vi göra, det har vi alltid gjort! Man pratar nämligen på ett visst sätt om bostäder. Det är som att någon redan bestämt hur en bra bostad ska vara. Att den ska ha vissa egenskaper. Och så säger vi det.

Men helkaklat badrum kanske inte är värt pengarna? Eller ett enskilt badrum överhuvudtaget? Någon kanske hellre betalar för en lägenhet i familjestorlek än lägger pengar på lyxutrustning i köket. En annan vill ha mångfald och mycket grönska ute. En tredje vill bara ha ett rum. En fjärde vill bo mer flexibelt. Eller rent av leasa sin bostad.

Det är faktiskt så att många nyproducerade bostäder står osålda, samtidigt som det saknas 10 000-tals hem. Därför menar vi att många människor vill ha något helt annat än det som bostadsmarknaden erbjuder. Nu vill vi ha din hjälp att ta reda på vad. Ansök om Planörs stipendium och var med och påverka branschen! Undersök vad vanliga människor tycker och tänker. Vad vill de ha för sina pengar? Vad är de beredda att betala mer för i sitt boende? Vad är de helt ointresserade av att betala för? Vad får en bostad kosta?

Stipendieprocessen

tidplan

Information

Vem kan söka stipendiet?

För att ansöka om stipendiet (till ett värde av 5.000 kr per stipendiat) ska du vara minst 18 år. Vem som helst kan söka och få vårt stipendium, men det passar extra bra för dig som vill vara med och förändra byggbranschen. Stipendiet kan inte sökas av Planör anställda och deras familjer.

Du måste vara beredd att göra en seriös undersökning och ta reda på allt det vi inte redan vet om hur människor vill bo. Därför vänder vi oss inte i första hand till dig som är verksam i byggbranschen. En formaliserad och politiskt korrekt utredning är helt enkelt inte intressant när man vill bryta branschlogiken. Och det vill vi.

Det här måste finnas i din ansökan

  • Vem är du?
  • Hur ska din undersökning gå till?
  • Vilken metod kommer du att använda dig av?
  • Kommer du att fokusera din undersökning kring en viss boendekategori?
  • Vilken är din målgrupp?

Anvisningar

1 – Ansökningsperioden startar 5/11 och stängs 5/12. Din ansökan måste vara hos oss senast 5/12 2018, kl. 24:00.

2 – Skriv kort om din utredning i formuläret nedan (begränsat utrymme). En längre beskrivning skickas med som bilaga.

3 – Urval av stipendiater meddelas senast 18/12 via epost.

4 – 20% av stipendiet betalas ut enligt överenskommelsen till utvalda stipendiater. Resterande belopp 80% utbetalas efter slutinlämning av bidraget, när undersökningen är avslutad, redovisad och godkänd av Planör AB.

5 – Insänt bidrag kan komma att användas som underlag, marknadsföring och för vidare undersökning av Planör.

6 – Det bästa konceptet skickas till Sveriges bostadsminister.

7 – Juryns beslut kan inte överklagas.

Stipendiekommitén

Kontakta oss

Har du frågor? Hör av dig till oss på stipendium@planor.se

Planörs stipendiekommitté

Vår stipendiekommitté består av representanter från Planör AB och experter från branschen.

Håkan Bäckström, VD, Planör

Joakim Lyth, Office manager Malmö, Wingårdhs

Katarina Kempe, Arkitekt/projektledare, Planör

Skicka in din ansökan